text bild karta   info, a-ö

Kastaler - guide

Gotland | Guide Gotland
Kastaler - guide
Kastaler - guide, foto Bernt Enderborg

Försvarstorn, utsiktstorn, vakthållning, bostad, förråd m.m.


Länkar till sidor om Gotlands kastaler.

Guide till Gotlands kastaler

Vad är en kastal

På Gotland finns det kastaler från 1100-talet lite här och var, fler än på andra håll i Norden, men vad de har använts till under tidernas sen dess är oklart, lite vet vi dock.

Vad betyder kastal

Wikipedia säger att ordet kastal kommer från kastell, ett ord som trasslat sig hit från latinet och i slutändan betyder, och vad det för övrigt är, en liten borg.

Det är lätt att ta sig runt och kika på kastalerna, se länkarna där det finns vägbeskrivningar till de kastaler vi har gjort egna sidor om. Kastaler finns bl a i Lärbro, Västergarn, Gammelgarn, Sundre, Gothem, Lärbro, Fröjel, Öja och i Visby.

Bevarade kastaler

Den mest renoverade är nog Kruttornet i Visby, exempellöst omskriven och omhuldad, inträde och allting, men bra mycket häftigare är den naturligt bevarande kastalen vid Lärbro kyrka, vilken används bl a som redskapsförråd som om ingenting har hänt sen vikingatiden.

Också kastalen i Sundre får väl sägas vara bevarad. Den står på en backe alldeles bredvid kyrkan, bilden till höger.

Ruinerade kastaler

Den i särklass vackrast belägna är kastalen i Fröjel som står och bevakar den vikingatida hamnen uppe på en backe bredvid kyrkan. Där finns det luft och havsutsikt som räcker till alla och envar varför vi rekommenderar detta som ett utmärkt utflyktsmål (närmaste badplats är Gustavs).

Med tanke på dess placering är måhända kastalen i Västergarn den historisk intressantaste, ty den ligger inbyggd i en vikingatida stadsvall, Västergarnsvallen, se också Vikingarnas Västergarn.

Kastalen i Lau är till- och ombyggd till prästgård, varför också den ligger alldeles bredvid kyrkan, som i sin tur torde ha ett av Gotlands vackraste kyrkorum, väl besökansvärt (missa inte krucifixet, Nordens största).

Kastalen i Öja som ligger på en åkerlapp bredvid kyrkan är en ruin men hyfsat välbevarad och fantasieggande i alla fall.

Kastalen i Gothem som står alldeles framför kyrkan, i vilken det också finns någon gammal träbalk från Gud vet när. Och till sist skall vi nämna kastalen i Gammelgarn som har renoverats och också den står alldeles bredvid kyrkan (obs gammalt kort på den orenoverade kastalen).

Kastal som fortfarande används

Till höger ser du kastalen alldeles bredvid Lärbro kyrka. Den är från vikingatiden, 1000-talet, och används i dag bl a som redskapsskjul, miniutställningar och annat sånt.

Kastalen hade t ex över ett halvt millenium på nacken när Kolmodin promenerade i trakterna och skrev Den blomstertid nu kommer. För skoj skulle kan vi skriva att den är minst 200 år äldre än allting i Stockholm och 500 år äldre än allting i Göteborg, fast det är inte så mycket att skryta med om man kikar ut i världen men trots detta rätt häftigt i alla fall.

Murar, gräshögar och ombyggda till kyrkor

Det finns ett gäng kastaler till, men dessa ser mest ut som gräshögar eller några murar på marken varför de kanhända inte är så mycket att se, däremot bör väl kyrkan i såväl Bunge som Norrlanda nämnas, ty de är helt sonika ombyggda kastaler, se Medeltidens borgar.

Gotlands kastaler

Västergarn kastal »

Kastalen var större än Tre kronor

Ala kastal - kastalet »

Ardre kastal »

Grunden och en kvarbliven kulle

Fröjel kastal »

Ett bra ställe att avnjuta solnedgång

Gammelgarn kastal »

En renoverad kastal i Gammelgarn socken

Gothem kastal »

Kastaler är försvarstorn

Hamra kastal »

Gotlands största kastal

Kastaler och organisation »

Spekulation om hur vi kan se tiderna

Kastelle »

Av själva kastalen finns nog inget kvar

Kräklingbo kastal »

Några svar på gåtorna

Lau kastal »

Lau kyrka innehyser Nordens största krucifix och en magisk efterklang. Kastalen är inbyggd i ruinerna efter den medeltida prästgården som ligger alldeles bakom kyrkan.

Sundre kastal »

Gotlands södraste kastal

Öja kastal »

En försvarsanläggning som nästan kan vara vikingatida

Kruttornet »

Kruttornet i Visby ringmur är omkring 100 år äldre än själva ringmuren och är ett försvars- eller utsiktstorn för Visby gamla hamn
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=1465


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.