text bild karta   info, a-ö

Vänd på steken - S:t Laurentius

Gotland | Öja socken | Målningar
Vänd på steken - S:t Laurentius
Vänd på steken - S:t Laurentius , foto Bernt Enderborg
Vi har visat några konkreta målningar av spanjoren S:t Laurentius (S:t Lars) tidigare ty han blev levande stekt på ett glödande halster år 258 då han var diakon i Rom. Att han har tillägnats dyrkan i vårt land kan man se då såväl Uppsala som Lunds domkyrka är helgade åt honom, liksom den märkliga byggnaden S:t Lars i den då betydligt större staden Visby. S:t Lars är också med i almanackan och vi minns honom årligen den 10 augusti; han firas i alla kristna länders almanackor.

S:t Laurentius förekommer här och var i de gotländska kyrkorna, se t ex Den stekte Laurentius, men jag har bara på ett ställe sett en målning av själva stekandet, nämligen det ovan i Öja medeltida kyrka; målningen lär vara från 1400-talets slut, se Öjamannen.

Det var nog vid detta tillfälle, då ett par karlar hjälper till med blåsbälg för att få fart på grillbäden, som han enligt Alf Henriksson i boken Alla årets dagar leende sa till kejsaren:

'Nu, din stackare, är ena sidan stekt. Vänd alltså på steken!'
/text och foto Bernt Enderborg

Öja

Öja socken Hitta Vänd på steken - S:t Laurentius på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Öja socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"Vänd på steken - S:t Laurentius" är en del av vår information om Målningar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=3090

Stugor södra Gotland

4 bäddar - Pensionatsstugan
6 bäddar - Ladan (Nya huset)


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till medeltida målningar på Gotland,
se också Guiden till konsten på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.