text bild karta   info, a-ö

Öjamannen

Gotland | Öja socken | Målningar
Öjamannen
Öjamannen , foto Bernt Enderborg
I Öja medeltida kyrka som kallas Gra Gasi, Grå gåsen, finns bland mycket annat en målning vid modernt namn Öjamannen. Det sägs att dessa målningar i koret, om jag har förstått rätt, möjligen kan vara utförda av någon dansk eller uppsvensk konstnär omkring 1400-talets slut (i skrivande stund har vi inte mer information).

Det vi ser är i alla fall en man som står i ett träd med avsågade grenar där förmodligen döden själv håller på såga ner trädet. Det är väl en någorlunda rik man som har kommit sig ett stycke i livet och tror att allt är toppen, men som vanligt skall man inte tro att man är något ty plötsligt ligger du där. På sätt och vis handlar väl målningen om ungefär samma sak som Lyckans hjul i Ekeby ehuru målningen i Öja väl inte direkt säger att det är ödet som styr, vad nu än ödet kan tänkas vara, en fjäder i vinden månne, utan något helt annat obehagligt konkret.

- Den som har mest prylar när hon dör vinner!
/text och foto Bernt Enderborg

Öja

Öja socken Hitta Öjamannen på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Öja socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"Öjamannen" är en del av vår information om Målningar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2226

Stugor södra Gotland

4 bäddar - Pensionatsstugan
6 bäddar - Ladan (Nya huset)


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till medeltida målningar på Gotland,
se också Guiden till konsten på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.