text bild karta   info, a-ö

Till väders i Hejnum

Gotland | Hejnum socken | Skulptur
Till väders i Hejnum
Till väders i Hejnum, foto Bernt Enderborg

Det är svårt att flyga utan vingar


I den sagolikt sköna Hejnumdalen stod en stenkyrka på plats före dagens medeltida stenkyrka, vars kor och långhus är från mitten av 1200-talet. Somliga reliefer från den gamla kyrkan togs tillvara och infogades på lämpliga ställen i den nya (vanligt). Men då är vi tillbaka i 1100-talet för den första kyrkan, kanske ännu längre, vikingatid.

Bilden ovan är en sån relief från den första stenkyrkan, och som du ser så är det Kristus som förbereder sig för att stiga till väders, något som vi idag firar på Kristi Himmelsfärdsdag.

Vad tror du att Lafrans Botvidarson (se under rubrik Hejnum kyrka) som använde stenen från den gamla kyrkan när han byggde den nya omkring 1250 tänkte då han såg bilden ovan?

- Skall Jesus verkligen ha vingar?

Nåt sånt har du aldrig sett förut. Och inte heller har du sett så vackra hus som de som står i kyrkbyn, stora, gamla gutniska stenhus. I sägnerna sägs det förresten (påstår Strelow på 1600-talet) att Olof den helige bodde där hos Ormica då han besökte Gotland anno 1029 och lyckades vinna honom/henne för sin variant av kristendomen. Men Ormica byggde inte alls en kyrka (bönehus) till ära för S:t Olof i Hejnum utan i hamnen vid Akergarn (som numera kallas S:t Olofsholm). Det kanske inte alls är Jesus som stiger till väders förresten, som i Fide, utan S:t Olof i änglaskrud.Är du åt det hållet till så åk nerförbi Kallgateburg också, utomordentligt naturskönt område, önskar du bada så gör det i Tingstäde träsk (insjö) som ligger halvannan mil därifrån.
/text och foto Bernt Enderborg
Hejnum socken

Till väders i Hejnum

kartan.

Hejnum socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skulptur.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3287

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.