text bild karta   info, a-ö

Korbänken i Bro

Gotland | Bro socken | Målningar | Utskrift | Mobilsida
Korbänken i Bro
Korbänken i Bro, foto Bernt Enderborg

Om den medeltida korbänken i Bro


Den medeltida korbänken i Bro kyrka är ett vackert arbete. Paradismålningen på den skall vi titta lite närmare på, och för det fall du undrar hur paradiset tog sig ut så kan du alltså se det i Bro medeltida kyrka.

Som du ser på bilden ovan så finns där vackra träd, några skuttande hindar, en liten sjö och ett berg till höger.

Adam och Eva i Bro

En av scenerna är förstås syndafallet, där ormen har plockat en gul frukt till Eva (det sägs inte i Bibeln att det var ett äpple) som han får henne att ta emot under bedrägliga påståenden och som hon langar vidare till Adam, som gick omkring naken och namngav djur.

Gud hade sagt till dem att inte äta av kunskapens träd varför han jagade ut dem ur paradiset och satte ett bart huggande svärd framför ingången, som du t ex kan se på ett snart nog 1.000 år gammalt mästerverk till dopfunt av Hegvald i Vänge kyrka. I äldre biblar med sitt härliga språk talas om ett "bart huggande Swärd" men nuförtin i Bibel 2000 sägs: "Han drev ut människan, och öster om Edens trädgård satte han keruberna och det ljungande svärdet att vakta vägen till livets träd."

Genom att äta från kunskapens träd påstår Gud att: "Människan har blivit som en av oss, med kunskap om gott och ont.", och detta bör bl a innebära att du har utrustats med en egen fri vilja, som i sin tur blir meningslös om du också kommer åt frukterna på livets träd och därigenom blir odödlig. Förresten, blir inte själva livet meningslöst om du är odödlig?

Korbänken i Bro

Vilka det är som kommer ridande på underliga djur mitt i målningen vet jag inte.

Korbänken i Bro

Berget är i alla fall Horebs berg, och det är bekant ty det var ju på detta berg som Moses tog emot de tio budorden, kanhända för andra gången, och enligt Vulgata fick horn, se Moses i Västerhejde. Vem det är som sitter framför berget och pysslar med något vet jag inte, kanhända är det Josef och Maria, men det kan väl också vara de ökenvandrare som satte till att dansa kring guldkalven medan Moses var uppe på berget. Det sägs också vara på denna plats som Gud uppenbarade sig för Moses i en brinnande buske och såg till att han ledde Israels folk ut ur Egypten, Exodus, 2 Moseboken, kap 1-18. I dag står det ett kristet Katarinakloster framför berget där man visar platsen för busken.

Korbänken i Bro

I vänstra nedre hörnet är det väl rimligen Gud som är självlysande. Han ser ännu rätt ung ut då Paradiset inte kan ha varit mycket äldre än några veckor. Det kan förstås vara Jesus, jag vet inte, men Gud brukar ju framställas som en äldre herre med långt skägg, som i Västerhejde, där han är gott och väl medelålders.

Det är i alla fall en härlig målning från medeltiden! Bro kyrka är också besöksvärd för de bildstenar du kommer att få se, såväl utanpå som inuti botgörarcellen.

Lite till
En annan målad korbänk finns i Gothem, se sidan om Gothem kyrka, och det kan väl vara på sin plats att också nämna den enastående bänken i Burs kyrka, se Tänkaren i Burs.

Om jag minns rätt så var tilltaget att dansa kring guldkalven förmodligen ett uttryck för en vida spridd tjurkult. Moses vart ju storgramse, krossade statyn och hade ihjäl flera tusen av dessa ogudaktiga dansare.

Evangelisten Lukas symboliseras numera av en tjur, och en tjurskalle eller tjur förekommer i många kyrkor på kors, på målningar och lite överallt, bl a som skulptur på S:ta Maria i Visby, se Dansa din djävul. Man kan gott undra om inte denna symbol för Lukas är någon slags reminiscens av denna kult och att den helt enkelt tagits över.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

oktober

30Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan