text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Kultur 

Nyfunnen 800-årig gata i Oslo lär hamna på soptippen

En 800 år gammal huvudgata har grävts fram i centrala Oslo. Men något bevarande lär det inte bli. Kulturhistorisk museum i Oslo är mottagare av det som påträffas i myllan, men säger nej till gatufyndet.... läs mer »

Kristina Lugn: ”Vi diskuterade hur vi ska förhindra ett totalhaveri”

Till sist lyckades akademiledamöterna enas om ett uttalande, som ska presenteras på fredagen. Mötet hölls på en hemlig plats och präglades enligt Kristina Lugn av både konstruktiva förslag och självrannsakan.   – Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, skriver Kristina Lugn i ett sms.... läs mer »

Ingen åtalas för Princes död

Musikikonen Princes plötsliga bortgång i april 2016 väckte en rad frågetecken hos myndigheter. Under torsdagen släppte åklagaren den två år långa utredningen som kom fram till att inget åtal väcks för artistens död.... läs mer »

Här är hela listan på forskare som skrivit under det nya uppropet mot Akademien

”Svenska Akademien riskerar att göra sig irrelevant i den samtida offentligheten”, skriver hundratals forskare inom humanvetenskaperna i ett nytt upprop mot Akademien. Listan uppdateras efter hand.... läs mer »

Tusen knytblusar visade sitt stöd för Danius

Den splittrade Svenska Akademien håller under torsdagen möte. På dagordningen står bland annat det pressmeddelande som ska skickas ut för att kommentera advokatutredningen om kopplingarna till Kulturprofilen. Samtidigt pågår Knytblusmanifestationen på Stortorget, mittemot Börshuset där Akademien vanligtvis håller sina möten.... läs mer »

Forskare i nytt upprop mot Akademien: Advokatutredningen måste bli offentlig

Svenska Akademien riskerar att göra sig irrelevant i den samtida offentligheten, skriver hundratals forskare inom humanvetenskaperna. ... läs mer »

Elisabeth Åsbrink lämnar Svenska Pen: ”Arbetsbördan blev för hög”

Efter bara ett år som ordförande för Svenska Pen lämnar Elisabeth Åsbrink sitt uppdrag. Arbetsbördan blev för hög, säger hon till DN.... läs mer »

James Wood: ”Vem skulle vilja ta emot Nobelpriset av en grupp som denna?”

En av världens ledande litteraturkritiker, James Wood, skriver i en kommentar till DN Kultur om upprördheten han känner inför Svenska Akademiens agerande och hur det återverkar på Nobelprisets status. Här är hans kommentar i sin helhet.... läs mer »

Cannes öppnar dörren för Lars von Trier

Lars von Trier är åter välkommen till Cannes.... läs mer »

Fredrik Strage: Junior Brielle förkroppsligar allt jag älskar med popmusik

Junior Brielle har den där avundsvärda förmågan som nästan bara nya band besitter: att nollställa allt, få det förflutna att blekna och nuet att spraka. ... läs mer »

Lotta Lotass har i dag postat ansökan om utträde ur Akademien: ”Kungen har gjort ett klokt ingripande”

I går meddelade kung Carl XVl Gustaf att stadgarna ska tillåta utträde ur Svenska Akademien, och Lotta Lotass har redan i dag, torsdag, lagt sin ansökan om utträde på brevlådan. ... läs mer »

Marc Maron: ”Podcasten har gjort mig till en bättre människa”

När komikern Marc Marons liv föll samman startade han en podcast i garaget. Han var desperat. I dag är ”WTF” en av världens största poddar. För DN:s Andreas Nordström berättar den Sverigeaktuella 54-åringen om hur samtalen med de medverkande som räddade honom.... läs mer »

Per M: Sant och falskt om forna tiders pirater

Kåseri. Pirater fortsätter att fascinera. Och de inte alltför många kvinnliga sjörövare som historien känner till, förtjänar alla, ”me too”-tider eller ej, att få sina historier berättade.... läs mer »

Kanye West skriver bok – på Twitter

Världsstjärnan Kanye West återvände nyligen till Twitter efter elva månaders uppehåll och meddelar att han släpper en filosofisk bok på sociala medieplattformen, rapporterar Pitchfork.... läs mer »

SVT-uppgifter: Horace Engdahl ville stoppa advokatutredningen

Horace Engdahl ska ha tvärvänt om advokatutredningen som skulle granska Svenska Akademiens kopplingar till den så kallade Klubben, ledd av Kulturprofilen, en utredning Engdahl tidigare ställt sig bakom. Det uppger nu två av varandra oberoende källor med insyn i Akademiens arbete, rapporterar SVT Nyheter.... läs mer »

Göran Malmqvist kräver svar av Sara Stridsberg

Inför torsdagens möte i Svenska Akademien sätter ledamoten Göran Malmqvist press på Sara Stridsberg. Han säger till DN att hon förstärker föreställningen om en inre kris. – Jag delar inte Göran Malmqvists analys på en enda punkt. Akademien befinner sig i sin djupaste kris någonsin, skriver hon i ett mejl till DN.... läs mer »

Björn Wiman: Nu behöver Akademien få in de vuxna i rummet

Kungens ingripande säkrar möjligen Akademiens fortlevnad. Men det räddar inte förtroendet för institutionen, skriver DN:s kulturchef Björn Wiman.... läs mer »