text bild karta   info, a-ö

Fan också

Gotland | Kuriosa
Fan också, foto: Bernt Enderborg
Fan också, foto Bernt Enderborg

Krampmacken är en krampmack.


Guteinfo.com är ju bara inte ett rent marknadsföringsorgan för företag på Gotland. Vi försöker verkligen marknadsföra Gotland i sig, vilket förstås beror på att det kan inte vara många som åker till Gotland bara för att ett visst hotell, en restaurang finns eller till och med att en viss verksamhet förekommer. Och eftersom vi reser runt mycket, fotograferar saker och ting, så kan man inte låta bli att fundera. Som den här bilden från Silte kyrka:Den är från själavägningen på altartavlan. Och det är ju fan också!Eller som den här från tjuvmjölkningen i Ganthem kyrka. Det är väl inte många i dag som tror på djävulen, även om han väl är den som ligger bakom det hela när vi säger 'Fan också!' när något går oss emot.

Men lite grann ser man också medeltida föreställningar om ditten och datten, eller åtminstone vad kyrkan tyckte att folk skulle oroa sig för. Och då frågar man sig ju onekligen vad vi oroar oss för i dag. För länge sen kunde det förstås vara en katastrof om mjölken helt plötsligt försvann.


Helvetesgapet i Gerum kyrka

Det skulle väl vara mera konkret på medeltiden kanske. Det var fan själv eller hans utsände som bråkade när nåt var galet. Och då var det väl tvärtom också. Att Gud fanns och verkade konkret i vardagen kunde man konstatera t ex genom att man fick mjölk. Så lätt var det, och det är väl också ungefär vad som står i Romarbrevet.

Men hur är det med oss? Tror vi att Gud finns i världen varenda gång vi får lördagsgodis och ser repriser på TV? Eller svält och sånt. Du har ju förstått att det förekommer, att människor lider överallt, rena helveten. Är det Gud som har lagt tankarna i din hjärna så att du förstår? Skulle du hjälpa om Gud sa det till dig?


Från Roma kyrka

Hur skall det förklaras tydligare när du redan vet men struntar i det. Skall han dansa hambo för dig?

- Jaså, det säger du. Han ligger bakom allting. Men varför skulle han hjälpa dig med världssvälten?
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3643


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.