text bild karta   info, a-ö

Jag börjar gilla Kungsgårn

Gotland | Roma socken | Magiska Gotland
Jag
Jag börjar gilla Kungsgårn , foto Bernt Enderborg

Gotlands enda kungsgård börjar få ordning på saker och ting


Att det årligen spelas Shakespeare på Kungsgården i Roma, ungefär mitt på Gotland, kanske alla människor vet nuförtin. Jag var förbi den 12/6-2006 och hörde skådespelarna ordna i den gamla kyrkoruinen medan jag gick runt på området och tog några kort här och där. Det finns mer bra mycket mer än 1500-talspjäser.

Du kommer att hitta massvis av konst- och hantverk, ett hundratal hantverkare och formgivare ställer ut, står det på deras hemsida, och just nu kan du se konstnären Annelisa Hoge's konst på plats (ett internationellt namn) fram till den 11/7 sen blir det andra.


En fjädergrunka snurrar vind med den romanska kyrkruinen i bakgrunden. Sånt ser man lite här och var - glada tankar. Man kan prova på själv att blåsa glas under kunnig ledning, en polack tror jag, och man kan få sig en fika på caféet men inget tungt artilleri, en macka kanske.


Det är utställningar i såväl huvudbyggnaden som de två flyglarna. Tonvis av konst och hantverk, glas, knivar, borstar och sånt, men också kläder, té, fläderblomsgelé och annat.


Här är en bild på en av flyglarna, där caféet ligger. Den stora grusplan är inget vidare trevlig att gå på men bakom caféet ligger en stor, skön trädgård, där man t ex kan avnjuta en medhavd fikakorg.
/text och foto Bernt Enderborg