text bild karta   info, a-ö

En lilja i Levide

Gotland | Levide socken | Målningar
En lilja i Levide
En lilja i Levide , foto Bernt Enderborg
Den bekymmerslösa prakten i Matteusevangeliet 6:28 - Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte - finns månne på en dörrspegel i Levide kyrka, åtminstone liljan. Men när man ser de sköna jordbruksmarkerna efter kyrkan ner mot Silte till förefaller dock bönderna därstädes allt annat än metafysiker.

Det finns mer om liljor i Bibeln, t ex i Höga Visan 2:2 där han säger att hon är 'Som en lilja bland tistlar' (lilium inter spinas, en lilja bland tynne). I 6:3 står: 'Jag är min väns och han är min, han som vallar sin hjord bland liljor'; den första delen är väl vad som står på brudstolen i t ex Ekeby.

Talar man blomsterspråk sägs liljan betyda att 'du är den vackraste jag vet', och enligt Predikaren 2:8 är männens lust: 'kvinnor och åter kvinnor'. Liljan i Levide är fritt tolkat nog en kärleksförklaring till alla kvinnor.
/text och foto Bernt Enderborg

Levide

Levide socken Hitta En lilja i Levide på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Levide socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"En lilja i Levide" är en del av vår information om Målningar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2086

Stugor södra Gotland

4 bäddar - Pensionatsstugan
6 bäddar - Ladan (Nya huset)


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till medeltida målningar på Gotland,
se också Guiden till konsten på Gotland i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.