text bild karta   info, a-ö

Hans Kroks kors i Dalhem

Gotland | Dalhem socken | Historia | Utskrift | Vykort
Hans Kroks kors i Dalhem
Hans Kroks kors i Dalhem, foto Bernt Enderborg

För en gångs skull råkar vi veta varför detta medeltida kors står där det gör


I april 1430 skulle kyrkoherden i Dalhem, Hans Krok, kliva över en tun (gärdsgård heter det väl på svenska) alldeles bakom kyrkan i Dalhem. Han kom upp men trillade död ner på andra sidan. Om jag minns rätt så är det prosten över Medeltredningen Hans Nilsson Strelow som berättar detta i sin Guthilandiske krönika anno 1633.

Korset hittar du alldeles öster om kyrkan på väg mot Hörsne - vägen kallas Näsungs broar om det kan intressera. Lite längre fram längs vägen ligger förresten den gamla lanthandeln vid Dune, en lanthandel så som det såg ut en gång i världen, se Dunbodi - Lanthandelsmuseum.

På andra sidan Visbyvägen i Dalhem, vid skolan, alldeles nordväst om kyrkan (tornen återfinns alltid i väster) står också några stenkors från svunna tider, men riktigt vad de gör där vet jag inte i skrivande stund. Kanhända har du läst om stenkorsen i Boge och Rute, som ju sägs ha rests till minne över brudar som red ihjäl sig på väg till sitt eget giftermål i kyrkan. Sånt behöver du inte tro på.

Dick Vase säger förresten i sin ovanliga bok "Människornas Visby" att Krok var barnfödd i Visby och att han bröt nacken, men varifrån han kan ha fått det är inte gott att veta (av någon anledning så finns notisen under Visbys historia).
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=2848

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

juli

18Bottarvekalendern 2019 »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
King Lear - Shakespeare i Roma »
22Gotland Chamber Music Fest. »
25Spela och sjung med Gutebälgarna »
29Russpremiering »
 
 

augusti

4Medeltidsveckan »
12Gotland Art Week »
16Gotlands Deckardagar »
25Summaratingg »
 
 

september

7Havdhem marknad »
14Kulturarvets dag »
Kräklingbo marknad »
15Medeltidskyrkorna stänger »
21Fårönatta »
28Klinte marknad »
 
 

oktober

2Hemse torgdag »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
13Trädgårdsveckan »
20Midsommardagen »
22Bergmanveckan, v 26 »
 
 

juli

6Barnkörveckan »
8Stångaspelen »


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

1) De andra två Dalhemskorsen då

Lite lustigt hur skrönor kan få historicitet med tiden. Nå, jag undrar då om de andra två medeltida stenkorsen som står en vid varje korsväg. Inalles är det ju tre kors vid in/ut-farterna, ett kors vid varje väg. Nä, läser man i danska riksarkivet samt noteringar i vatican-arkiven så tycks dessa kors ha en mycket mer plausibel samt viktigare betydelse för denna ort och historieskrivning.

Som sagt tre kors är det och det stämmer då jag har lagt mina egna händer på vart och ett. Min vän Erik Olsson i Sanda påpekade detta för mig under ett av våra fördjupande samtal vi hade och han sade, "folk förstår icke vad dessa synnerligen remarkabla kors står för". Då han dog så utlystes en global sorgedag för hela den muslimska världen då han var den som renoverade 700-pelarsmoskén. Hans död var en internationell nyhet men på Gotland så fattade man inte vilken storhet som gått ur tiden. Han fick rätt i sina förutsägelser om den "galet felaktigt renoverade ringmuren som kommer att sprängas sönder av inneliggande vatten på grund av användande av tättslutande modernt murbruk blandat med klorerat vatten, helt galet" Ja, han får rätt allteftersom tiden går. Lite pinsamt.

webmastern kommenterar

Anbelangade de två andra korsen i Dalhem så känner vi förstås till dem, jag har kort på dem, men jag har inte stött på något om dem i litteraturen. Vi på Guteinfo bekämpar så smått de vanliga historierna om andra kors, dvs brudar eller präster som ridit ihjäl sig, men det är svårt att säga något när det inte tycks finnas någon information om det hela.

Vad gäller Erik Olsson så håller jag med dig, ty förutom sagolikt skicklig i sitt kall så var han därtill utomordentlig rolig, något som envar kan läsa sig till i dag i de berättelser och kåserier han efterlämnat i bokform. Det måste ha varit ett nöje att samtala med honom (själv har jag bara talat med honom i tio minuter om kapellet vid Korumpu).

Om jag minns rätt så säger Erik att sandsten håller ett visst antal hundra år och kalksten ett annat och lite längre antal år. Utifrån detta, som jag läste någonstans av honom, så är det helt enkelt dags för ringmuren. Vad gäller de utförda renoveringarna så har han säkert rätt, men samtidigt håller kalksten inte hur länge som helst, och därvidlag har han förmodligen också alldeles rätt.

Ändring den 7/8-2014


Jag får nog ta tillbaka mitt påstående om att jag känner till de andra två korsen. Det finns nämligen bara två kors utanför kyrkogården. Här är det andra:

Stenkors i Dalhem

Det står en hopen kringelkrokar på framsidan, bilden visar baksidan, men jag har ingen översättning av dessa.

Skulle jag ha fel i mitt påstående om att det bara finns två medeltida kors i Dalhem så hoppas jag att någon vänlig människa rättar mig. Korset på bilden står på skolgården.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Historia: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Dalhem: länkar, karta.