text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Television Nyheter 

Efter ny dom – lokala tiggeriförbud kan bli aktuellt

Idag kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att skånska Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud och nu kan det bli aktuellt i fler kommuner. Redan för fem år sedan var tiggeriet en uppmärksammad fråga i Södertälje.... läs mer »

Förskräckande arbetsförhållanden i fabriken på 30-talet

Utan skyddsutrustning och under med dagens mått förskräckliga arbetsförhållanden hanterades de kemiska processerna av arbetarna i kloratfabriken i Alby. Klippet ur arkivfilmen från 30-talet ger en bild av den hälsovådliga verksamheten .... läs mer »

Gällstahallen klar och A-laget återuppstår

I mars rasade halva Storgärdshallens tak in i Nordanstig och ishockeyns framtid i kommunen var allvarligt hotad. Men efter drygt åtta månader och med hjälp av lån, bidrag och ideellt arbete har en ny hall uppförts. – Jag sa till grabbarna att hallen kommer att bli klar, säger Gällsta IK:s sportchef, Thomas Lundholm.... läs mer »

Två olyckor inom loppet av sex minuter

SOS Alarm tog på måndagseftermiddagen emot larm om två trafikolyckor inom loppet av bara några minuter.... läs mer »

Regionen ser behov av mer tillgänglig vård som också är patientsäker

Användandet av de privata vårdapparna har ökat kraftigt också i Västmanlands län. Regionen ser både fördelar och nackdelar med det men menar framförallt att de själva måste bli bättre på tillgänglig vård.... läs mer »

”Allvarlig risk för etisk diskriminering”

Ett tiggeriförbud löser inte grundproblemen, fattigdomen blir kvar. Det menar Hans Swärd, professor i socialt arbete på Lunds universitet.... läs mer »

Högskolan i Halmstad satsar 85 miljoner på ny forskning

Högskolan i Halmstad satsar 85 miljoner kronor på hälsoinnovation samt smarta städer och samhällen. Bland annat ska man arbeta med intelligenta system som självkörande fordon och hur de bättre kan läsa av sin omgivning.... läs mer »

Terrorexperten: IS följare utgör fortfarande ett hot

Islamiska statens kalifat är krossat. Trots det utgör de drygt 40 000 personer som IS lyckades radikalisera på bara några år ett fortsatt hot. Flera av återvändarna kan betraktas som tickande bomber. – De är så många att det är praktiskt taget omöjligt för säkerhetstjänsterna att övervaka dem, säger Peter R Neumann, en av världens främsta experter på terrorism.... läs mer »

May: Omröstning om brexitavtalet i januari

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger i ett tal att parlamentet kommer att rösta om brexitavtalet i mitten av januari.... läs mer »

Nyheter från dagen: 17 december

Detta har hänt i Uppsala län under måndagen den 17 december.... läs mer »

Krock mellan lastbil och personbil – ”Påkörd bakifrån”

Klockan 16:27 kom larm om en trafikolycka med en lastbil och personbil i Skelleftehamn. Tre personer ska vara inblandade i olyckan.... läs mer »

Fem anhållna för vapenbrott efter polisinsatsen

Polisen hittade vapen i samband med insatsen efter nattens explosion i Rosengård. Flera personer kunde också gripas på platsen. – Fem personer sitter anhållna för vapenbrott, säger Kristina Amilon.... läs mer »

Elev i Härnösand smittad av tbc

En elev på en skola i Härnösand har konstaterats ha tuberkulos och flera elever och personal på den berörda skolan ska nu undersökas för att se om de blivit smittade.... läs mer »

Markku Huovila: ”Kieli on suurin perintö”

Markku Huovila muutti Ruotsiin kielenopettajaksi vuonna 1976. Sillä alalla hän ei pysynnyt kuin kolme vuotta. Tämän jälkeen hän on tehnyt pitkää uraa kuvataiteilijana ja pilapiirtäjänä. Taide, joka usein on kuvaillut ruotsinsuomalaisuutta.... läs mer »

Bettan Byvald söker upp IS-återvändarna

Två städer – och två skilda sätt att hantera återvändare från Islamiska staten. I Stockholm väntar man på att jihadisten själv ska anmäla sig för avradikalisering. I Göteborg blir jihadisterna uppsökta – av socialarbetaren Bettan Byvald. – De blir lite rädda, det är lite otäckt, säger hon.... läs mer »

Fler dödade trots färre skjutningar

Med den senaste dödsskjutningen i Stockholm passeras förra årets dystra siffra. 44 personer har hittills fått sätta livet till i dödliga skottlossningar. I Stockholm minskar antalet dödade, men i Malmö och Västsverige har dödsskjutningarna blivit fler.... läs mer »

Sänkta politikerarvoden i Sollefteå

Sänkt stöd till partierna och sänkta politikerarvoden är vad som väntar i Sollefteå kommun när det politiska maktskiftet i fullmäktige blir realitet efter årsskiftet. Hör det nya kommunalrådet utveckla tankarna i klippet här.... läs mer »