text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Människan domesticerade svamp på liknande sätt som djur

Det vita lagret på ostar som Camembert och Brie är resultatet av mänsklig förädling av svamp, enligt en ny studie.... läs mer »

Coronavirusets dödlighet verkar minska bland äldre i Tyskland

En studie i Tyskland tyder på att dödligheten i covid-19 bland äldre har sjunkit sedan i våras.... läs mer »

Nytt dykrekord för valar

Småhuvudvalen förbluffade forskare vid Duke university när det visade sig hur länge den kunde hålla andan, enligt en studie som publiceras i Journal of Experimental Biology.... läs mer »

Här är den kallaste temperaturen som uppmätts på jorden

Den kallaste utomhustemperaturen hittills uppmättes 1991 vid en forskningsstation på Grönland.... läs mer »

Amerikanskt vaccin ska testas i stor skala

I USA går nu en fjärde vaccin-kandidat mot corona in i så kallad fas 3-studie, där säkerhet och effekt av vaccinet ska testas på ett stort antal människor.... läs mer »

Ingen anledning att tappa tron på förnybar energi enligt forskare

Forskare har länge tvistat om de förnybara energikällornas förmåga att ersätta fossila bränslen i den utsträckning som krävs för att nå klimatmålen. Nu tillkommer en ny studie till debatten.... läs mer »

Expert: Barnbarnens kramar får vänta

När besöksförbudet hävs på äldreboenden den första oktober är det många som längtar efter kontakt. Men här kan mötet mellan äldre och barnbarnen innebära en risk, enligt experter.... läs mer »

Mänsklig kontakt gör vilda djur mer oförsiktiga

Vilda djur som har kontakt med människor förlorar till viss del sin instinkt att vara rädda för rovdjur. Mänsklig påverkan kan också leda till genetiska förändringar hos djurarter.... läs mer »

Gaffelstjärttyrannen kommunicerar med vingljud

En del fåglar kommunicerar med mer än sin sångröst. Nu sällar sig den sydamerikanska gaffelstjärttyrannen till skaran av fåglar som kommunicerar genom sina vingljud.... läs mer »

Studier om blodplasma som behandling vid covid-19 står stilla i Sverige

Tidigare i år startades två studier om blodplasma som behandling vid covid-19 i Sverige. Nu har studierna pausats eftersom det finns för få patienter att testa behandlingen på.... läs mer »

Snart kan vi se vilket nybygge som är klimatsmartast

Byggbranschen står för så mycket som en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Om drygt ett år kan branschen därför bli tvungen att börja redovisa mer öppet hur mycket utsläpp varje nybyggt hus har orsakat, rapporterar Vetenskapsradion Klotet.... läs mer »

Forskare har upptäckt norrsken på en komet

Planeter och månar är inte de enda himlakropparna med norrsken i vårt solsystem. Genom noggranna mätningar har forskare upptäckt ytterligare en sorts himlakropp med norrsken - en komet.... läs mer »

Planer för test av svenskt corona-vaccin till våren

Det svenska covidvaccinprojektet går framåt och forskarna hoppas under oktober lämna över sin kandidat till ett svenskt företag.... läs mer »

Därför ger den ovanliga blodgruppen skydd mot malaria

Nu ger forskare en första förklaring till hur personer med den speciella Dantu-blodgruppen kan ha en motståndskraft mot malariainfektion.... läs mer »

Startskott för årets hummerfiske – belöning utlovas

Den som fångar amerikansk hummer i svenska vatten, som kan sprida sjukdomar, kan få en belöning.... läs mer »

Nytt instrument ska ge säkrare rymdfärder

Nu har forskare vid Luleå tekniska universitet tagit fram ett nytt instrument som ska efterlikna hur rymdfarkoster rör sig i omloppsbana, där det inte finns någon friktionskraft.... läs mer »

Så slår pandemin mot idrotts-Sverige

Det är kris för en del men samtidigt goda tider för andra.... läs mer »