text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Marsbilens fallskärm testas vidare vid Esrange

Fallskärmen som den europeiska robotbilen Exomars ska landa med på planeten Mars, ska provas i nya tester vid Esrange under våren.... läs mer »

Folkhälsomyndigheten drar igång studie om smittspridning på gymmet

Hur mycket smittspridning av coronaviruset har egentligen skett i träningslokaler? Det ska Folkhälsomyndigheten försöka ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.... läs mer »

Ny studie bekräftar Pfizer/Biontech vaccinets effektivitet

En masstudie på Pfizer/Biontechs vaccin i Israel bekräftar vaccinets höga effektivitet.... läs mer »

Genmodifierad gris godkänd för konsumtion i USA

Grisar i USA har genmodifierats för att människor allergiska mot kött ska kunna äta dem. Men framförallt för att grisarna ska fungera som organdonatorer till människor.... läs mer »

Darwins ikoniska bilder har försvunnit

En av Charles Darwins berömda anteckningsböcker har nu polisanmälts som försvunnen från ett bibliotek i Cambridge i England. Men den förmodade stölden behöver inte vara ny, för ingen har sett boken på nästan 20 år.... läs mer »

Rehabilitering efter intensivvård – ny studie kommer med förslag

När det gäller hur covidpatienter ska rehabiliteras saknas ännu mycket forskning, men i en studie publicerad i Physioterapy gör man ett försök att sammanfatta möjliga behandlingar, genom att titta på liknande patientgrupper.... läs mer »

Så sårbara är Europas skogar

Över hälften av Europas skogar är sårbara för stormvindar, skogsbränder eller insektsangrepp, enligt en ny studie.... läs mer »

Mistlar kommunicerar med varandra

Mistlar som parasiterar på samma träd tycks hjälpas åt för att hålla värden vid liv.... läs mer »

Nya frågetecken kring kopparkapslarna som ska förvara kärnavfallet

Samtidigt som flera politiska partier kräver att regeringen ska ta ett snabbt beslut om ett slutförvar av det radioaktiva avfallet från kärnkraften, så finns nya frågetecken kring säkerheten, rapporterar Klotet.... läs mer »

Svampar utmanas i klurig hinderbana

Enskilda svamptrådar har flera olika strategier för att ta sig runt olika hinder i det material de växer i, visar ny forskning från Lunds universitet.... läs mer »

En tredjedel av alla sötvattensfiskar riskerar att utrotas

Läget i för sötvattensfiskar är allvarligt visar en ny rapport. Nu krävs en gemensam ansträngning för att kunna åtgärda problemen menar rapportförfattarna.... läs mer »

Grottmålning visade sig vara 17 000 år gammal

En vacker målning av en känguru har upptäckts i en grotta i Australien. Målningen vittnar om tidig mänsklig kommunikation och tros vara mer än 17 000 år gammal.... läs mer »

Stadsträdgården oväntat viktig för pollinatörer

Trädgårdar i staden har visat sig vara en oväntat viktig källa till nektar för pollinerade insekter.... läs mer »

Snabbtester – kanske ett sätt att hejda framtida pandemier

Enkla och snabba hemtester som du kan göra flera gånger i veckan för att kolla om du är infekterad, kanske det kan stoppa smittspridningen. Det hävdar i alla fall vissa forskare. Men osäkerheten är stor och än så länge är det bara Slovakien som gjort något liknande.... läs mer »

Satelliter pekar ut klimatfarliga utsläpp

Satelliter blir allt bättre på att upptäcka lokala utsläpp av den kraftfulla växthusgasen metan. Ett kanadensiskt företag har nu som mål att kunna övervaka varenda utsläppare av metan i hela världen.... läs mer »

Så mycket kan fler träd i städer göra för det globala klimatet

Att plantera fler träd i världens städer, hur mycket skulle det kunna bidra till att lagra in kol för det globala klimatets skull?... läs mer »

Gödsel ska göras klimatsmart med grön vätgas

I Spanien byggs vad som kan bli Europas största fabrik för grön förnyelsebar vätgas för tillverkning av kvävegödsel.... läs mer »