text bild karta   info, a-ö

En bildsten på kyrkogården

Gotland | Hemse socken | Bildsten
En bildsten på kyrkogården
En bildsten på kyrkogården , foto Bernt Enderborg
Det står faktiskt bildstenar lite här och var på Gotland, om man bara kikar efter, men de som står kvar tillhör aldrig de riktigt häftiga stenarna med makalösa bilder.

Bildsen på Hemse kyrkogård

På denna sten finns inte en tillstymmelse till någon bild. Inga ornament, inga slingor, inga runor, ingenting. Inte heller vet jag hur gammal den är - den kan vara vad som helst från 400-talet till 800-talet. Men trots att inget syns så ingår den i alla fall i gruppen bildstenar, dvs i stort sett de enda bilder vi har kvar från vikingatiden och halvannat årtusende tidigare.

Fyra bildstenar är förresten registrerade som funna alldeles i environgerna, där kämpgravar har legat en gång i världen. Så om du råkade tro att Hemse är en ganska modern knutpunkt, t ex som järnvägskorsning (som lades ner 1963), så har du alldeles fel. I förbigående skall vi också säga att den stora parkeringen utanför Konsum mitt i samhället hette fordom Tingsåkern.

Vill du ha lite historia om vad som en gång timade i Hemse, Hulte kruppar, så kika på sidan om Slottet på Hule hällar
/text och foto Bernt Enderborg

Hemse

Hemse socken Hitta En bildsten på kyrkogården på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Hemse socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"En bildsten på kyrkogården" är en del av vår information om Bildsten på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=1929

Stugor södra Gotland

4 bäddar - Pensionatsstugan
6 bäddar - Ladan (Nya huset)


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till bildstenar på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.