text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Gotland - Radio Gotlands Nyheter 

Många rådjursolyckor

Det har sker fler rådjursolyckor än vanligt på öns vägar på senaste tiden, något som förbryllar Johan Thomsson, länsansvarig jägare för NVR -Nordiska Viltolycksområdet- på Gotland.... läs mer »

"Imponerad av allt frivilligt arbete"

Det är inte bara gotländska brandmän som är på plats vid bränderna på fastlandet. Även länsstyrelsens kommunikatör Thomas Zielinski  är där och jobbar för MSB.... läs mer »

Gotländsk seger på Varpa SM

Idag avgjordes centimeterkastningen vid SM i Varpa i värmländska Sunne. Vår expertkommentator Göran Fransson rapporterar.... läs mer »

Gotländska brandmän vid storbrand på fastlandet

Fem brandmän från deltidsbrandkårerna på Gotland är på plats vid den stora skogsbranden utanför Ljusdal i Hälsingland.  Roger Norman, från deltidsbrandkåren i Slite, är en av de fem.... läs mer »

Lövträden gulnar rekordtidigt i år

På grund av torkan gulnar lövträden rekordtidigt på Gotland, och det handlar om att träden lägger allt för att spara på energi.... läs mer »

Polisen: Trafikanter hinner inte vänja sig

Det nya gångfartsområdet i Visby hamn gäller bara ett par månader under sommaren och det är för kort tid för att trafikanterna ska kunna vänja sig vid de nya reglerna, enligt polisen... läs mer »

Torkan orsakade brand

Under onsdagen skulle Olle Hederfeld tröska vid Hunninge i Klinte, men det slutade i brand. Nu jobbar han under nätterna istället.... läs mer »

Tommy lär Raymond gutamål

Vår FB-tråd om felaktiga uttal av gotländska ord blev en viral succé. Språk berör och är en viktig identifikationsfaktor, säger Gutamålgillets ordförande Tommy Wahlgren som också lärde vår norske programledare Raymond Lidal både gotländska och gutamål.... läs mer »

Klimatförändringar orsak till fler maneter

 Det är ovanligt många maneter kring Gotlands kuster just nu. Marinbiolog Rosmarijn Keuning förklarar varför.... läs mer »

Bevattningsdammar börjar tömmas i torkan

Allt fler lantbrukare har på senare år investerat i bevattningsdammar, men nu börjar en del av dem torka upp.... läs mer »

Få respekterar gångfartsområdet i hamnen

I Visby hamn råder gångfartsområde under högsäsong, men varken gångtrafikanter eller bilister verkar förstå vad som gäller eller hur man skall bete sig.... läs mer »

"Jag vill leva, inte bara överleva"

21-åriga Anton Söderberg har i år varit med och startat KRIS, kriminellas revansch i samhället. Men vägen dit har varit långt i från spikrak - för bara några år sedan kretsade hans liv kring droger, misshandel och stölder.... läs mer »

Ica Roma har öppnat i Sockerbruket

Efter den brand som förstörde en butik i Roma i våras har nu en tillfällig butik öppnats i paviljongtält som är ihopbyggda med sockerbruket.... läs mer »

Gräsbrand i Hamra under kontroll

Det var vi halv tre på eftermiddagen räddningstjänsten fick larm om en brand i Hamra. På platsen konstaterades en gräsbrand vid gamla tippen.... läs mer »

Vattenprojekt på Storsudret sneglar på Indien

På Storsudret försöker man hitta nya sätt att lagra vatten. I arbetet tittar man bland annat på ett liknande projekt som genomförts i Indien där man lyckas rädda ett nästan helt torrlagt område.... läs mer »

Så semestrar du rätt

Var och hur länge får man stå med sin husbil eller husvagn? På Gotland är det populärt att campa längs med kusten utanför campingarna. Men då gäller det att veta vilka regler som gäller.... läs mer »

Havet evig inspiration för Bowski Island

Mångsidiga musikern Patrik Jakubowski tog med sig gitarren och gästade P4 Gotland. Med stor kärlek till havet gör han musik under namnet Bowski Island.... läs mer »