text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Donald Trumps alla kulturrådgivare lämnar sina uppdrag

Samtliga medlemmar i Vita husets rådgivande kulturkommitté lämnar sina uppdrag i protest, rapporterar flera amerikanska medier. Beslutet har tagits dagarna efter Donald Trumps kommentarer om våldsamheterna i Charlottesville.... läs mer »

Brittisk sexfestival upprör lokalbefolkningen

Höga ljudnivåer och bussparkering är bara några av de förväntade störningsmomenten i brittiska samhället Tunbridge Wells.... läs mer »

Tina Fey återvänder till SNL för att håna Trump

"Saturday night live"-veteranen och "30 rock"-skaparen Tina Fey återvände till programmet för ett kort inhopp i det senaste avsnittet.... läs mer »

Utan namnen på arter är naturen hotad

Har sommaren tillbringats mot en suddig grön kuliss? Eller har naturen haft konturer och namn? Det är inte längre självklart att kunna peka ut förgätmigej och lövsångare. Spelar det någon roll om vi kan namnen på arterna? Boklördag ställer frågan till författarna Kerstin Ekman och Tomas Bannerhed.... läs mer »

Kattbilder och Katalonienhat på sociala medier efter attentat i Barcelona

Terrordåden i och utanför Barcelona har lett till starka reaktioner. På sociala medier visar världen solidaritet med de drabbade – men mitt i tragedin sprids också hånfulla kommentarer om den katalanska frigörelseprocessen.... läs mer »

Marianne Lindberg De Geer: Dålig stämning är mitt mellannamn

I romanen ”På drift” berättar Marianne Lindberg De Geer om upprorens härliga sextiotal, som inte var så härligt för alla. Kristina Lindquist har mött henne för ett samtal om kärleken, politiken och den ständiga driften att vara krånglig.... läs mer »

Lotta Olsson tipsar om nio nya deckare: Storm och mörka skuggor

Det är intressant att följa deckargenrens utveckling, och då och då ta ett steg tillbaka: hur såg det ut förr?... läs mer »

Björn Werner blir ny kulturchef på GP

Björn Werner, senast tillförordnad chefredaktör på magasinet Arena, blir ny kulturchef på Göteborgs-Posten.... läs mer »

Het filmduo slåss i King-land

I äventyrliga ”The dark tower” står de på var sin sida om gott och ont. I verkligheten beundrar de varandras karriärval. Martin Gelin har träffat efterfrågade Idris Elba och Matthew McConaughey.... läs mer »

Hård kritik efter konstprojekt på psyket

Konstnären Marie Bondesson fick spela patient, vårdare och kurator på en sluten psykavdelning. Hennes bok om erfarenheterna kom förra året – men nu får Region Gävleborg skarp kritik för projektet.... läs mer »

Linus Larsson om Annakarin Nybergs Sommar i P1: Friskt befriat från det pliktskyldiga gnölet om internet

Linus Larsson skriver om dagens sommarpratare, Annakarin Nyberg, internetforskare, författare.... läs mer »

Här är veckans bästa låtar, v. 33

Ännu en vecka har DN:s kulturredaktion satt ihop en lista med den senaste tidens favoritlåtar. ... läs mer »

Nazister får inte demonstrera på Götaplatsen

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) får inte tillstånd att demonstrera på Götaplatsen, enligt uppgifter från polisen till GP. Det var på Götaplatsen nazisterna ville avsluta sin demonstration med tal och musik.... läs mer »

Kristofer Ahlström: Netflix påminner om den gamla filmdiktaturen

Bröderna Coens film om 50-talets Hollywood heter ”Hail, Caesar!” av en anledning. Den utspelar sig i en tid där filmstudiomonopolet var så totalt att skådespelare, regissörer och manusförfattare fick svära trohet mot de härskande bolagsmogulerna för att få fortsätta jobba. Genom att skriva långtidskontrakt med en enda filmstudio blev stjärnorna i det närmaste feodalt livegna, vissa bodde i flera år i husvagnar på studions mark, och hade lika lite inflytande över sina karriärer som sina kärleksliv.... läs mer »

Tidskrifter gör spektakulära omslag efter våldet i Charlottesville

När tidskrifterna Time, New Yorker och The Economist presenterar sina kommande omslag är det tydligt vilken nyhet som står i centrum – våldet från vitmaktrörelser och Donald Trumps efterföljande uttalanden.... läs mer »

Linnér och Ekman två tongivande röster i radio och tv

Den enes röst är lugnande, den andres lovar äventyr. Vi hör dem ofta men ser dem sällan eller aldrig. DN:s Carin Ståhlberg har träffat radiopsykologen Allan Linnér och vetenskapsjournalisten Henrik Ekman, två tongivande röster som lockar hundratusentals lyssnare. Bilderna är tagna av Emil Hammarström.... läs mer »

Filmtoppen vecka 33 – DN:s kritiker listar veckans bästa filmer

Filmfredag listar filmerna du måste se på bio just nu.... läs mer »