text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Kristofer Ahlström: Alla vill rädda bokhandeln – men vill någon handla där?

Tack vare framgångsrika räddningsinsatser har anrika boklådor som Rönnells och Hedengrens hållits vid liv. Men om alla som vurmar för butikerna också handlade där hade ingreppet inte behövts.... läs mer »

DN Kultur väljer: Fem favoriter just nu

DN:s kulturredaktioner väljer sina favoriter just nu bland film, konst, litteratur och teater.... läs mer »

Därför håller sig fotoautomaten ständigt aktuell

För 90 år sedan var den höjden av modernitet. I dag har tekniken ­egentligen sprungit ifrån den. Men trots det vägrar intresset för de ikoniska bild­remsorna att dö. Wanda Bendjelloul tecknar fotoautomatens historia, från den franska konstscenen till festbilderna på hippa klubbar.... läs mer »

Här är sju fotoautomater vi minns

Fotoautomaten är flitigt använd både som konstnärligt verktyg och tema i kulturens värld. Här är sju fotoautomater vi minns – från 20-talsfilmen ”Welcome danger” till ”Amelie från Montmartre”.... läs mer »

Jessica: En usel cykelvecka – men livet rullar på

Kåseri. Min granne är ett axelbrett muskelpaket med tatuerade armar. Om inte han vågar hejda cykeltjuven, vem vågar då?... läs mer »

Bluesgitarristen Matt Murphy död

The Blues Brothers-gitarristen Matt Murphy avled under fredagen 88 år gammal, skriver Rolling Stone. Dödsorsaken är fortfarande oklar men Murphys brorson, Floyd Murphy, bekräftar hans bortgång genom ett inlägg på sin Facebooksida. ”Han var en stark man som levde ett långt och rikt liv och som blottade hela sitt hjärta i varje gitarrsolo han gav sig på”, skriver brorsonen.... läs mer »

Moderna museet i konflikt om stulet konstverk

Moderna museet befinner sig i en ny konflikt rörande ett konstverk som stals av det forna Nazityskland. Arvingarna kräver verket tillbaka – men museet vill fortsätta utreda ägarförhållandena.... läs mer »

EKG: Kallprat som uppvärmning

Kåseri. Men det är inte bara på sommaren jag kallpratar vid behov. Jag gör det nog i större utsträckning någon gång efter första advent.... läs mer »

Hanna Fahl: Skaraborg står över det faktum att det inte finns

Få lokalpatriotismer är så lokalpatriotiska som den Skaraborgska, trots att alla Skaraborgare hatar varandra. Hanna Fahl begrundar sin buskisregion.... läs mer »

Björn Wiman: 1,5 grader varmare i Skåne – Ulf Lundell visar hur det känns

Ulf Lundell gestaltar i sin nya bok ”Vardagar” klimatförändringarna och den moderna människans kluvenhet mellan tvivel och förändringsvilja. Det är hänförande och hoppfullt, skriver Björn Wiman.... läs mer »

Ambassadråd dök upp på boksläpp: ”Aggressiv stämning”

När en bok om Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán släpptes i Stockholm hävdar bokförlaget att presentationen kapades av flera Orbán-vänliga kritiker. Bland de som ska ha skapat en ”obehaglig stämning” fanns Ungerns första ambassadråd.... läs mer »

Indisk chefredaktör mördad i misstänkt terrordåd

Den indiska journalisten Shujaat Bukhari har mördats på öppen gata i Srinagar i ett misstänkt terrordåd. Bukhari var chefredaktör på tidningen Rising Kashmir.... läs mer »

Filmtoppen vecka 24 – DN:s kritiker listar veckans bästa filmer

Filmfredag listar veckans bästa filmer på bio.... läs mer »

Dritëro Kasapi tar över Riksteatern

Dritëro Kasapi blir ny chef för Riksteatern med start i november i år.... läs mer »

DN tipsar: Här är sommarens 33 bästa ljudböcker

Årets längsta läslov står för dörren för många. Med öronen och en ljudbok till hands kan man hålla händerna fria för att göra annat, som att rensa jordgubbar eller vifta mygg. Boklördag tipsar om sommarfröjder för örat.... läs mer »

Björn Wiman: Ljudbokens tre stora fördelar

”Den digitala ljudboken vidgar världen och gör den till en roligare och mer intressant plats”. Björn Wiman skriver om ljudbokens styrkor.... läs mer »

Karen Cleveland: Världen är en skrämmande plats

Förra CIA-agenten Karen Cleveland skrev på vinst och förlust en thriller om ryska spioner i USA. Sedan blev Donald Trump president och romanens tema högaktuellt.  ”Det finns många aggressiva och sofistikerade underrättelsemetoder därute och den ryska är definitivt aggressiv och sofistikerad”, säger Karen Cleveland när DN:s Björn af Kleen träffar henne utanför Washington DC.... läs mer »