text bild karta   info, a-ö

Medeltidsveckan 2006 - några bilder

Gotland | Medeltidsveckan
Medeltidsveckan 2006 - några bilder, foto: Bernt Enderborg
Medeltidsveckan 2006 - några bilder, foto Bernt Enderborg
Vi var införbi Medeltidsveckan på dess första dag, söndag den 6 augusti, för att kolla läget och ta några kort. Det finns massvis att se, tonvis av prylar att köpa, och roligheter, vanvettigheter i långa banor. Många människor styr ut sig i medeltida kläder, eller vad det ibland kan vara, och deltar av hjärtats lust.


Det är förstås tjockt av folk, många stånd och från allehanda länder. Och mycket händer det - program finns i lokaltidningen i vilken kiosk som helst för 10 kronor- och mest sevärt av allt är riddarspelet på Strandgärdet (alldeles norr om ringmuren längs stranden).

Där brukar finnas ett stånd med grillat vildsvin - det är det du skall smaka!


Bland vanligt klätt folk (klätt, det var roligt) vandrar det omkring hundratals människor i medeltida utstyrslar. Ofta är väl överdrifterna rätt häftiga men på folk som är praktiska ser den medeltida klädseln långt skönare ut än vårt nutida arseltrånga mode.


Känner man sig för varm eller smutsig så kan man bli badad offentligt. Det är vackra pigor som skrubbar av dig med utsikt över havet vid Murfallet. Har man inte gott om penningar så finns det också äldre, billigare pigor. Det kanske är en princip som fackföreningar bör tänka över till nästa lönerörelse.


Den här killen stod i Botaniska trädgården och visade upp sin skicklighet med knivarna och jonglerade en stund. Bra gjort!

Det där med knivar förresten. Lokaltidningen hade en liten notis om att en man hade blivit åtalad för brott mot knivlagen nyligen, dvs man får inte gå omkring med en kniv på sig i dagens Sverige. Det känns rätt lustigt när man går på Medeltidsveckan i Visby, ty där vimlar det av vapen. Folk går omkring med hillebarder, en och halv meter långa slagsvärd (de skulle lätt kunna slå huvudet av dig), knivar i oändlig mängd, armborst, pilbågar och Gud vet vad. Och tonvis av sånt finns också att köpa.

- Men förbjudet är det att sälja Gotlandsdricka! J-vla knäppland!


Visby är den allra skönaste inramning av en medeltidsvecka man kan tänka sig, även om den historia som presenteras via olika skådespel, guidade turer och sånt, under veckan är förvanskningar och påhitt - roliga i alla fall.

De flesta aktiviteter och stånd har förflyttats till något som av vanvett kallas Gotlandsänget och ligger alldeles på andra sidan muren, bilden ovan, som alltså är Nordergravar.


Vi avslutar med ett litet roligt kort på en flicka som hade gått ner bland växter - pestskråp, tror jag att de heter - under bron alldeles vid Snäckgärdsporten för att en kompis skulle ta kort på henne.

Det finns mycket att göra på Medeltidsveckan, som t ex att skaffa sig brännsår. Det är förresten inte bara i Visby det händer grejer.

Välkommen till Gotland!
/text och foto Bernt Enderborg
Visby socken

Medeltidsveckan 2006 - några bilder

kartan.

Mer info

Här finns mer om Medeltidsveckan.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3318

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.