text bild karta   info, a-ö

Juves änge

Gotland | Garda socken | Kämpgravar
Juves änge, foto: Bernt Enderborg
Juves änge, foto Bernt Enderborg

I ett vackert änge finns en gäng kämpgravar, husgrunder från järnåldern, en så lång som 40 meter. Mät din egen villa som jämförelse. Är du i Garde socken så besök Käldänge i stället.


Juves änge är ett område bebott minst sen järnåldern och återfinns i fornminnesrika Garde socken på sydöstra Gotland.

Det ligger fyra-fem husgrunder där, hästar går i änget och de kan vara nyfikna av sig.

Juves änge är ett sånt där ställe där man ifrågasätter det där med landhöjning. Man får lite olika uppgifter på hur mycket landet skall ha stigit de senaste 1000 åren, men tre meter synes mig vara en ofta åberopad uppgift.

På vårarna står emellertid vattnet över marken i området där Juves änge ligger och skulle landhöjningen ha varit tre meter så har järnåldersmänniskorna byggt sina hus nästan två meter under vattnet, något som förefaller åtminstone mig tämligen osannolikt.

Det måste alltså vara så att landhöjningen är fel, det kan bara inte ha stigit tre meter, eller så har landen burit sig olika åt, dvs somliga ställen har stigit några meter medan andra knappt har rört sig, kanske till och med sjunkit.


På bilden syns förmodligen ett sorts uthus. Det är omkring tio meter långt och ligger alldeles bredvid ett jättehus, som vi visar på nästa bild.

Ljuves änge tillhör gården Juves vars namn, påstår Ingemar Olsson i boken Gotländska Ortsnamn, kommer från kristendomen och har sin rot i Johannes eller Johan, och då är det väl fråga om lärjungen.

Men gårdarna vid Juves är långt äldre än allt vad kristendom heter, varför det förefaller undertecknad osannolikt att namnet kommer därifrån, allra helst som närliggade gårdar inte har kristna namn.

Däremot tror jag att den nuvarande gården har fått sitt namn från boplatsen i änget och Juves änge torde kunna översättas med "de ljusa ängarna" eller "öppna änget" eller så. Men det är ju inte alldeles säkert, men att det gränsade till en sjö eller myr på järnåldern är alldeles säkert.


Här är en bild tagen in i det största huset vid Juves änge i Garde socken. Husgrunden är nära nog 40 meter lång, så det var inga små boningar de höll sig med.

Som syns på bilden så går hästar i änget och de trampar runt också i husgrunden. Det kan väl förfasa en och annan, men det finns många husgrunder från järnåldern kvar på Gotland och dessutom har hästar, kor, får och grisar säkert bökat omkring i änget några hundra år varför lämningarna knappast påverkas av sånt numera.


En gammal malsten ligger kvar vid den största husgrunden i Juves änge. Folk har använt sådana malstenar åtminstone sen yngre stenåldern och därför dräller det av sådana på Gotland, ty Gotland har varit bebott i långliga tider.

Om Du är riktigt nyfiken av Dig så undrar Du förstås var den eller de runda stenar som man har använts av då mjölet har malts återfinns. Många av dem ligger nog alldeles under björken vid infarten till gården Bolarve strax bredvid, som Du säkert får kika på om inte Niklas har vaknat på fel sida (det har han inte). Samlingen av "malstenar" där kanske är den största som finns på Gotland.
/text och foto Bernt Enderborg
Garda socken

Juves änge

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Garda socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Juves änge är en del av information om Kämpgravar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2022

Evenemang inom natur på Gotland


 

februari

22Första vårdagen »
 
 

juni

2Natur- och kulturvandring i Alskog »

Fler evenemang i Kalendern

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Kräklingbo
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
8 bäddar - Bastun
10 bäddar - Skolan
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan