text bild karta   info, a-ö

Arängets husgrunder

Gotland | Bäl socken | Kämpgravar
Arängets husgrunder, foto: Bernt Enderborg
Arängets husgrunder, foto Bernt Enderborg

Längs hela kanten av den sköna dalen i Hejnum ligger det fornlämningar. Aränget är ett vackert ställe att besöka för den som vill se kämpgravar.


I Aränget på vägen mellan Bäl och Hejnum låg under några århundraden efter e.Kr. minst två gårdar. I dag återstår sju husgrunder, kämpgravar kallas sådana på Gotland, och envar kan lätt konstatera att särskilt mycket större hus bygger vi inte nuförtin. Det är ett vackert och skönt ställe och alldeles lagom för en nypa luft i begrundan över varför nästan två tusen boplatser övergavs på Gotland. Det går förmodligen lamm (får) på platsen men några ilskna vädrar såg jag inte till.

Informationsskylten på platsen talar om att de olika husen har haft olika funktioner såsom boende, smedja, stall och dylikt och att man tydligen inte använde skorstenar vid den här tiden i sådana byggnader. Det är väl nästan så att man kunde ana något sådant men skylten ställer också den intressanta frågan om varför husen har övergivits. Skylten menar sig också veta att boplatserna övergavs vid mitten av 500-talet.

Varför boplatserna övergavs vet vi inte, och det förefaller också oklart vid vilken tid detta skulle ha skett. Något ruskigt måste ha inträffat någon gång, överbefolkning, krig, sjukdomar eller så, ty den som en gång har bosatt sig på Gotland flyttar högst ogärna härifrån.
/text och foto Bernt Enderborg
Bäl socken

Arängets husgrunder

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Bäl socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Arängets husgrunder är en del av information om Kämpgravar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2823

Evenemang inom natur på Gotland


 

februari

22Första vårdagen »
 
 

juni

2Natur- och kulturvandring i Alskog »

Fler evenemang i Kalendern

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
4 bäddar - Gårdsstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan