text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Ny snigel får namn efter Greta

En ny snigelart har hittats på Borneo. Det var en grupp medborgarforskare som träffade på den här lilla snigeln i en nationalpark.... läs mer »

Arsenik i barnmat i Australien

Barn i Australien riskerar att få i sig hälsovådliga mängder arsenik om de äter barnmat som innehåller ris. Det enligt en studie som undersökt bland annat riskkakor, rismjölk och rispuffar.... läs mer »

Kina släpper ny coronarapport

Det är inte lätt att hänga med i rapporteringen av antalet smittade av det nya coronaviruset sars-cov-2 och insjuknade i sjukdomen covid-19. Det kommer nya rapporter dagligen och det nämns förändrade siffror i nästan varje sändning.... läs mer »

Ovanlig mätning av norrsken – äntligen blev den av

Raketen SPIDER-2 som skulle undersöka norrsken sköts upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna natten till torsdag.... läs mer »

Tyskar utan symptom var smittade av coronaviruset

Vissa personer utan tydliga sjukdomssymptom kan bära på coronaviruset Sars-Cov-2, enligt en studie i New England Journal of Medicine.... läs mer »

Ny mätning av antimateria

I en ny studie har en internationell forskargrupp studerat energinivåerna i antiväte, för att försöka lösa en av fysikens stora gåtor.... läs mer »

Tupplursrum på japanska företag

I Japan erbjuder företag sedan flera år sina anställda tupplursrum, där trötta kan sova en kvart under lunchrasten för att minska sin sömnbrist. Det här borde prövas även av svenska arbetsgivare, anser forskare.... läs mer »

Det fanns fisk i Sahara – för 5000 år sedan

När vi hör ordet Sahara, är väl inte sjöar det första man tänker på. Men för ungefär 10 000 till 5 000 år sedan fanns det faktiskt sjöar även i Sahara.... läs mer »

Privata företag tar rymdturismen ännu högre

I slutet av nästa år kan fyra turister få åka motsvarande två till tre gånger avståndet till den internationella rymdstationen ISS.... läs mer »

Så påverkar coronaviruset världens forskning

Det nya coronaviruset skapar stora problem för forskningen. Inte bara i Kina, där utbrottet är som värst, utan även i övriga delar av världen.... läs mer »

Nytt grottfynd av neandertalare

Ett nytt fossilt skelett av en neandertalare har hittats i en grotta i irakiska Kurdistan.... läs mer »

Ökat behov av konstsnö riskerar livet i älven

Behovet av att tillverka mer konstsnö kan komma att hota miljön i älvarna nära skidbackarna.... läs mer »

Miljontals påverkade av bränderna i Australien

Nästan tre fjärdedelar av Australiens invånare uppskattas ha påverkats, direkt eller indirekt, av den senaste markbrandssäsongen.... läs mer »

Skadeangrepp från granbarkborre kan minska

Insekten granbarkborren har inte förökat sig lika framgångsrikt som tidigare, enligt en pågående studie. Det kan tyda på att vi kanske kan vänta oss färre skadeangrepp i år.... läs mer »

Ofrivilligt ensamma kan få hjälp med internetbaserad behandling

Resultaten hittills är lovande, menar professor i klinisk psykologi. uppföljningsstudie pågår just nu.... läs mer »

Därför kan vissa maneter brännas utan att du rör vid dem

Nu kommer en förklaring till varför vissa maneter verkar kunna brännas på avstånd, utan att man ens snuddar vid dem.... läs mer »

En person har fått en livmoder från en avliden donator

För första gången i Sverige har det genomförts en transplantation av en livmoder från en avliden donator.... läs mer »