text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Sandgren och Ferguson nya i Oscarsakademin

Under onsdagen presenterade Oscarsakademin 774 nya medlemmar. Bland namnen fanns den svenske filmfotografen Linus Sandgren.... läs mer »

I en skog av sumak, del 5 av 56

Roman av Klas Östergren. Historien utspelar sig i ett Sverige i Vietnamkrigets skugga. Berättaren Kenneth Jansson blir vän med den nye, gåtfulle klasskamraten Dan Schoultze och hans syster Hellen. De bor ensamma i ett hus, omgivet av en vildvuxen sumakskog.... läs mer »

Björnen Paddingtons skapare Michael Bond är död

Den engelske författaren Michael Bond, som skrev böckerna om björnen Paddington, gick bort under tisdagen.... läs mer »

Wiktoria: ”Jag kan sjunga med stängd mun”

Sommarsmakprofilen. Det blev final i Melodifestivalen för Wiktoria i vintras med låten ”As I lay me down”. Det är inte omöjligt att hon sjunger den när hon uppträder på Allsång på Skansen den 18 juli – ett program hon själv alltid brukar titta på. Sedan väntar Diggilooturnén.... läs mer »

Ali Dhaanto – en världsstjärna som bor i Västerås

En av världens största stjärnor inom den somaliska dhaantomusiken bor i Västerås. Ali Dhaanto säger att svänget i musikstilen är besläktad med reggae.... läs mer »

Filmer, bok, dokumentär – Michael Nyqvist hade flera projekt i gång när han dog

Michael Nyqvist berättade bara för den närmsta kretsen om sin cancersjukdom. Han arbetade in i det sista på flera filmroller, planerade att regissera en film och hade nya skrivprojekt. Under onsdagen lades också en ny dokumentär om honom ut på SVT Play.... läs mer »

Ed Sheeran till Ullevi och Friends

Den brittiske singersongwritern Ed Sheeran kommer till Sverige nästa år för sina hittills största konserter. Han tar sig an stora Ullevi i Göteborg och spelar även på Friends i Stockholm. ... läs mer »

Tidskriften Bang: Därför bojkottar vi Bokmässan i år

Tidskriften Bang väljer att bojkotta Bokmässan i Göteborg på grund av Nya Tiders medverkan.... läs mer »

Guns N’ Roses återförening är en storslagen framgång

Återföreningen blev en storslagen framgång. Under 2016 såldes över två miljoner biljetter till Guns N’ Roses turné. Nu intar succén Friends Arena i Solna.... läs mer »

Ngugi wa Thiong'o hoppar av Bokmässan

Den exilkenyanske författaren Ngugi wa Thiong'o ställer in sin medverkan vid Bokmässan, rapporterar Kulturnytt i P1.... läs mer »

Malin Ullgren: Johan Hakelius ”Sommar i P1” – Snyggt men med en provokation

Malin Ullgren recenserar Johan Hakelius sommarprat.... läs mer »

Johan Hilton: På scen förstod man vidden av Michael Nyqvists skicklighet

Med Michael Nyqvist förlorar svensk scenkonst en av sina allra finaste skådespelare.... läs mer »

Etnisk mångfald hamnar i kulturskugga visar ny rapport

Det råder ”perspektivträngsel” på kulturinstitutionerna, där satsningar på ökad etnisk mångfald ibland hamnar i konflikt med konkurrerande rättviseperspektiv. Resurserna är begränsade, konstaterar Myndigheten för kulturanalys i en ny rapport.... läs mer »

Så hyllas Michael Nyqvist i sociala medier

Efter nyheten om Michael Nyqvists bortgång har många tagit till sociala medier för att uttrycka sin sorg och sin uppskattning för skådespelaren. Både i Sverige och utomlands hyllas han på Twitter, Facebook och Instagram.... läs mer »

Lotta O: En vänlig grönskas frihetsdräkt

Kåseri. På midsommarafton drog vi entusiastiskt ner gardinerna och såg "Hajen". En fin sommarfilm.... läs mer »

Father John Misty: ”I det ögonblick vi vill, kan vi förändra allt”

Med den vackraste röst i sköna popsånger sjunger Father John Misty om det USA han kallar en absurd psychoworld. Men politisk, det vill han inte vara. Snarare antipolitisk.... läs mer »

Så minns kollegorna Michael Nyqvist

Skådespelaren Michael Nyqvist är död. Filmsverige sörjer en kollega och vän som alltid var nyfiken på nya utmaningar i sin karriär.... läs mer »