text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Dagens Nyheter - Ekonomi 

Huawei-fallet har blivit en symbol i Kina för USA:s ojusta metoder

Utanför domstolen i Vancouver har kinesiska regimkritiker samlats i veckan. Men desto fler rapporteras stötta Huaweis gripna finansdirektör och det kinesiska telekombolaget. De bor i en stad där en stor del av befolkningen har rötterna i Kina. På gatan skriker anhängarna: Släpp Meng Wanzhou fri! Vi älskar dig! ... läs mer »

Microsoft köper mark i Gävle och Sandviken – använde kodnamn i processen

Det multinationella dataföretaget Microsoft har köpt mark i Sandviken och Gävle. Vad de kommer att göra där är det ännu ingen som vill kommentera, men de båda kommunerna ser det som en historisk händelse.... läs mer »

Sänkt skatt med 500 kronor för en person som tjänar 42.000 kronor i månaden

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag väntas med stöd av Sverigedemokraterna röstas igenom riksdagen på onsdagen och resultera i skattesänkningar från årsskiftet. Gränsen för när den statliga skatten börjar tas ut ska höjas från 40.600 till 42.000 kronor i månaden.... läs mer »

EU-minister Ann Linde: Brexitavtalet ska inte förhandlas om

EU står benhårt fast vid Brexitavtalet. EU-minister Ann Linde framhåller att medlemsstaterna på annat sätt vill hjälpa Theresa May att få igenom avtalet i brittiska parlamentet.... läs mer »

Enklare att anmäla vab nästa år – men fler kontroller

Från nästa år tar Försäkringskassan bort den anmälningsplikt som finns för första dagen som man är hemma för vård av barn. Samtidigt kommer vabbande föräldrar att kontrolleras noggrannare.... läs mer »

Swish fungerar åter efter utbredda störningar

Betalappen Swish låg under tisdagen nere för samtliga kunder. Enligt företaget uppstod problemet när man gjorde en ny uppdatering av appen natten till tisdagen. Vid 18-tiden fungerade systemet åter.... läs mer »

Rapport från Yrkeshögskolan: Nya yrken när automatiseringen tilltar

Teknikens och digitaliseringens intåg på så gott som alla arenor skapar nya yrken. Det slår yrkeshögskolan Nackademin fast i sin Arbetsmarknadsrapport 2019. Välfärdstekniksamordnare och fastighetsingenjör med inriktning mot automatisering är några exempel.... läs mer »

Grönt kapital ett rött skynke i Katowice

Världens fattiga länder har blivit lovade stora lån och nytt bistånd för att möta klimatförändringarna. Men pengar saknas. Och när parterna nu förhandlar i Katowice råder djup oenighet om finansieringen.... läs mer »

Google läckte data från 52 miljoner användare

Ett säkerhetsfel i Googles sociala nätverk Google+ gjorde privat data från 52,5 miljoner användare tillgänglig för mjukvaruutvecklare, skriver företaget i ett blogginlägg. Nu ska den redan nedläggningsflaggade tjänsten avvecklas snabbare.... läs mer »

Startklart för utbyggnad av svenskt 5G-nät

Telia, Telenor och Tele2 blev vinnarna när Post- och telestyrelsens auktion om frekvensutrymme avslutades på måndagen. Auktionen var essentiell för att börja realisera planerna på 5G, det mobilnät som väntas bli verklighet i Sverige 2020.... läs mer »

Nobelstiftelsen investerar i kärnvapenbolag – trots löfte om bättring

Nobelstiftelsen skulle dra sig ur alla kärnvapenrelaterade investeringar till våren 2018. När deras investeringar nu granskats på nytt konstaterar kritiker att de fortfarande har pengar i företag som bland annat tillverkar kärnvapenbärande ubåtar. ... läs mer »

Ida Yttergren: Amazons besked gör troligen handlarna nervösa

Två nyheter. Tusentals nervösa handlare. När Amazon på onsdagen ska meddela ”något stort” kan antingen den svenska handeln i grunden förändras – eller så händer inte speciellt mycket alls. ... läs mer »

Ida Yttergren: Matbutikernas hundkojor öppnar upp för moraliskt dilemma

Uppvärmda hundkojor ska göra det lättare för Icas kunder att ta med jycken när de handlar. DN:s reporter Ida Yttergren ser varningsflaggor utifrån andra storföretags dikeskörningar under året som gått. ... läs mer »

EU nobbar Theresa Mays förhandlingsinvit

BRYSSEL. Nej, vi förhandlar inte mer. Avtalet ligger fast.  EU-länderna, med Irland i spetsen, var på måndagen tydliga med att de inte tänker riva upp Brexitavtalet för att hjälpa premiärminister Theresa May att blidka sitt bångstyriga parlament.... läs mer »

Erik de la Reguera: Brexit är på väg att bli en fars

LONDON. Theresa May gav på måndagen besked om att omröstningen i brittiska parlamentet skjuts upp, och att hon återvänder till Bryssel för att fila ytterligare på Brexitavtalet. Den omvändelsen under galgen kommer knappast att öka den brittiska allmänhetens förtroende för landets politiker. Frågan är om May fortfarande är kvar på premiärministerposten efter nyår.... läs mer »

Modebranschen samlad i Polen – tar krafttag för att minska klimatpåverkan

Modeindustrins miljö- och klimatpåverkan ska minska. Det är målet när några av branschens största aktörer träffas på måndagen under klimatmötet i Polen.... läs mer »

Tufft jobb sista veckan av klimatmötet

Nu går klimatmötet i Katowice in i slutfasen. Första veckan slutade i dålig stämning. Saudiarabien, Ryssland, USA och Kuwait ville inte att mötet skulle välkomna FN-rapporten från IPCC. Hur det ska bli får lösas den här sista veckan då ministrarna kommer för att slutföra förhandlingarna.... läs mer »