text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Lågutbildade löper högre risk att dö vid hjärtstopp utanför sjukhus

I en ny studie från Karolinska institutet har forskarna har analyserat över 30 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus mellan åren 2010- 2017.Låg utbildning och låg inkomst kopplades till lägre överlevnad. Sambandet sågs både bland män och kvinnor. Däremot kan studien inte fastställa några orsakssamband.... läs mer »

Dålig sömn kopplas till diabetes typ-2

Forskarna mätte sömnkvaliteten på ett tusental friska personer och de mätte även blodsockernivåerna efter frukostmålet.De vars sömn hade blivit störd under natten, eller att de gått till sängs efter midnatt, de fick betydligt högre blodsockerhalter i blodet efter frukosten än de som sovit gott, även fast de åt samma sak.Orsakssamband mellan sömn och blodsockerreglering anses troligt, men inte helt bevisad i studien som publiceras i Diabetologia.... läs mer »

Vissa arter gynnas av plastavfall i haven

Nedskräpning av plast skapar massor av problem i våra hav. Men för vissa arter skapar plasten nya möjligheter.I ett område mellan Hawaii och Kalifornien plockade ett forskarteam upp över 100 ton av mestadels platsskräp. På dessa återfanns massor av annars kustlevande varelser som till exempel arter av havsanemoner.Enligt forskarna väcker detta frågor om dessa kustlevande arter konkurrerar om födan ute i havet med de arter som normalt lever där. Studien publiceras i Nature Communications.... läs mer »

Nya vacciner mot covid-19 kan ge ett längre skydd

Nya vacciner mot covid-19 som fungerar på ett annat sätt än dagens mRNA-vacciner och väntas ge längre och bredare immunitet, enligt flera vaccinexperter. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström så ska dessa nya vaccin främst gå till de patienter som av olika skäl inte svarar på mRNA-vaccinerna.Sverige har förbundit sig att köpa drygt 18 miljoner doser mRNA-vaccin från Pfizer och Moderna under nästa år.... läs mer »

Screenar alla coronaprover i jakten på omikron

Flera fall av den nya coronavarianten omikron har nu hittats i Sverige och för att kunna upptäcka om den finns på ytterligare håll i landet har nu Folkhälsomyndigheten bett laboratorier som analyserar coronaprover att snarast börja screena alla positiva prover i jakt på omikronvarianten.Målet är att screeningen ska omfatta alla positiva tester i landet, men det är oklart när man kan nå dit, skriver chefen för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten Andreas Bråve till Vetenskapsradion.... läs mer »

Covidrobot säkerställer avstånd i folksamling

En covidrobot som håller koll på folksamlingar och ser till att människor håller två meters avstånd håller på att utvecklas av forskare på det amerikanska universitetet i Maryland.Roboten ska vara mobil och själv upptäcka när människor står för nära för att sen ta sig fram till personerna för att diskret uppmana dem att backa från varandra.Tanken är att roboten ska minska spridning av covid-19 och även hjälpa till med smittspårning, men mer forskning krävs för att förfina metoden och se hur robotarnas närvaro påverkar människors beteende i folksamlingar, menar forskarna.... läs mer »

Nyupptäckt dinosaurie med unikt vapen

En nyupptäckt dinosaurieart kan ge nya inblickar i hur Ankylosaurierna levde och utvecklades.Det handlar om ett fynd som gjorts i södra Chile där dinosaurien hade ett ovanligt vapen på sin svans och som nu rapporteras i tidskriften Nature.Det forskarna hittat är ett ganska litet, runt 2 meter, men välbevarat och nästintill komplett skelett, som tros vara mellan 72 och 75 miljoner år gammalt.... läs mer »

Fossila fotspår tyder på ny sorts förmänniska

Forskare tycks ha upptäckt en ny sorts förmänniska - en tidig släkting till oss som levde för ungefär 3,6 miljoner år sedan i Afrika.Redan i mitten av 1970-talet upptäcktes spår av Australopithecus afarensis. Samma art som den berömda Lucy tillhör.I närheten hittades samtidigt andra spår från en tvåbent och någorlunda samtida varelse, men fotspåren var så pass olika att det blev en debatt om dessa tillhörde en förmänniska eller kanske björnar. Nu hävdar ett forskarteam att det är just förmänniskor.Vi hör Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet.... läs mer »

Nobelpristagare MacMillans nya forskning kan visa hur covid ska angripas

Med en sorts blixtbelysning som lyser upp närmiljön på olika cellytor eller inne i celler går det nu att se vilka molekyler som reagerar med vilka.Det är vad en av årets nobelpristagare i kemi, David MacMillan forskar om nu - och metoden används redan i covidforskningen till exempel."Kanske kan det ge ny kunskap om hur viruset kan angripas", säger David MacMillan.... läs mer »

Sänkt bensinskatt och klimatmål - går de ihop?

