text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Dramatenpris till ”kylige djävulen” Jonas Karlsson

Dramaten delar varje år ut O’Neill-priset till ”högt förtjänta artister” på teatern. Vid fyratiden i dag tilldelades priset Jonas Karlsson, bland annat för hans roll som despoten Rickard III. ”Jag blev alldeles rörd”, säger Jonas Karlsson till DN.... läs mer »

Johan Hilton: Vår överheta och självrättfärdiga samtid kräver fler sunda tvivlare

Pjäsen ”Doubt” kan läsas som en allegori om den politiska debatten. Och kanske i synnerhet över den på sociala medier.... läs mer »

Många anklagelser om sexövergrepp – men vad får man egentligen säga om andra?

Just nu strömmar det in berättelser i de sociala medierna från kvinnor som berättar om erfarenheter av sexuella övergrepp under hashtaggen #MeToo. Men vad får man egentligen säga utan att riskera att dömas för förtal? DN har talat med några experter på förtal och yttrandefrihet.... läs mer »

Weinsteins kollega: ”Det är en vargflock”

Efter flodvågen av vittnesmål efter Weinsteinskandalen höjs röster för att Hollywood och filmbranschen måste ändra kurs kring sexuella trakasserier.... läs mer »

Yascha Mounk: Förstörelsen av demokratin ser inte ut som många tror

Själva tron på att liberala demokratier förblir demokratiska gör dem sårbara för auktoritära hot, varnar Harvardforskaren Yascha Mounk. DN har träffat honom i samband med ett besök i Stockholm.... läs mer »

Därför tar kraften i #metoo över sociala medier

Med hashtagen #metoo fylls sociala medier av vittnesmål från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier. Men vilken betydelse har kampanjer som #metoo? ”Det här känns extremt stort”, säger Sofia Mirjamsdotter, som var med och startade prisbelönade #prataomdet.... läs mer »

Ingrid Lomfors: Så förnekar Polens regering det mörka minnet av Förintelsen

I Polen intensifieras försöken att skönmåla landets roll under Förintelsen. Regeringen förnekar förekomsten av antisemitism och polackers delaktighet i folkmordet – och hotar den fria historieskrivningen med förbud, skriver historikern Ingrid Lomfors.... läs mer »

DN väljer: Tio toppfilmer på Stockholms filmfestival

Foto: Splash News/Fox Searchlight 1. ”The shape of water” Regi: Guillermo del Toro Guillermo del Toro (”Pans labyrint”, ”Hellboy”) blev den första mexikanska regissören att vinna guldlejonet i Venedig. Han golvade juryn i höstas med ett romantiskt och originellt fantasydrama. Den 8 november blir han också den första mexikanska regissören som inviger filmfestivalen i Nordens Venedig.... läs mer »

Vanessa Redgrave är årets hedersgäst

Brittiska filmstjärnan Vanessa Redgrave är årets hedersgäst på Stockholms filmfestival som fortsätter att vässa sin kvinnliga profil. Den 8 november invigs festivalen med Guillermo del Toros Guldlejonvinnare "The shape of water".... läs mer »

Björn Wiman: Slutet kommer inte med en krasch, utan med ett gnyende

Björn Wiman om det ovanliga mörkret över Stockholm.... läs mer »

Därför använder SVT högerextremt material

Vid åtminstone två tillfällen har public service-medier använt filmer och faktauppgifter man fått från högerextrema källor. Kritiker menar att det riskerar att legitimera nazisternas propagandaorgan.... läs mer »

Nisse: Modemodest

Kåseri. Klädmode - ju mer jag slipper fundera på det, desto gladare blir jag.... läs mer »

Unikt arkiv om Förintelsen läggs ut på nätet

Ett unikt svenskt arkiv med över 500 vittnesmål från nazisternas folkmord läggs på fredag ut på nätet, rapporterar Sveriges Radio. Tidigare koncentrationslägerfångar berättar där om mord, slavarbete och medicinska experiment.... läs mer »

Lars von Trier svarar Björk: ”Jag har inte gjort det”

Artisten och konstnären Björk skriver på Facebook att hon utsatts för sexuellt trakasserier av en dansk filmregissör. Anklagelserna pekar mot Lars von Trier, som nekar till dem. ”Men att vi var bittra fiender är ett faktum”, säger han till Jyllands-Posten.... läs mer »

Radiotjänst kan läggas ned: ”De flesta anställda är oroliga”

Snön föll över Kiruna i natt. Timmarna senare fick Radiotjänst, med cirka 120 heltidsanställda, beskedet att kontoret kan läggas ned om några år. ”De flesta är oroliga och börjar se om sitt hus”, säger Carl-Gustav Johansson, vd.... läs mer »

Martin Jönsson: De konkreta konsekvenserna pratar väldigt få om

Om public service-kommitténs förslag om avskaffad tv-licens blir av får det en del konsekvenser. De symboliska pratas det mycket om, de konkreta  desto mindre.... läs mer »

Helena Bergström: Det kokar nu, efter Weinstein

I sin nya film blandar Helena Bergström stora känslor med cirkus och ungdomlig energi. – Jag ser så positivt på den unga generationen som kommer nu. Det var därför jag ville göra film med dem, de kommer att förändra alla gamla strukturer, säger regissören.... läs mer »