text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Livesänd quiz-app tar frågesport till en ny nivå: ”I framtiden kommer man skratta åt vanlig frågesport-tv”

Fråga: Hur kommer de flesta tävla i frågesport i framtiden? 1. På puben. X. Hemma. Brädspel äger. 2. Varje kväll med tiotusentals andra i mobilen. (Detta är rätt svar enligt dem DN har träffat i den här texten.)... läs mer »

Designern: Sara Danius entusiasm kickar i gång min kreativitet

Pär Engsheden är couturedesignern bakom kronprinsessan Victorias hyllade brudklänning men han har även skapat Sara Danius uppmärksammade Nobelklänningar fem år i rad. Även årets omtalade volymexplosion i chockrosa och orange. ... läs mer »

Michelle Obama till Globen

Michelle Obama kommer till Sverige. Den 10 april framträder hon i ett samtal från scenen i Globen.... läs mer »

Svensk bakom effekterna i nya ”Spider-Man”: ”Vi blev uppmuntrade att bryta mot alla regler”

Stor budget och experimentlusta har styrt arbetet med de visuella effekterna i nya animerade Spider-Man. – Vi blev uppmuntrade att bryta mot alla regler, säger svenske Viktor Lundqvist som arbetar i Hollywoods digitala storfilmscentrum.... läs mer »

Kulturkommissionen: Hur många lager av Lena Dunham finns det?

I det senaste avsnittet av DN Kulturs podcast Kulturkommissionen avhandlas ett mycket omtalat porträtt av ”Girls”-skaparen Lena Dunham.... läs mer »

”Tänd ett ljus” spelades mest även förra julen

”Tänd ett ljus, och låååt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu, men det blir ljuuusare igen”. Den som inte har texten från Triads singel ”Tänd ett ljus” på hjärnan någon gång varje jul torde vara i minoritet, eftersom är den mest spelade jullåten varje år.... läs mer »

Journalister under attack utses till årets person av Time Magazine

Tidskriften Time Magazine utser ”sanningens väktare” till årets person. Utnämningen delas mellan ett flertal utsatta, attackerade eller dödade journalister. Däribland Jamal Khashoggi, som mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.... läs mer »

Stor dominerar bland ”Så mycket bättre”-låtarna

Den nionde säsongen av ”Så mycket bättre” lider mot sitt slut, och hittills har svenskarna lyssnat på tolkningarna från programmet i sammanlagt 101 år på Spotify, enligt ny statistik från strömningstjänsten.... läs mer »

Ardalan Esmaili blir Shooting star i Berlin

Svenske Ardalan Esmaili är en av tio skådespelare som utsetts till Shooting star av European Film Promotions. Esmaili lyfts bland annat fram av juryn för sin roll i Milad Alamis dansk-svenska film ”Charmören”.... läs mer »

Björn Kjellman: Utvisningarna till Afghanistan måste få ett stopp

Hameed Usefi sitter inlåst som en brottsling, men det enda han vill är att kunna leva som den han är. Ge ungdomarna amnesti, skriver skådespelaren Björn Kjellman och formgivaren Kajsa Aronsson.... läs mer »

Love Antells band Florence Valentin släpper ny skiva

Det har gått tio år sedan Florence Valentin släppte nytt material, men snart är det dags igen. I början av 2019 släpper indierockfavoriterna ett nytt album och firar det med en Sverigeturné.... läs mer »

Uppgift: Bambi gör comeback på julafton

Har du saknat Bambi på julafton de senaste åren? Nu gör den lilla Disney-favoriten comeback i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT efter att ha varit borta under ett antal år, skriver Expressen.... läs mer »

”Bohemian rhapsody” är den mest strömmade låten från 1900-talet

Sex minuter lång med operapassager och en text om Galileo och Scaramouche – pessimisterna var övertygade om att ”Bohemian rhapsody”aldrig skulle bli en hit. Men det blev den, och nu är Queen-singeln från 1975 dessutom den mest strömmade låten från sitt århundrade.... läs mer »

Folkoperan söker bröllopspar att viga i vår

För alla dem som fantiserar om att ingå äktenskap på en operascen kan dröm nu bli verklighet.... läs mer »

Nisse: På spaning efter de spel som flytt

Kåseri. Om Stockholm trots allt skulle få ett nytt OS kunde jag nog vara lite vagt för det.... läs mer »

Dagens grötrim: 11 december

Den populära traditionen fortsätter även 2018. Från den 1 december och fram till julafton skriver DN:s skicklige rimsmed Lars Linder varje dag nya verser. Här är dagens alster.... läs mer »

SVT stoppar reklam med Cecilia Forss

SVT har stoppat en reklamkampanj som skådespelaren Cecilia Forss är ansiktet utåt för, skriver SVT Nyheter.... läs mer »