text bild karta   info, a-ö

Tvivlaren i Lau

Gotland | Lau socken | Skulptur
Tvivlaren i Lau
Tvivlaren i Lau, foto Bernt Enderborg

Vad ser du egentligen


På altartavlan, som sägs vara från den första delen av 1400-talet och tillverkad i Lübeck, i Lau såväl mäktiga som medeltida kyrka finns S: Thomas, eller S:t Thomas som vi skriver över 500 år senare. Som du ser är han spetsad på ett svärd ehuru legenderna säger att han drog till Indien och grundade kyrkan där och att det var ett spjut han spetsades på; det finns Thomaskristna i detta gigantiska land. Vi har tidigare gjort en sida om honom men det får bli en till emedan några andra tankar dök upp då jag begrundade saker och ting i denna storslagna och besökansvärda kyrka.

Han kallas ju Thomas tvivlaren eftersom han inte trodde på de andra lärjungarna som några dagar efter påsk påstod att Jesus var uppstånden, dvs efter att Maria hade sagt det till dem, något som de inte trodde på, men de ändrade sig efter att Jesus hade visat sig för dem. Vid detta tillfälle var inte Thomas närvarande men Jesus visade sig senare också för honom och bad honom som bekant sticka fingrarna i såren.

Den som kan lite biblisk historia bör känna till att Thomas måste ha bevittnat många underverk som Jesus sägs ha utfört, t ex att väcka upp Lasarus från döden. Lärjungarna försökte emellertid vid tillfället avråda Jesus från att gå dit, fiendeland, men Thomas var pådrivande och sa enligt Johannesevangeliet 11:16: "Låt oss gå med, för att vi må dö med honom."

Hur detta hans uttalande bör tolkas råder det med all säkerhet tvivel om, här skall vi i förbigående säga att Thomas alltså hade sett folk uppstå från döden, om man skall tro på det där med Lazaros, men senare tror han uppenbarligen inte att Jesus själv hade gjort detta, denne som tidigare hade gått på vatten, mättat tusentals med några bröd och fiskar, uppväckt döda och så underverk vidare.

Det är möjligt att fromt troende kan få detta att gå ihop, själv tror jag att läser du Bibeln bokstavligt är du ute och cyklar kvastfening, något som lite bibelhistoria och Thomas tvivlaren visar dig sen 1400-talet på altartavlan i Lau kyrka.
/text och foto Bernt Enderborg
Lau socken

Tvivlaren i Lau

kartan.

Lau socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Skulptur.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3851

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.