text bild karta   info, a-ö

Spelemän med nyckelharpa och fiddla

Gotland | Källunge socken | Skulptur
Spelemän med nyckelharpa och fiddla
Spelemän med nyckelharpa och fiddla, foto Bernt Enderborg

De tidigaste avbildningarna i världen av en nyckelharpa, 1300-talet, finns inte bland knätofsarna i Dalarna utan på Källunge medeltida kyrka. Visste du det?


Spelmännen som håller i varsitt instrument återfinns på kapitälbandet på portalen i det gamla långhuset i Källunge kyrka. De är från 1300-talet och nyckelharpan är därmed den tidigast avbildade i världen.Lite närmare betraktad ser nyckelharpan som spelemannen till vänster spelar på ut som på kortet ovan.

Kapitälbandet på Källunge kyrka innehåller en hel svit med skulpturer, inte särskilt stora, men å andra sidan är det profana sysslor de har för sig. De bygger, spelar, dricker, tröskar och ett antal scener till. Allmogekultur från 1300-talet.Ola Persson, se kommentaren nedan, hade vänligheten att tala om för oss att det som spelemannen till höger på översta bilden spelar på nog inte är en nyckelharpa, bilden ovan, vilket vi påstod tidigare, utan en fiddla. Och därför har vi lagt ut bättre bilder för att du skall kunna se att det inte är samma sorts instrument.

Givetvis får ungarna i dagens skola inte lära sig ett enda knäpp om dessa saker, än mindre åka och titta på 1300-talets liv, utan i stället studeras storvulet svammel i postulatform om brödrastriderna (Magnus Erikssons söner), den brandskattning av Visby som förmodligen aldrig ägde rum och förstås sjörövarna i Östersjön (fetaliebröderna). Det är märkligt, ty spelemännen är ju utmärkta för att intressera ungarna för historia på riktigt. Och kanhända för instrumenten, och Gotlands stora skatt av folkmusik, som t ex Gotländsk brudmarsch som framfördes då prinsessan Madeleine gifte sig 2013; det är den de trallar alldeles i början då hon går in i kyrkan, se Youtube (som gute vet du också att favoritskalden Allan Nilsson har gjort en text till melodin, men det var nog bra att den inte framfördes på det kungliga bröllopet).
/text och foto Bernt Enderborg
Källunge socken

Spelemän med nyckelharpa och fiddla

kartan.

Källunge socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skulptur.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3237

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

1) Snarare fiddla till höger!

Hej!

Har just fått veta att en replik av nyckelharpan (den till vänster) finns att provspela i Källunge bygdegård tack vare Olov Gibson som byggt den. Men att den högra figuren också skulle spela på en nyckelharpa kan starkt ifrågasättas, snarare föreställer den en fiddla (föregångaren till fiolen). På den bevarade figuren saknas såväl locket över strängarna som antydan till nycklar, vilket skulle ha behövts för att kunna klassa den som nyckelharpa. Vad som syns är ett stråkinstrument med ljudhål, stråke och tre strängar, därmed får man nog utgå ifrån att det föreställer en fiddla.

F.ö mycket bra foto!

Ola Persson, fd Joculator

--- webmastern kommenterar ---

Hej Ola!

- Tack för din kommentar! Vi uppdaterar texten.

Relieferna på Källunge kyrka är verkligen enastående och borde ses av alla med intresse för historia.

Jag hoppas att våra besökare har överseende med de misstag vi gör ibland och fortsätter att hjälpa oss då vi trampar runt bland klaver och fiddlor. Jag skall se om jag hittar fler bilder på spelemännen (än den enda ovan), som i så fall tillägnas Ola som ett ringa tack för hjälpen.

- Tack igen Ola!

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Skulptur: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Källunge: länkar, karta.

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.