text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Radioprofilen Kjäll Fröderberg död

Mannen som ägnade lördagsmorgnarna åt att leta fram skivor åt svenska folket och Hasse Tellemar är död. Kjäll Fröderberg har avlidit, 84 år gammal.... läs mer »

20 tips till bokrean

DN:s Lotta Olsson vaskar fram 20 guldkorn bland barnböcker, faktaböcker, romaner och deckare på årets bokrea som startar på tisdag den 27 februari.  ... läs mer »

EKG: Mellan banketten och barbecuen

Kåseri. Det är något visst med uppslagsböcker. Jag nöjer mig inte med att slå upp ett enskilt ord. Jag fastnar och kan bli sittande riktigt länge.... läs mer »

Björn Wiman: Kulturpolitiken allt viktigare – dags att skapa nya bildningsdepartementet

Tiden då man skämtade om kulturpolitik är förbi – nu är den ett slagfält för idéstriden mellan populism och demokrati. Just därför är det dags att avskaffa kulturdepartementet, skriver Björn Wiman.... läs mer »

Mariette: Sport är lek – Melodifestivalen är på riktigt

Det är tredje gången Mariette Hansson ställer upp i tävlingen. I år sjunger hon låten ”For you”, skriven av Cheironveteranen och superhitmakaren Jörgen Elofsson – och hon har siktet inställt på Eurovision.... läs mer »

Spridda skurar verklighet

Det är hundra år sedan Maja Ekelöf föddes: hon som skrev ”Rapport från en skurhink” 1970. Det var på den tiden som städerskorna var individer.... läs mer »

Lotta Olsson: Varför är livet en skurtrasa?

Få ämnen är så fascinerande som städning: det återkommer ständigt både i privatlivet och i det offentliga samtalet. Det används symboliskt, som värdeladdad bedömning av andra människor. Ordningsam eller stökig? Smutsig eller ren? Det är också en infekterad politisk stridsfråga – ska vi ha rutavdrag eller inte?... läs mer »

Hanna Fahl: SVT dödar sitt eget nöjesflaggskepp, och det är appens fel

Det är dags för SVT att erkänna att det står en gigantisk smartphoneformad elefant i rummet nu. Röstningssystemet håller på att förstöra Melodifestivalen. ... läs mer »

Fahl på festival: Häng med på Melodifestivalgenrep i Ö-vik

Har Felix Sandman blivit frisk och kan sjunga? Ska Rolandz pyro sätta eld på publiken? Vad betyder Mariettes pyramid och kommer den att hålla för Emmi Christenssons kristallspräckande slutton? Dags för genrep inför deltävling 4 i Melodifestivalen! Hanna Fahl rapporterade direkt från Örnsköldsvik.... läs mer »

Här är veckans bästa låtar, v. 8

Varje vecka väljer DN Kultur ut sina favoritlåtar från veckan som gått. Så även denna vecka.... läs mer »

Greta Thurfjell: Så färgades vårmodet av sjuttiotalets hbtq-pionjärer

Vårens färg, den lila lavendeln, har i historien symboliserat sensualism och dekadens. Och den blev tidigt en signalfärg för radikala hbtq-personer, skriver DN:s Greta Thurfjell.... läs mer »

DN:s Birgitta Rubin rankad som Sveriges mäktigaste konstkritiker

På auktionssajten Barnebys lista över konstsveriges 51 mäktigaste personer klättrar DN:s Birgitta Rubin i år till nionde plats, högst upp bland Sveriges konstkritiker.... läs mer »

Kermit utlovar ”totalt kaos” när Mupparna gör Europadebut

Branschskräll: Mupparna flyger i sommar till London och O2-arenan. Det blir deras två första shower någonsin på europeisk mark. ... läs mer »

Konståkarens ”Schindlers list”–nummer kritiseras

Tyska konståkaren Nicole Schott pekas ut som smaklös. Anledningen är hennes val av musik från filmen ”Schindlers list” under den fria åkningen vid OS i Sydkorea.... läs mer »

Brittiska regeringen försvarar Grenfell Tower-hanteringen efter Stormzys attack

Den brittiska regeringen försvarar sitt agerande efter storbranden vid Grenfell Tower. Kritiken har tagit ny fart efter en rasande attack från Grime-stjärnan Stormzy under musikgalan Brit Awards. ... läs mer »

Scenkonsten och livekulturen får ett eget Spotify

Den nya abonnemangstjänsten Abundo vill bli för livekulturen vad Spotify är för musiken och Netflix för filmen. En fast månadskostnad ger användaren fri tillgång till teater, konserter och bio.... läs mer »

Säverman: Nedlagd trollstav

Kåseri. Inget går upp mot en bra trollkarl. Fråga vilken 4-åring som helst – eller 94-åring.... läs mer »