text bild karta   info, a-ö

Utvandrarekontrakt

Gotland | Kuriosa
Utvandrarekontrakt, foto: Bernt Enderborg
Utvandrarekontrakt, foto Bernt Enderborg

Ett privatmuseum på Gotland


Jag vet inte hur många utvandrarekontrakt det finns bevarade sen slutet av 1800-talet då folk reste till Amerikat. På Google får man bara en träff, men säkert finns ett och annat i stugorna och museerna runt om i landet.

Ovanstående kan du åka och kika på när du vill vid Ringome gårdsmuseum, dvs om Sven är hemma. Vi skall tillägga att området heter Ringome därför att det finns en stor grav i närheten, ringar på marken, och att en av dem är särskilt stor. Kan du gissa vem som ligger där?

- Jo, Awair Strabain, han som slöt ett handelsavtal med svearna. Han är en av de först kända svenskarna (gutarna) vid namn i historien och är alltså gravlagd där.

Det finns mer att se på Ringome gårdsmuseum, Amerika-rum, gamla cyklar, slungstenar, en brännvinsväska från motbokens dagar osv. Men kika också på Strabains grav, och några kilometer norrut (i början av Hemse) ligger ett vackert änge att ta en fika i (det står 'Änge' eller nåt sånt på skylten, men det heter 'Hulte kruppar' - det är ganska konstigt att mytosofer inte fått tag i namnet Hulte kruppar).

Det finns en bok som heter 'Talks on Nature' där i museet. Den borde alla ungdomar läsa.

- Nä, ni har inte kommit längre. Det är bara som ni tror.

Vi skall slutligen tillägga att såvitt undertecknad vet så kan du inte få information ett detta egenhändigt tillskapade museum någon annanstans. Det beror förstås på att det inte är skattefinansierat och sålunda inte är något som kan kallas kultur i skattefinansierade skrifter och därför saknar det värde i det som kallas kulturelitens ögon. Men enligt oss är museet väl värt stående applåder - såna som gillar gamla motorcyklar, moppar, cyklar och sånt kan gott ta sig en sväng däråt. Det ligger i Alva, där förresten samtliga jordens alver bor. Det var nog inte en vanlig människa som sveakungen träffade handelsavtal med...
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=3126


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.