text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Iván Duque vann presidentvalet i Colombia

I Colombia vann högerkandidaten Ivan Duque söndagens presidentval mot vänsterns Gustavo Petro.... läs mer »

Socialdemokraterna: Alla områden ska vara bra områden

I sitt tal under Järvaveckan lovade statsminister Stefan Löfven särskilda satsningar på det som brukar beskrivas som "särskilt utsatta områden". Hör hela talet här... läs mer »

Friad krigsherre kan bli politisk utmanare

Den kongolesiske krigsherren Jean-Pierre Bemba friades överraskande av den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag i veckan och det har gjort att den politiska scenen i Kongo Kinshasa har förändrats.... läs mer »

Turkiska presidentvalet tjuvstartar i Sverige

Nästa söndag är det val i Turkiet. Den omdiskuterade presidenten Recep Tayyip Erdogan kan då stärka sin makt betydligt. I Sverige sker röstningen redan i helgen.... läs mer »

Svenska ambassaden avlyssnades

Österrikiska medier har publicerat uppgifter om den tyska underrättelstjänstens avlyssningsverksamhet i landet som uppdagades redan 2014.... läs mer »

Riksdagspartier vill inte se lag mot falska nyheter

I till exempel Frankrike vill regeringen lagstifta bort falska nyheter, men i Sverige säger riksdagspartierna nej till ändra lagarna för att stoppa påhittade nyheter.... läs mer »

Makedoniens namnbyte undertecknat

Greklands och Makedoniens utrikesministrar har skrivit under avtalet gällande Makedoniens namnbyte till Nordmakedonien.... läs mer »

Fördel Duque i Colombias andra valomgång

Högerkandidaten Iván Duque, som leder i opinionsmätningarna inför presidentvalet, har lovat att ändra delar i fredsavtalet om han kommer till makten – vilket alltså nu kan bli verklighet.... läs mer »

Lag mot falska nyheter kan ge svåra gränsdragningar

Frankrike är ett av flera länder i Europa som vill lagstifta bort falska nyheter och påverkanskampanjer, och debatten är het nu när många franska journalister rekryteras till en rysk tv-kanal.... läs mer »

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Påve Franciskus gjorde på lördagen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde, då tiotusentals personer med funktionsnedsättning dödades.... läs mer »

MSB: Sverige behöver brandflygplan en vecka till

Sverige behöver låna de italienska brandplanen, som kom förra söndagen, en vecka till. Brandrisken i Sverige är extremt hög, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.... läs mer »

Spanien och Frankrike tar emot räddningsfartyg

Flyktingfartyget Aquarius och dess följebåtar, kom idag fram till hamnen i spanska Valencia, där de tas emot efter att Italien och Malta båda tidigare i veckan vägrade öppna sina hamnar.... läs mer »

Sverige marknadsförs inför VM-premiären

I morgon möter Sverige Sydkorea i fotbolls-VM, matchen går i miljonstaden Niznij Novgorod och Sveriges ambassad passar på att göra reklam inför matchen.... läs mer »

Beslut om rökförbud skjuts upp till efter valet

Regeringens förslag om att förbjuda rökning på uteserveringar och perronger har åkt på ett bakslag. EU-kommissionen kräver att Sveriges riksdag väntar med att fatta beslut, vilket gör att frågan skjuts upp till efter valet.... läs mer »

Tyst från Eritrea – efter att Etiopien erbjudit fred

Mer än en vecka sedan Etiopien överraskande erbjöd fred med grannlandet efter 20 års konflikt så har det fortfarande inte kommit någon reaktion från Eritrea.... läs mer »

Tsipras klarade misstroendeomröstning

Premiärminister Alexis Tsipras Syrisa-regering klarade sig ur lördagskvällens misstroendeomröstning i grekiska parlamentet vilket öppnar för att landet nu närmar sig ett slut på den långa konflikten med grannlandet Makedonien om landets namn.... läs mer »

Amazon förstör varor för miljoner – får hård kritik

Världens största e-handelsföretag, Amazon, får hård kritik i Tyskland. Anledningen är att bolaget låter förstöra stora mängder helt felfria varor.... läs mer »