text bild karta   info, a-ö

Kommentera, tillägga, kritisera


Sidan du skriver en kommentar till visas också längre ner på denna sida.

Du kan inte spara scripts eller länkar i något av fälten.
Vi kontrollerar inlägget före publicering. Det kan ta någon dag.

Ange gärna ditt namn i kommentarsfältet så att vi vet vem vi skall tacka.

Rubrik till din kommentar



Kommentar



Hoigardi

Gotland | Hejnum socken | Ängen | Utskrift | Mobilsida
Hoigardi
Hoigardi, foto Bernt Enderborg

Högården (Hoigardi) i Hejnum socken vid kanten av jordbruksmarken i den sköna dalen finns ett vackert och promenervärt änge med blomster, örter och orkidéer samt ett bulhus


Strax innan man är framme i själva Hejnum, om man kör från Bäl, ligger ett klassiskt skönt änge alldeles bredvid vägen: Högården (prästänget lär vara ett äldre namn). Det är ett vackert och skönt änge, svalkande, blom- och örtrikt och längst in i änget ligger mer öppna ytor.


Ett bulhus står nuförtin i många ängen. I Högården är det av lämplig storlek och syns trivas väl i grönskan.


Som vanligt i ett gutniskt änge är det omväxlande, otroligt grönt på våren, glad växtlighet och så vackert att man nästan vill bosätta sig i vartenda ett av dem. Men det är inte bara svalkande lummighet, ett änge har också annat syfte och mer öppna ytor (braidsräum kallas sådana).


Ängena ser ibland faktiskt ut mera som välordnade trädgårdar eller sköna parker. Men ett gotländskt änge är minst 1.000 gånger behagligare än alla parker och botaniska trädgårdar tillsammans - gutarnas kärlek till allting.


Det finns förstås inte bara blomster, örter och grässorter i mångfald, också biologer som gillar kryp (mack säger vi, se körkmack) kommer förmodligen att ha högtidsstunder i ett änge. Vad det är för kryp på bilden vet jag inte, nåt slags färggrann bärfis månne. Ett problem på Gotland är att man inte tar sig tid att lära vad allting heter. Det är ett sånt myller av blomster och kryp att skulle man göra det så hade man inte tid att göra annat. För oss vanliga är det väl tur att det finns folk som gör sånt, så att vi kan se intressanta program på TV om kryp vilka man vanligen låter salutera med flugsmällan.


Högården ligger alldeles vid kanten av den sköna Hejnumdalen och är ett alldeles utmärkt ställe för en picnic i det gröna. Man får massor av Gotlands lummighet i änget men också en god vy över dagens jordbruk; dalen ter sig förstås bäst från håll - när man kommer från Fole är nog vackrast - medan änget gläder ner i minsta detalj. Jag kan dock inte dra mig till minnes att jag såg några fornlämningar i änget, något som annars är vanligt, men å andra sidan är Hejnumdalen kantade av sådana för den som kikar efter.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hejnum socken

Vägbeskrivning


Hejnum socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Ängen.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

1) Usel vägbeskrivning och karta

Hur kan guteinfo släppa fram en så urusel vägbeskrivning och karta?

Väg 148 från Visby till Tingstäde: tag till höger vid kyrkan, inte till vänster.

Kartan över Hejnum socken, är det en kyrkohatare som ritat den? Kyrkan skall vara nummer 4, men 4:an saknas på kartan, likaså korsmarkering för kyrkans läge. Bäls kyrka saknas också, detta fastän just kyrkorna är de viktigaste orienteringspunkterna för en bilturist på Gotland. Hoigardi, nummer 21 på kartan, har placerats uppe vid Rings, inte vid vägen mot Bäl.

Är andra av era vägbeskrivningar och kartor lika opålitliga?

Svend Howard Höst

webmastern kommenterar


Hej Svend!

