text bild karta   info, a-ö

Bottarve museigård

Gotland | Vamlingbo socken | Museer | Utskrift | Mobilsida
Bottarve museigård
Bottarve museigård, foto Bernt Enderborg

Bottarvegården från 1800-talets mitt ligger längs vägen, en storbondes gård, kulturhistoria på riktigt - 1800-talet


Bottarvegården är en museigård från 1800-talets mitt som visar hur folket levde på en storbondes gård vid den tiden. Gårdsbyggnaderna är från 1800-talet, manbyggnaden 1844, och ladugården från 1890-talet, nerbrunnen 1985 och återuppbyggd 1986. Möbler och lösöre finns bevarat i boningshuset.

Bottarve

Ladugården ligger längs vägen varför gården är lätt att hitta. Den har ett klassiskt agtak och var nog rekorderlig för sin tid.



Själva boningshuset är ett välbevarat stenhus med ett vackert flistak; ett bra flistak av sandsten lär kunna hålla 400 år.

Ovanför dörren sitter en platta med initialer av de som byggde gården, Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter, och kan du inte tolka latinska siffror så blir årtalet 1844. För lite jämförande historia så är gården byggd under samma årtionde som Gunnar Wennerberg på en Examens-sexa fann det gudagott att vara i storstaden Uppsala med 5.000 invånare.

Bottarve

Stora salen i boningshuset är smakfullt inredd. Det är så vackert att Hoburgs hembygdsförening brukar hyra ut salen till bröllop och liknande. Bilden ovan visar emellertid inte stora salen, bästrummet som mindre bemedlat folk kallade det rum där det hölls middagar, utan den vanliga matsalen.

Att strosa runt i huset tillsammans med en kunnig guide när det är öppet är intressant och ger en god inblick i hur stort folk hade det på 1800-talet. Vid mitt besök på Bottarvedagen 2013 visades bl a gammalt hantverk, som damen vid spinnrocken som gjorde ullgarn. Jag snappade upp en ordväxling som jag på något sätt ibland tycker är typisk för kultur. En besökande dam ville ha kontakt och berömma den gamla damen vars flinka fingrar fortfarande spann garn som om de aldrig gjort något annat, trots att hon hade finringarna på sig dagen till ära, besökaren sa: "Det blir fin tråd".

- "Jo", sa damen, "drar man ut det så blir det fin tråd."

Bottarve

På övervåningen har man bevarat massvis av gamla verktyg - liar, hackor och andra mojänger som jag inte vet till vad de har använts, de flesta robust hantverk. Också andra verktyg finns i överflöd: yxor, mejslar, tvingar, sågar, filar, hammare, tänger och mycket annat. Samlingen är imponerande och skön att tänka samman med en stund.

Bottarve

Det är bara inte byggnaderna i sig, möbler, verktyg och annat som är beundransvärt på Bottarvegården. Om du ser dig kring så finns en massa konstiga stenar, t ex dem på bilden ovan, och den här underliga stenen. Ovan ser du stenar som talade om vilken vägsträcka en viss gård hade att ta hand om, dvs i tiderna före vår där ju stat och kommun kan göra allting bättre än alla andra, men också en av de tusentals underliga svärdslipningsstenarna.

Bottarve

På bilden ovan berättar den mångkunniga Torsten Gislestam på Bottarvedagen 2013 om lite av varje som har med gården och Gotland att göra - det gör han vid särskilt högtidliga tillfällen, vanligtvis finns andra guider på plats.

Bottarve

Så här ser gården ut om du kommer söderifrån, där ett besök på Bottarvegården rekommenderas för dem som vill veta lite mer om 1800-talet och kulturhistoria. Under somrarna är det öppet dagligen kl. 11-17. Museum, utställningar, föreläsningar, musik, kafé, hantverksbutik, info, se hemsidan: bottarve.se.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Vamlingbo socken

Vägbeskrivning


Vamlingbo socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Museer.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

19Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Besök i maj

Hej, jag besökte Bottarvegårdens museum för ca 30 år sedan och blev helt tagen av miljön och historien. Nu ska jag bjuda min man som fyller 60 år till Gotland och vill gärna besöka gården med honom och goda vänner. Den aktuella dagen för oss är 23 maj, är det öppet för besök då?

Med vänlig hälsning,
Kerstin

--- webmastern kommenterar ---

Hej Kerstin!

Jag frågade och fick följande svar: "Ja, det är ju en onsdag i maj och då har Bottarve ännu inte öppnat dagligen för säsongen, enbart fredag, lördag, söndagar. Men Stina i hantverksbutiken säger att hon kan komma och hålla öppet i butiken och i museet om de önskar. Däremot finns då ingen kaffeservering.

Återkom med vad de vill göra, så ska vi göra vårt bästa!

med vänliga hälsningar
Ing-Marie Tellström"

Kontakta alltså Ing-Marie på epost info@bottarve.se så skall du se att de ordnar nåt.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Museer: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Vamlingbo: länkar, karta.