Sveriges nya statsminister, Magdalena Andersson, ska regera med oppositionens budget, och här finns ett förslag om sänkt skatt på bensin och diesel - ett förslag som har väckt debatt, eftersom en del oroar sig för att det ska leda till ökade utsläpp.Sveriges Radios klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola har pratat med Karin Bäckstrand som är professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet.... läs mer »

Forskare letar efter omikron i avloppsvattnet

Två fall av covid-19-virusvarianten omikron har, enligt Folkhälsomyndigheten, konstaterats i Sverige och nu arbetar forskare intensivt med att ta reda på mer om mutationen. Ett sätt att kartlägga smittspridningen av coronaviruset under pandemin har varit att analysera avloppsvatten från reningsverk, och nu ska forskare leta efter omikron-varianten där."Vi har en bra metod för sekvensering av avloppsvatten. Nu vill vi leta efter omikron med den här metoden", Anna Szekely, miljömikrobiolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet.... läs mer »

Storskaliga anläggningar som dammsuger luften på koldioxid på gång

Storskaliga anläggningar som fångar in koldioxid direkt ur luften planeras i Norge, USA och Skottland av bland andra teknikbolaget Carbon Engineering. Koldioxiden ska lagras i underjorden och på så sätt tar man bort koldioxid ur atmosfären. EU och USA satsar nu miljardbelopp på tekniken - Direct Air Capture. "Det är större belopp och fler intressenter" säger Mathias Fridahl, Linköpings universitet.... läs mer »

Ålars parningsplats avslöjas med sändare

Forskare i Australien har listat ut var två ålarter i Australien parar sig, efter att ha försett individer av dessa ålarter med sändare.Ålens parningsplats har länge förbryllat forskare - de svenska, och europeiska ålarna, förväntas para sig i Sargassohavet. Men bevis som till exempel funna yngel, är svaga.Forskarna kunde se att ålarna, från sötvatten i södra delen av kontinenten, simmade uppemot 3 000 kilometer, till de tropiska haven nordost om Australien.... läs mer »

Miljardsatsning på forskning av Wallenberg

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsar drygt tre miljarder kronor på forskning om framtidens resurssnåla och miljövänliga elektronik och bränslen.Pengarna går till en rad av de stora universiteten och ambitionen är att minska materialproduktionens andel av utsläppen av växthusgaser."Satsningen är stor", menar Ulrika Björkstén, Sveriges Radios vetenskapskommentator.... läs mer »

Unikt halsband av mammutbete hittat i Polen

För ungefär 41 000 år sedan bearbetades delar av en mammutbete. Resultatet blev ett ovalt halssmycke som markerats med cirka 50 urgröpningar i ett runt mönster och två hål.Resterna av detta smycke hittades i Polen 2010 av forskare från bland annat Max Plack-institutet som sedan undersökt smycket och andra fynd från platsen.Enligt forskarna kan detta vara ett av det tidigaste exemplen på ett mönstrat smycke från den här delen av världen.... läs mer »

Extas i tystnad - då förstod nobelpristagaren att något var på gång

Några celler som började lysa med färgat ljus i mörkret - det var det ögonblick när årets nobelpristagare i medicin David Julius förstod att de var något stort på gång. Det började med att hans kollega bad honom följa med till labbets mörkaste rum.Det handlar om upptäckten av de receptorer, som känner av hetta i våra celler - och de använde sig av chilipepparns ämne kapsaicin för att hitta dem.För kapsaicin framkallar hetta och aktiverar vissa smärtkänsliga nervceller, som de ville förstå mekanismerna bakom.... läs mer »

Så kan överviktskirurgi bota typ 2-diabetes

Hälso- och sjukvården behöver erbjuda överviktskirurgi till fler med övervikt och diabetes typ 2, enligt Uppsalaprofessorn Jan Eriksson som med sitt forskarteam tycks ha fått ett svar på varför överviktskirurgi kan bota diabetes typ 2.Forskarna har hittat en termostat med kopplingar till hjärnan som reglerar blodsockret.Det är den här termostaten som efter en operation anpassar sig och sänker blodsockret.... läs mer »