Jag håller med. Det var banne mig en usel vägbeskrivning! Vi har rättat till den och tackar för din vänlighet att ta dig tid och tala om det för oss. Jag tror att vägbeskrivningarna är pålitliga, men ofta prickar vi inte alldeles precis (fast Högården var en rejäl miss) för att det skall synas på den karta vi använder. Vi är långt ifrån kyrkhatare - vi anser att kyrkorna är Gotlands största kulturskatt, se Översikten - och jag tror att om du zoomar in lite på Hejnums karta så kommer du att hitta tio artiklar om kyrkan (pröva att zooma över pricken med nummer 20 och håll muspekaren över de olika 'prickarna' så visas en liten bild).

Vad gäller Bäl kyrka så finns den med som en länk längre ner på sidan under rubrik 'I närheten av Hejnum kyrka' förutsatt att du kikar på denna kyrka. Under denna rubrik presenteras utifrån gps-koordinater, alltså inte vägsträcka, vad som finns i närheten, men bara som länkar (vi håller på med ett system som visar prickar på en karta över vad som finns i närheten, men jag är rädd att på kartan över Hejnum socken kommer vi också fortsättningsvis att bara visa saker som finns i denna socken).

Vi har också kartor för olika områden, t ex kyrkor, och du kan välja flera områden om du klickar på den blå rubriken 'Meny kartor (klicka)' på denna kartsida.

Men jag förstår vad du menar med att Bäl inte är med - det är lite kinkigt med programmeringen - men vi håller på att ta fram sådana kartor som ett komplement till länkarna under varje sida om vad som finns i närheten. Vi försöker åstadkomma kartor där det anges hur många kilometer väg det är till sevärdheterna i närheten, men det är inte alldeles enkelt.

- Tack för att du tog dig tid att tala om att vi var ute och cyklade! Vi är tacksamma för allt hjälp vi kan få.

/webmastern

2) Re: Svar till webmaster


Hej webmaster!

Tack för ditt vänliga svar på min kommentar om Hoigardi och den snabba rättelsen. Hoigardi ligger alltså strax norr om Rings nära träsket.

Vad markeringen av kyrkorna på kartan beträffar, så var min poäng kyrkornas betydelse som orienteringspunkter för bilturister, och det vore efter min mening en god hjälp om kyrkorna alltid utmärktes på kartor avsedda för turister vad den än annars avser att visa. Tänk på det!

Med vänlig hälsning
Svend Howard Höst

webmastern kommenterar


Hej igen!

Du hittar en liten skylt på vänster sida av Hejnumvägen på vilken står Högården, om du kommer uppifrån Tingstäde, det är lätt att hitta.

Vad gäller kyrkorna så tar vi tillvara vad du säger och kommer att försöka ordna detta; vi har grejat med detta förut, se t ex kartan för att hitta till Gervide gård i Sjonhem: Hitta Gervide, där Follingbo, Roma, Halla och Sjonhem kyrkor visas på kartan.

Men det är en sak att göra det på en viss karta för ett visst ändamål och en helt annat sak att programmera alla kartor så att de alltid gör detta. Det var därför mitt svar var lite tekniskt, ty jag vill att det skall vara kilometer vägsträcka som våra besökare ser och inte fågelvägen i ett koordinatsystem.

Vi försöker också åstadkomma att man från besöksmålet skall få anvisningar i km hur långt det är till saker och ting. Du vet ju liksom jag att man kan använda Pythagoras sats för att beräkna avstånd i ett koordinatsystem, men det säger ju inget om hur långt man egentligen har att köra. Om du kikar på vägbeskrivningen till Hejnum kyrka - vägbeskrivning - så ser du att man under kartan kan klicka på en länk, t ex Havdhem, så visar vi väg och avstånd från utflyktsmålet till Havdhem.

Vi vill förstås att när man är vid ett utflyktsmål så skall man direkt kunna få fram hur långt det är till tätorter, caféer, andra sevärdheter och dylikt, men det är inte alldeles lätt att åstadkomma, om man vill visa i km väg i stället för avståndet fågelvägen (det är cykelturister som har efterfrågat detta).

Vi jobbar på det, och lägger din synpunkt om kyrkorna på minnet.

- Tack för din kommentar!

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Ängen: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Hejnum: länkar, karta.