text bild karta   info, a-ö

Gullinsalen 14/2-2018

Gotland | Hemse socken | Artiklar
Gullinsalen 14/2-2018
Gullinsalen 14/2-2018, foto Bernt Enderborg

I huvudet på biskop Sven-Bernard Fast


Gullinsalen har en bra scen och är en konsertlokal med max 120 platser. Så gott som varje onsdag händer det något där, Mitt i veckan, mycket musik, också visaftnar där du kan få sjunga med, ta med dig egna visor och instrument, en sorts lågmäld allsång, väldigt trevligt.

Musiklinjen Folkhögskolan

Elever från musiklinjen underhöll mellan varven. Killen på bilden öppnade tillställningen med Morning has broken.

Gullinsalen, Hemse Folkhögskola

Den 14 februari 2018 fördes samtal mellan biskop Sven-Bernhard Fast och P-O Sahlberg, biträdande rektor, mest om biografi, dvs var biskopen var född, växte upp (född i Småland, växte upp i Skåne), yrkesval och lite andra tankar.

Musiklinjen, Hemse Folkhögskola

Efter en stunds samtal spelade Lars, tror jag att killen heter, ett stycke klassisk musik.

Musiklinjen, Hemse Folkhögskola

Biskopen hade blivit ombedd att ha med sig någon liten sak som betydde mycket för honom. Han hade med sig en liten ikon på vanligt papper av Tekla - ett helgon inom den ortodoxa och katolska kyrkan och som omvändes av själve aposteln Paulus enligt apokryfa apostlagärningar - som han hade fått av nutida nunnor på den plats i Syrien där Tekla själv var verksam under första århundradet efter Kristus.

Musiklinjen, Hemse Folkhögskola

Musiklinjens elever framförde en psalm skriven av biskopinnan Eva Nyberg Fast, som också var på plats. Den heter "Vila i mig", men jag är inte säker på att den finns med i den vanliga Psalmboken; den har i alla fall nummer 755. Första versen:

"Vila i mig, du ska se att allt ska bli
stilla i dig, genom mig kan du bli fri.
Jag finns här hos dig. Fast vågorna går höga
kan du vila, vila, vila i mig."

Musiklinjen, Hemse Folkhögskola

Lite mer samtal, bl a om hur biskopen anträdde sin bana, och han ombads välja ut ett visst ögonblick för hur kan blev kristen. Men han sa i stort sett att det inte fanns något sådant ögonblick utan beskrev i stället ungdomsbrottning med livsfrågor. Han pekade trots detta ut ett visst Jabboks-tillfälle som påverkat honom mycket, nämligen när Bachs Juloratorie framfördes i Helsingborgs domkyrka (för skoj skull kan undertecknad tillägga att Bach ibland kallas den femte evangelisten) och hans tankar rörde det obeskrivliga lidandet i världen - minnesbilder av mördade ungar i Sydamerika - samtidigt som kyrkans krucifix med Jesus på korset på ett annat sätt bearbetar detta, en sorts dubbelexponering som hade fastnat i hans tankar, ett starkt ögonblick.

Musiklinjens elever, de tre ovan, framförde en gånglåt om längtan.

Musiklinjen, Hemse Folkhögskola

Sisteligen framförde Hanna och Matilda från musiklinjen "What a wonderful world", som inte är skriven av Louis Armstrong men som var den förste att spela in och ge ut stycket. Utomordentligt! Hanna sjunger väldigt bra.
/text och foto Bernt Enderborg
Hemse socken

Gullinsalen 14/2-2018

kartan.

Hemse socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Artiklar.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3153

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.