text bild karta   info, a-ö

Bilder av Gotland

Cernunnos
Cernunnos, foto Bernt Enderborg
Föregående bild Bilder | Vykort Nästa bild

Cernunnos

Läser man historia om Gotland så kommer man förr eller senare att stöta på antaganden om den keltiske hjortguden Cernunnos, allra särskilt om man läser om den bildsten de funnit vid Rikvide i När (Huita stjerna).

Bilden ovan finns på Grötlingbo medeltida kyrka, där en hel svit av underliga bilder löper längs söderväggen. Dessa reliefer har förslagits visa olika saker men än så länge har väl ingen föreslagit att Cernunnos är med bland dessa, och det gör inte heller jag - Cernunnos framställs som en man med horn.

- Känns det långsökt?

- Okej då. Men besök gärna Vallby kyrka i Skåne där det antas att samme stenmästare Sigrafh som gjort relieferna i Grötlingbo också knackat till sådana därstädes.

Och i förbigående kanske kan sägas att Jens Holgerson Ulfstand gästade predikningarna i Vallby kyrka när han tronade i sitt gotländska Glimminge hus.

Och för att skåningar inte skall bli gramse på att jag kallar Glimminge hus för ett gotländskt hus så kan jag väl säga att historieförfattare på 15- och 1600-talet här på Gotland sa att gutarna i tidernas begynnelse helt enkelt var utvandrade skåningar. De antog rent av att de utvandrat från Cimbis hamn, vilket jag skriver ifall du råkar vara skåning och vet var Vallby kyrka ligger.
Arkivet
Glimmingehus
Grötlingbo kyrka
Hjortgudar och ormhäxor
Huita stjärna från Gutasagan
Om bildstenar
Rikviderojr

Länktips
Cernunnos på Answers.com
Vallby kyrka
Vallby kyrka (historiska.se)

/text och foto Bernt Enderborg

Praktiska saker på guteinfo.com


  Guider till Gotland

  Sökmotor, t ex stränder (karta)

  Platsguider, se vad som finns i närheten i spalten till höger (gps-baserat)

  Prisvärda annonser