text bild karta   info, a-ö

Tubod fiskeläge

Gotland | Fide socken | Fiskeläge | Utskrift | Mobilsida
Tubod fiskeläge
Tubod fiskeläge, foto Bernt Enderborg
Den ständigt flitiga Gotlands kommun säger att Tubod fiskeläge i Fide socken är avlägset beläget, och det kanhända man kan säga om man vet var centrum finns men det är tydligen inte två km från Fide kyrka.

Tubod fiskeläge

Sockennamnet Fide har troligen sitt namn efter strandängar, som Agnefit, ett ortnamn som torde vara alla historieläsande svenskar bekant. Och det har sin förklaring på östra sidan av Fide ty där finns makalösa strandängar.

Bilden ovan visar också att den sista biten, 500-600 hundra meter, får du vara så god och gå om du vill till Tubod. Mitt förslag är att du ställer bilen innanför grinden och avnjuter Fide gående (Tubod är inget för folk som har svårt att ta sig fram eller vet att umgås med nötkreatur ty sådana går där, och det är ström i trådarna).

Tubod fiskeläge

En bild söderut. Faludden längst bort, den närmaste hammar'n kallas måhända Grunnet; jag vill minnas att jag såg ett kyrktorn i sydväst, det är i så fall Gra Gasi. Längst i norr ser du Grötlingboudd.

Det där med ström, förresten, om du kommer ihåg att man som ung kunde ta i trådarna och att det inte var så farligt, nästan uthärdligt, så vet att de har bra mycket bättre grejer nuförtin.

Tubod fiskeläge

Strax före fiskeläget ligger en båt på lit de parade efter alla äventyr. Jag vet inte om det är en insocknes båt eller om det möjligen kan vara en flyktingbåt, se om flyktingbåten i Boge, hon ligger en bit från fiskeläget och jag vet inte varför.

Tubod fiskeläge

Också vid Tubod ligger ett hjärta som inte längre orkade bära sudergutar på sina axlar. Jag blir alltid stående framför dem en stund och liksom ber en bön fast jag inte gör det. Det beror kanhända på att jag i en ungefär likadan båt långt ute på havet har sett solen gå upp men också ruskats om rejält av hösten.

Tubod fiskeläge

Också i dag husbehovsfiskas det. Några modärna småbåtar ligger strax vid utseglingsrännan...

Tubod fiskeläge

...men också en dam som har gjort sitt.

Tubod fiskeläge

Det finns fem byggnader i Tubod, tre av sten, de med skorsten, liggbodar. De är från 17-, 18- och 1900-talen.

Tubod fiskeläge

För att besöka Tubod bör du måhända vara lite av entusiast, eller vilja se Fides strandängar. Tycker du inte om sånt rekommenderar vi som alltid Tomtbod i Burs, måhända Holms fiskeläge och föredrar du ordnade former så finns Koviks fiskerimuseum.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

I närheten - fågelvägen


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan