text bild karta   info, a-ö

David och Goliat i Mästerby

Gotland | Mästerby socken | Målningar
David och Goliat i Mästerby
David och Goliat i Mästerby, foto Bernt Enderborg

Också 1500-talsmålningarna i Mästerby kyrka är sevärda. Här funderar vi lite på hur historien hade utvecklat sig om David hade varit en flicka i stället.


I Mästerby medeltida kyrka, som bör besökas av alla som är intresserade av konst, laddar David slungan för att snart göra slut på Goliat - eller om han möjligen heter Goljat nuförtin, jag vet inte så noga.

- Visst ser det ut som om David har flera stenar ifall han skulle råka missa?Av Goliat är det inte mycket kvar. Det är troligt att kyrkan kalkades invändigt på det rasande 1800-talet och det vi kan se i dag är alltså vad skickliga människor knackat fram under putsen. Men kanske kan det vara detsamma förresten, ty Goliat får snart en pärla i pannan - smack - och får tjäna som en symbol i stora delar av världen för att den lille mannen emellanåt överträffar.

Som man ser av Davids klädsel så hör nog målningen till 1500-talet, för visst hade Gustav Vasa såna där puffbrallor också. I och för sig är puffbrallor inget märkvärdigt eller nytt på Gotland, ty det finns folk med slika byxor på bildstenar från vikingatiden.


På Gotland finns det gott om, som jag antar att det finns på andra ställen också, vad som ibland kallas malstenar, vilka emellertid lika gärna kan vara slungstenar. Under 1500-talet kan de förresten ha tjänat som kanonkulor också.

Den lille mannen
Det är väl du och jag det, den lille mannen, försåvitt du inte råkar vara kvinna. I vår könsmaktsordnade tid är det ganska skojigt att tänka sig hur det hade sett ut ifall David hade varit en kvinna i stället, dvs Davida i stället för David (namnet är den feminina formen av det hebreiska David, som betyder den älskade).

Om det hade varit Davida som sänkte Goliat, hade händelsen i så fall blivit en slags generell symbol för att exempelvis vanliga människor emellanåt kan få rätt mot skattefinansierade småpåvar? Hade Balboa varit en dam? Lönerna?

- Sluta bråka nu min älskade och kom i mina armar.
- Smack!
/text och foto Bernt Enderborg
Mästerby socken

David och Goliat i Mästerby

kartan.

Mästerby socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Målningar.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3482

Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Lilla huset Kovik
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till medeltida målningar på Gotland,
se också Guiden till konsten på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.