text bild karta   info, a-ö

En runsten i Vallstena kyrka

Gotland | Vallstena socken | Runor
En runsten i Vallstena kyrka
En runsten i Vallstena kyrka, foto Bernt Enderborg

Ett exempel på att gutarna använde runor i över tusen år


Söder om altaret i Vallstena kyrka ligger en vacker gravsten med tydliga runor. Stenen kalas G 231 i rundatabasen och säger:

"sihfriþr : i : alfin- : lit : gera : stain : hisan : yvir : butaiþi : dotur : sina : ok yvir : audlaif : ok botlikni : i norþrgarþum"

Ristningen är från 1326 och översätts: "Sigfridr i Alvina lät göra stein denna över Butaid, dotter sin, och över Audlaiv och Botlikn i Norrgarde." Det löper också en latinsk majuskelskrift vid stenens kant och där sägs ungefär samma sak, nämligen att "Herrens år 1362 dog Audlaiv och Botlikn i Norrgarde och dottern till Sigfrid. Deras själar må vila i frid".

Såväl Alvne som Norrgarde är två än befintliga gårdar i Vallstena socken. I den officiella förklaringen av runorna sägs att släktskapet mellan de nämnda personerna är oklar: "Möjligen har Butaids mor varit dotter till Audliv och Botlikn i Norrgarde". Varför de föreslås vara släkt vet jag inte, och det skulle väl vara ett märkligt sammanträffande om morfar och mormor gick bort samma år som Butaidi, Sigfrids dotter. Det kan ju förstås hända men med tanke på gravstenens placering och utmärkta skönhet kan man gott fråga sig om det inte ligger något annat bakom. Kanske var lilla Butaidi mormor och morfars ögonsten och någon tragedi medförde att de alla dog samtidigt, kanske brand. Eller varför var inte alla tre barn som lekt på vårisen på Lina myr?

Mina tankar ovan behöver ju inte ha ett skvatt med saken och göra, men jag tänker alltid så annorlunda. Öppnar du en bok och läser om Gotlands historia så kommer du att få läsa så många övergripande teorier om såväl det ena som det andra, ibland tror man inte det är sant att man skriver sånt i modern tid - teorier luftigare än slott. Men vad vet vi egentligen? Att runhöjden är mellan 8 och 11 centimeter?

- Älskade, älskade barn...
/text och foto Bernt Enderborg
Vallstena socken

En runsten i Vallstena kyrka

kartan.

Vallstena socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Runor.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3732

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till runor på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.