text bild karta   info, a-ö

Jan Brauner

Gotland | Konst
Jan Brauner, foto: Bernt Enderborg
Jan Brauner, foto Bernt Enderborg
Här står konstnären, målare och grafiker, i samspråk med biskop Biörn Fjärstedt, ty trots att Jan är född i Stockholm är han numera bosatt i Visby.

Om man inte kan åka ut till Villa Alskog i under december 2001, där Jan Brauner ställer ut, så finns han representerad på Moderna museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum, Dalarnas Museum, Gotlands konstmuseum.


Det här var den första målningen man såg på utställningen i december 2001 på Villa Alskog, den var effektfullt belyst och uppsatt. Jag talade med gallerichefen som sa att han tyckte mycket om den här "kalla" målningen.

Jo, sa jag, livet är envist. Men jag vet inte om vi menade samma sak.

Målningen heter Fågelblomma, acryl, och var ett av Jan Brauners verk som talade.


Vad detta verk heter vet jag inte, jag har så svårt att komma ihåg sånt, antecknar aldrig på utställningar, och dessutom blir jag så förvirrad av namn.

Namn på konstverk får mig ibland att gå på defensiven - det känns som om jag blir påtvingad en tolkning till.

Givetvis är det så att när man ser ett fotografiliknande konstverk, kanske ett portträtt av någon, så kan det vara kul att veta om det är någon kung eller så man ser på bilden. Men annars vill jag njuta min egenhändiga tolkning av verket.

Konstnären står förstås och målar tavlor för sig egen skull, med egna intentioner, men det bryr jag mig inte om...
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=1885


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

1) Tack Jan

När du ställde ut hos mig, som första utställare på mitt galleri i Karlskoga, men före det var jag hos dig några dagar i ditt hem på Ekerö. Jag besökte alltid människorna som skulle ställa ut hos mig.. personen bakom budskapet..var kärnan i min filosofi..jag fann att du Jan, var Sveriges svar på Helene ......ja hon från Finland..nu äntligen..många år efter vårt möte finns du Jan åter i min själ..unik tulpan..möter min blick var dag..köpt på Bukowskis..banalt tycker jag..en unik tulpan..kan aldrig säljas för pengar..men köpas..jag är lycklig för din unika tulpan, tack Jan...

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Konst: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till konst på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.