text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Nu ska AI hjälpa klimatet

Kan artificiell intelligens hjälpa oss att minska utsläppen av växthusgaser och hantera följderna av ett förändrat klimat? Det tror innovationsmyndigheten Vinnova och forskningsrådet Formas, som tillsammans finansierar åtta nya AI-projekt för klimatet.... läs mer »

Antikroppar blir alltmer specialiserade efter sex månader

Hur länge är man immun efter att ha insjuknat i Covid-19? Nu kommer ytterligare en studie som pekar på att vi har färre antikroppar sex månader efter insjuknande men att de verkar mer specialiserade.... läs mer »

Ny kunskap om hur Tyrannosaurus rex kunde bli så stor

Tyrannosaurus Rex är ett av de största rovdjuren som någonsin levt på Jorden och ny forskning visar att T-rex kan ha haft en del växtvärk i ungdomen i jämförelse med andra köttätare.... läs mer »

Sjuk flera gånger? - Vetenskapsradions coronaspecial

Medverkande: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet. Rika Torm, covid-patient.... läs mer »

Blandskogen är snygg men dyr

Det är betydligt dyrare att odla blandskog med hälften björk och hälften gran jämfört med en skog med bara gran. Det enligt slu-forskare som arbetar med odlingsförsök i Småland, strax utanför Växjö, med 38 år gamla blandskogar.... läs mer »

Kriskommunikation: Hur påverkar man bäst beteendet hos individen?

Från och med i dag gäller än mer skärpta pandemirestriktioner i Sverige. Den svenska strategin bygger mycket på individens ansvar: Så hur påverkar man bäst beteendet?... läs mer »

Ålgräset hotas - forskare vill sprida sand på havsbotten

Ålgräset är en hotad naturtyp som har minskat kraftigt utmed de svenska kusterna. Men det arbete som pågår med att återplantera ålgräsängar sker idag bara hantverksmässigt i liten skala. Det vill en grupp göteborgsforskare ändra på.... läs mer »

Astra Zenecas vaccinkandidat effektivt till 70 procent

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccinkandidat har visat sig vara effektivt till 70 procent, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Två olika doseringskurer visade effektivitet, varav en hade bättre profil.... läs mer »

Europas bönder släpper ut allt mindre lustgas

Det europeiska jordbrukets utsläpp av lustgas har minskat de senaste 40 åren och ny kunskap om gödsling kan ytterligare minska utsläppen av denna starka växthusgas.... läs mer »

Mikroplast har hittats på Mount Everests topp

Forskare har funnit spår av mikroplaster på Mount Everests topp.... läs mer »

Den svenska strategin bäddar för konflikter

- Håll avstånd! - Ta ansvar och tänk på att vi måste skydda våra äldre! - Nu tillåter vi 500 på offentliga sammankomster!... läs mer »

AI-teknik och algoritmer kan upptäcka förekomst av tinnitus

Forskare i Australien har funnit en metod för att upptäcka kronisk tinnitus, som går ut på att analysera bilder av patientens hjärna med hjälp av en nyskapad algoritm och AI-teknik.... läs mer »

Barn utan symtom kan hålla malaria vid liv

Trots intensiva åtgärder för att motverka spridning av malaria kan livskraftiga malariaparasiter finnas kvar och spridas mellan människor och myggor. Nu har forskare nya bevis för att asymtomatiska barn kan fungera som en reservoar för malariaparasiter.... läs mer »

Blåvalar återvänder till Sydgeorgien efter 50 år

Arktiska blåvalar har återvänt till Sydgeorgien – där de blev näst intill utrotade under 1900-talet.... läs mer »

Utvecklingen av vaccin – gamla kunskaper och nya metoder

I veckan meddelades det att Sverige tecknat avtal för totalt tre vaccin mot covid-19. Att vaccin har kunnat utvecklas så snabbt beror bland annat på kunskap som forskare haft med sig från SARS-utbrottet - men också på nya metoder.... läs mer »

Hon har hittat ny text i Andrées sista dagbok

Bea Uusma har fördjupat sig i gåtan med vad som hände Andrée-expeditionen i mer än 20 år. Nu har hon med hjälp av modern teknik på Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium börjat analysera Andrées sista dagbok, och kunnat läsa sådant som varit helt oläsbart tidigare.... läs mer »

Tidsresa i lukternas värld inleds i Europa

Nu vill forskare ta reda på hur det luktade runtom i Europa från 1500-talet och framåt, rapporterar brittiska the Guardian.... läs mer »