text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Två ska avrättas – för första gången på 17 år

I USA ska ytterligare två män avrättas i natt trots flera försök att få delstaten Arkansas att inte använda dödsstraffet. Det har inte hänt sedan år 2000 i USA att två dödsdömda avrättas samma kväll.... läs mer »

Hård kritik mot påstådd film på Catalánmordet

Kongo-Kinshasas regering får kritik av FN, efter att ha visat ett videoklipp för journalister som sägs visa morden på FN-experterna Michael Sharp och svenskan Zaida Catalán.... läs mer »

M: Återinför bortre tidsgränsen för långtidssjukskrivna

Sjukskrivningarna till följd av psykisk ohälsa blir allt fler och är längre än andra sjukskrivningar. Regeringen satsar en miljard på vården och moderaterna vill ha tillbaka den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.... läs mer »

Le Pen: Jag är inte partiledare längre

I Frankrike tar nu Nationella Frontens Marine Le Pen time-out från partiledarrollen – åtminstone tillfälligt – för att koncentrera sig på möjligheten att bli fransk president.... läs mer »

USA kommer införa sanktioner mot Syrien

Som ett svar på den misstänkta attacken med kemiska vapen.... läs mer »

Efter valmisslyckandet – franska Socialistpartiet vill stoppa Le Pen

Knappt har valresultatet från den första omgången i det franska presidentvalet räknats klart innan valkampanjen inför den andra valomgången har inletts. På måndagen uppmanade Socialistpartiet att "bilda spärr" mot nationalistiska Marine Le Pen Nu och president Francois Hollande har meddelat att han kommer att rösta på mittenkandidaten Emmanuel Macron.... läs mer »

Våldet i Mexiko ökar – presidenten kritiseras

I Mexiko mördades 35 personer runt om i landet över helgen. Det ökande våldet i Mexiko tros ha koppling till det maktvakuum som uppstod när myndigheterna i januari i år utlämnade knarkkungen el Chapo Guzman till USA.... läs mer »

Därför är franska opinionsundersökningar träffsäkra

Efter brexit och det amerikanska presidentvalet har det varit en stor debatt kring dåliga opinionsundersökningar, men efter gårdagens val i Frankrike står det klart att mätningarna där var betydligt mer träffsäkra.... läs mer »

Oväntat starkt kvartal för verkstadsjätten

Sandvik steg rejält på börsen i dag efter att företaget presenterat oväntat stor vinst i första kvartalsrapporten för 2017. Industriföretagets försäljningnssiffrorna visade också sig vara bättre än vad anlytikerna först hade trott.... läs mer »

Ministern: "Uppenbart att primärvården behöver stärkas"

Regeringen kommer att satsa mer på primärvården för att underlätta arbetssituationen för anställda. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.... läs mer »

Tidigare utredaren om tiggeriförbud: Jag har ändrat mig

Norska NRK har kartlagt ett större nätverk av tiggeri och prostitution i Bergen. Efter att ha sett uppgifterna ändrar sig nu den tidigare svenska samordnaren och öppnar för tiggeriförbud.... läs mer »

Afghanistans försvarsminister avgår efter attacken

I Afghanistan tillkännagav i dag landets försvarsminister och armens stabschef att de lämnar sina poster med omedelbar verkan. Detta efter massiva kritik efter fredagens självmordsattack mot en militärbas i staden Mazar-i-sharif som krävde minst 140 dödsoffer.... läs mer »

Partier vill stoppa pensionsmissbruk

De sex partier som ingår i Pensionsgruppen har beslutat ta fram en handlingsplan för att få bort oseriösa aktörer från premiepensionen. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i Pensionsgruppen.... läs mer »

Terrorsamtal ska vara klara före sommaren

Idag höll regeringen och alliansen sitt möte om nya åtgärder för att förebygga terrorism. Samtalen kommer att fortsätta och parterna hoppas komma överens om konkreta förslag före sommaren... läs mer »

Splittrat Frankrike ska välja president

Om två veckor går fransmännen till valurnorna igen för den sista omgången av presidentvalet. Ett mycket splittrat Frankrike ska nu välja en av två minst sagt olika kandidater men risken är att många stannar hemma, säger Ekots Alice Petrén.... läs mer »

Nu riktas blickarna mot den andra valomgången i Frankrike

I Frankrike blickar många framåt nu mot den andra valomgången efter att mittenkandiaten Emmanuel Macron och nationalistiska Marine Le Pen gick vidare till slutkampen.  Och valtemperaturen kommer att höjas flera steg.... läs mer »

Stress bakom häften av sjukskrivningar för psykisk ohälsa

Hälften av de som sjukskrivs för psykisk ohälsa gör det på grund av stressrelaterade sjukdomar som till exempel utmattningssyndrom.... läs mer »