text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Individer som skiljer sig från gruppen har ett naturligt syfte

Slemsvampar kan berätta om tidigare okänt kollektivt beteende.... läs mer »

Robotkemisten - en framtida kollega i labbet?

Forskare från University of Liverpool har en ny kollega i kemilabbet - en robotforskare. Men är det verkligen en forskare?... läs mer »

Sydamerikanska ursprungsfolk seglade till Polynesien på 1100-talet

En studie som publiceras i Nature i dag ger stöd åt den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahls teori om att sydamerikanska ursprungsfolk seglade till avlägsna polynesiska öar i Stilla havet i förhistorisk tid.... läs mer »

Ökning av bäverdammar i Alaska

Bävrars dammbygge kan snabbt förvandla ett område. Det är något som forskare i en ny studie har studerat i Alaska.... läs mer »

Så kan det se ut när stjärnor föds

Hur ser det ut när nya stjärnor bildas? Ja, det har fångats på en ny bild av forskare vid bland annat Chalmers tekniska högskola.... läs mer »

Svenska forskare ska undersöka Venus

Det svenska Institutet för rymdfysik ska skicka mätinstrument till Venus på den indiska rymdfarkosten Isro Venus Orbiter, som är tänkt att skjutas upp 2024.... läs mer »

Nu utvärderas bekämpningsmetoder mot granbarkborre

Under sommaren undersöks effektiviteten hos olika bekämpningsåtgärder mot granbarkborre i ett försök utfört av Skogforsk.... läs mer »

Forskare studerar bin vid norra polcirkeln

Forskarna vill studera om det finns skillnader mellan olika underarter till honungsbiet.... läs mer »

Ljusförorening utgör hot mot kustnära arter

Det artificiella ljus som omger världens kuster kan ha stor påverkan på arter som är beroende av månen och stjärnorna för att navigera när de söker föda.... läs mer »

Första globala kartläggningen av palmträd

I ett internationellt forskningsprojekt har man gjort den första globala kartläggningen av palmträd. Det är viktigt för att förstå hur olika skogar reagerar på klimatförändringar, menar forskarna.... läs mer »

Liten dinosauriesläkting upptäckt på Madagaskar

Fyndet av ett 200 miljoner år gammalt fossil utmanar bilden av dinosauriernas storlek.... läs mer »

Fritidsfisket ökar bland svenskar

Ska du ut och fiska i sommar? Då är du inte ensam. Det finns nämligen ett ökat intresse för fritidsfiske i Sverige, enligt Havs och Vattenmyndigheten.... läs mer »

Hur lär sig flugsnappare sjunga?

Forskare vid Stockholms universitet ska i ett projekt försöka ta reda på hur svartvit flugsnappare lär sig den egna artens sång.... läs mer »

Forskare: Fler kan drabbas av hälsoångest

Den pågående coronapandemin kan leda till att fler drabbas av hälsoångest enligt forskare, alltså överdriven oro och rädsla för att vara eller bli sjuk.... läs mer »

Lägre produktivitet att vänta i svenska skogar

Enligt en ny studie har tillväxten i Skandinaviens skogar på flera håll påverkats av de senaste årens torka.... läs mer »

E-avfallet har ökat med 21 procent på fem år

FN har för tredje gången släppt sin globala rapport om elektroniskt avfall.... läs mer »

Nya rön om hundår

Hur gammal är egentligen din hund – i människoår mätt? Nu har en amerikansk forskargrupp gjort genetiska analyser och tittat närmre just på hundens åldrande... läs mer »