text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Post Malone: Tack för era böner

Efter att ha flugit från New Jersey till New York för att tömma tanken på så mycket bränsle som möjligt lyckades flygplanet som världsartisten Post Malone befann sig i på tisdagskvällen, svensk tid, göra en lyckad nödlandning, rapporterar TMZ.... läs mer »

Bokmässan bjuder in fängslade Gui Minhai

Bokmässan, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen bjuder in fängslade kinesiska förläggaren Gui Minhai till Göteborg i september. Här skriver de ett öppet brev i DN där de också vädjar till kinesiska myndigheter att låta honom resa.... läs mer »

Linus Larsson: När klimatoptimism blir en snuttefilt är den livsfarlig

Optimism är inte så dumt. Allt det positiva som händer i världen måste väl också uppmärksammas. Men tvångsmässig teknikoptimism löser knappast klimatkrisen. ... läs mer »

”Korparna” nominerad till Nordiska rådets filmpris

Jens Assurs film ”Korparna” är Sveriges nominerade bidrag till Nordiska rådets filmpris. Där tävlar den bland annat mot norska skräckfilmen ”Thelma” och danska ”Winter brothers”.... läs mer »

”Gräns” kan bli bästa europeiska film

”Gräns” eller ”Borg”? Eller kanske ”The house that Jack built”? Dessa tre filmer finns med bland de 49 som har valts ut av Europeiska filmakademin i den första sorteringen till årets prisutdelning. Senare i höst kommer man att presentera en lista över de filmer som får de slutliga nomineringarna.... läs mer »

Bianca Ingrosso: ”Glömde bort vem jag är”

Hon föddes rakt in i stålkastarljuset och i dag är Bianca Ingrosso både en tv-personlighet och sociala medier-profil. Men branschen är inte bara en dans på rosor. – Det är en fasad och jag är sjukt trött på den, berättar hon.... läs mer »

Dramaten skriver dramatik med tv-världens metoder

Att skrivandet är något som en person gör ensam är en idé som utmanas på många håll. Inför Bergmanfestivalen har Dramaten i projektet Bergman studio tagit fram nio nya pjäser med hjälp av arbetsmetoder från tv-världen.... läs mer »

Nisse: Ett ostört och mysigt krypin

Kåseri. Många tankar infann sig som inte ville bli tänkta när vi upptänkte råttor i källarförrådet.... läs mer »

Johan Croneman: SVT:s ”Meningen med livet” skramlar tomt och bränner aldrig till

”Meningen med livet” skulle behöva en vass tänkare och bättre frågor. SVT:s program är tyvärr populärvetenskap när den är som allra mest innehållslös. ... läs mer »

Avicii prisades postumt på MTV-gala

Tim ”Avicii” Bergling prisades postumt på nattens MTV-gala Video Music Awards, rapporterar Variety. Han prisades i kategorin bästa dansvideo tillsammans med Rita Ora för deras låt ”Lonely together”.... läs mer »

Teenage Fanclub mister originalmedlem

Det inflytelserika indiebandet Teenage Fanclub förlorar låtskrivaren och basisten Gerard Love, en av grundarna. ... läs mer »

Dramatens tillträdande vice vd hoppar av

Den 14 augusti skulle Gunilla Asker ha tillträtt som vice vd för Dramaten. Men den tilltänkta chefen har hoppat av sitt uppdrag redan innan första dagen på jobbet.... läs mer »

Maria Schottenius: En vänskap som vem som helst får njuta av

Anne Sofie von Otter är en av vännerna till både Bengt Forsberg och Johannes Brahms och sjöng på kammarmusikfestivalen i Allhelgonakyrkan på Söder i Stockholm i helgen. ... läs mer »

Kulturrådet tar hjälp för att granska bidrag till Klubben

Kulturrådet har tagit extern hjälp för att granska bidragen till Klubben, som ägs av Kulturprofilen och akademiledamoten Katarina Frostenson. En extern revisionsbyrå ser över utbetalningarna under den senaste tioårsperioden.... läs mer »

TU kräver möte med Kristersson om Bali

Tidningsutgivarna krävde på måndagen ett möte med Moderatledaren Ulf Kristersson – efter att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) flera gånger har gått till angrepp mot medier.  – Att som riksdagsledamot skriva om krig mot DN är högst olämpligt och uppseendeväckande, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.... läs mer »

Lars Vilks överklagar dom till HD

Konstnären Lars Vilks, som dömts till dagsböter för att ha byggt på sitt konstverk Nimis efter en brand, har nekats en ny prövning i hovrätten. Nu vänder han sig till Högsta domstolen.... läs mer »

Melisha Linnell: ”Jag var en ensam kvinna i min klass”

Den 24–25 augusti arrangeras EQLovesFestival på Brewhouse Arena i Göteborg. Festivalens syfte är att lyfta fram kvinnliga förebilder inom musikproduktion. ... läs mer »