text bild karta   info, a-ö

Angakoden

Gotland | Anga socken | Målningar
Angakoden
Angakoden, foto Bernt Enderborg

Tyckte du att boken Da Vinci-koden var häftig? Det här är häftigare. Det finns en del andra härliga målningar i kyrkan liksom ett meddelande i runor vem som byggde den.


Kanske har du läst den omtalade boken Da Vinci-koden och kanske har du läst hos oss om såväl Tingstäde- som Hemsekoden. Att jag kallar det hela 'koden' har förstås med boken att göra ty utifrån Da Vincis berömda fresk Nattvarden funderas det över vem den där lärjungen som Jesus älskade egentligen var.

- Vad tror du? Är nattvarden som avbildas ovan? Bilden ingår i en passionsfris, och visst är det en flicka som sitter bredvid Jesus. Kolla:

Målning i Anga kyrka

Man kan undra hur präster och prelater i framfarna århundraden funderat. Eller är det överhuvudtaget inget konstigt? Det kanske är klart att Maria och en hoper andra damer också var med och dinerade den där kvällen. So what? En måltid utan damer blir ju bara vad Platon kallar ett symposium (supkalas), åtminstone såvitt gäller okristligt folk.

Författaren av Da Vinci-koden sätter ju samman ett sällskap som behåller hemligheter över århundradena. Undrar vem på Gotland? Peter Hardings?

Nåja. Ute i Anga kyrka finns många ovanliga och läckra målningar, den stekte S:t Laurentius, runinskrifter från byggnadstiden och mycket annat. Vi kommer att visa fler bilder därifrån, men som vanligt hoppas vi att du själv tar och åker dit och kikar efter.

För skoj skull kan vi lägga till att på en websida, faktaoider, talar någon anonym människa om att boken da Vincikoden givetvis är ett påhitt, ett skönlitterärt verk - här är sidan. Da Vincis målning finns längst ner på sidan. Författaren på faktaoidsidan säger att: 'Men att kalla boken för ett 'falsarium' är befängt, den är lika 'falsk' som Life of Brian eller Pippi Långstrump.'

Pippi Långstrump! Vad dom hittar på? Behöver jag förresten tala om att bilden från Anga ovan är äldre än da Vincis berömda målning? Och säkert äldre än alla målningar på Faktaoidsidan.
/text och foto Bernt Enderborg
Anga socken

Angakoden

kartan.

Anga socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Målningar.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3462

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till medeltida målningar på Gotland,
se också Guiden till konsten på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.