text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Spår efter antarktisexpeditioner kan försvinna

Det är bråttom om vi vill bevara spåren efter tidiga expeditioner till Antarktis. Lämningar kan förstöras när klimatet förändras.... läs mer »

Testen som avslöjar smittan – Vetenskapsradions coronaspecial

Testningen av det svenska folket ska öka, meddelar regeringen på en pressträff den 31 mars. Men varför är det viktigt och vad kan testen avslöja?... läs mer »

Del av bidrag kan användas till forskning om coronaviruset

Forskare som har fått bidrag från Vetenskapsrådet, Sveriges största statliga forskningsfinansiär, kan nu använda en del av pengarna till forskning som relaterar till coronaviruset eller covid-19.... läs mer »

Vägbelysning släcks för fladdermössens skull

Trafikverket kommer att släcka vägbelysningen på delar av riksväg 25, för att gynna fladdermössen i Växjö kommun.... läs mer »

Så ska läkarstudenter stöttas i Skåne

Ett stort antal läkarstudenter har anmält sitt intresse för att hjälpa sjukvården under coronakrisen. Skåne universitetssjukhus anställer cirka hundra och har beslutat att införa en slags stödgrupp, för att underlätta för studenterna.... läs mer »

Gorillor hotas av coronaviruset

Samtidigt som människor över hela världen drabbas hårt av coronaviruset så finns oro för våra närmaste släktingar, människoaporna. Sedan tidigare vet man att de kan drabbas hårt av smittor från människor, och i Afrika har man nu stängt flera nationalparker för gorillaturism.... läs mer »

SLU hjälper sjukvården med skyddskläder

Sjukvården i Uppsala län får nu skyddsutrustning av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.... läs mer »

Forskare står i kö för att utvärdera antikroppstester

Antikroppstester som ska visa om en person har haft covid-19 eller inte, och kan vara immun, är på gång i Sverige. Men efterfrågan är stor och forskare står nu på kö för att utvärdera testerna.... läs mer »

Risken med rökning - Vetenskapsradions coronaspecial

Är rökare en riskgrupp när det kommer till corona och covid19? Det är kanske lätt att tänka så, men vad säger forskningen?... läs mer »

Hack the Crisis - digitala innovationer mot coronakrisen

Myndigheten för digital förvaltning ska projektleda virtuellt hackathon för att hitta digitala lösningar på coronakrisen.... läs mer »

Medicin mot covid-19 tidigare än beräknat

Ett internationellt forskarkonsortium där svenska forskare ingår hoppas snart kunna lansera en medicin som kan bota svårt sjuka i covid-19.... läs mer »

Ingen lustgas vid misstänkt smitta

Kvinnor som ska föda barn får inte använda lustgas om de har symtom på Covid - 19.... läs mer »

Respiratoriskt coronavirus hos hundar i Sverige upptäckt

Ett annat slags coronavirus än det nya viruset SARS CoV-2 som nu drabbar människor, har hittats hos hundar i Sverige.... läs mer »

Ny massblekning av koraller på Stora barriärrevet

Korallerna på Stora barriärrevet i Australien drabbas nu av ännu en massblekning. Det meddelar den australiensiska regeringen.... läs mer »

Förlossning i coronatid – Vetenskapsradions coronaspecial

Om du har covid-19 och ska föda barn tycks riskerna för ditt barn inte alls vara stora. Men själva förlossningsupplevelsen kan bli annorlunda under den här perioden, för alla med förkylningssymptom.... läs mer »

Ökar högt blodtryck risken för svår Covid-19? – Vetenskapsradions coronaspecial

Högt blodtryck anges som en av riskfaktorerna för att få svår Covid-19. Men det finns också forskare som menar att den medicin man tar mot högt blodtryck skulle kunna förvärra sjukdomen.... läs mer »

Matematiken bakom spridningen – Vetenskapsradions coronaspecial

Hur många kommer bli smittade och hur snabbt kommer coronaviruset spridas? Forskare använder matematiska modeller för att försöka förutspå virusets framfart, men hur tillförlitliga är de egentligen?... läs mer »