text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Herr B: Det hemliga budskapet bland Pantheons pelare avslöjat – och det är rätt sött

Kåseri. Den brittiske Bookerprisvinnaren Julian Barnes nya roman ”The noise of time” handlar om konstnärers villkor i en diktatur och är, rimligt nog, inte bara lajbans. Men en av scenerna får mig skratta till. ... läs mer »

Bokmässan: Ytterligare 20 namn till författaruppropet

Författaruppropet mot Bokmässan fortsätter att växa. Lars Norén, Mian Lodalen, Carl Henrik Svenstedt och Annika Thor är några av de 20 nya namn som tillkommit.... läs mer »

Kaosartad premiär när lyxfestivalen Fyre inleddes på Bahamas

Vad som skulle ha blivit en exklusiv musikfestival på Bahamas slutade i stället med inställda spelningar, väskkaos och halvfärdiga tältläger. Nystartade Fyre hade ingen lyckad premiär.... läs mer »

Agnes Lidbeck: Det intellektuella våldsmonopolet tillhör kvinnan, och hon får slå hårt

Agnes Lidbeck skriver om att förlåta Kulturmannen i sin bokkrönika.... läs mer »

Sveriges Radios Romanpris postumt till Pascual Söderbaum

"Ett litterärt mästerverk". Så beskrivs Caterina Pascual Söderbaums roman som nu postumt tilldelas Sveriges Radios Romanpris. Där utforskar hon det personliga ansvaret under Europas mörkaste tider.... läs mer »

Hanna Fahl: Systrarna Schulman/Widells dyra kosttillskott dryper av Goop

Det som provocerar mest med livsstilsentreprenörernas krängande av verkningslösa hälsopreparat är den försåtliga retoriken om kvinnosolidaritet.... läs mer »

Konflikt sätter stopp för Lilla filmfestivalen i år

Det blir ingen filmfestival i Båstad i år. En konflikt mellan Lilla filmfestivalen och kommunen på ena sidan, och biografarrendatorn på den andra, stoppar evenemanget.... läs mer »

Skärmtrötthet ökar försäljningen av riktiga böcker

Försäljningen av e-böcker i Storbritannien minskade med 17 procent förra året. Samtidigt flockades läsarna kring traditionella, tryckta böcker, som ökade med 9 procent till de högsta siffrorna på fem år.... läs mer »

Majgull Axelsson: ”Det finns mycket egendomligheter i kvinnlig vänskap”

Hon har aldrig låtit misshandeln av folkhemmets undanskuffade vara, inte heller i senaste romanen ”Ditt liv och mitt”. Själv är hon övertygad om att barndomen aldrig släpper en – på gott och ont. Boklördags Malena Rydell och Paul Hansen har träffat Majgull Axelsson.... läs mer »

Boktoppen vecka 17 – DN:s kritiker listar veckans bästa böcker

DN:s kritiker listar de bästa böckerna just nu.... läs mer »

Underworld till festival i Stockholm i sommar

90-talets stora dansakt Underworld är tillbaka i Stockholm i sommar. De uppträder på tvådagarsfestivalen Department i Slakthusområdet.... läs mer »

Susanne Ljung: Taxklackarna har fått nog med skäll och tar nu steget in på catwalken

STILKRÖNIKA. Från att ha hånats och ansetts som präktiga och osexiga har Michelle Obamas favoritskor med de låga klackarna blivit populära.... läs mer »

Mårten Blomkvist: 1967 – året som förändrade filmen för alltid

För femtio år sedan kom banbrytande filmer som ”Bonnie och Clyde”, ”Blow up” och ”Jag är nyfiken – gul”. Mårten Blomkvist blickar tillbaka på ett år som förändrade filmen för alltid.... läs mer »

Johnny Depp dök upp på Disneyland inför ”Pirates of the Caribbean”-återkomst

Jack Sparrow dök oväntat upp på Disneyland – inför lanseringen av den nya ”Pirates of the Caribbean”-filmen.... läs mer »

Johan Hilton: Groteskt musikval i Megafonernas omtalade video

Musiken som hörs i bakgrunden på Megafonernas hembesöksvideo är densamma som Anders Behring Breivik lär ha lyssnat på under massakern på Utøya. Det är kusligt, skriver DN:s Johan Hilton.... läs mer »

Nordiska motståndsrörelsen utesluts från Almedalsveckans officiella program

Nordiska motståndsrörelsen kommer inte att omnämnas i det officiella programmet för Almedalsveckan i sommar, skriver två företrädare för Almedalen på SVT Opinion.... läs mer »

Säverman: En riktig gubbröra

Kåseri. Det blir mycket eko på bordet när gubbar träffas nu för tiden. Men varför heter det herrmat?... läs mer »