text bild karta   info, a-ö

Gårdsägare i Danmark

Gotland | Stenkumla socken | Runor
Gårdsägare i Danmark
Gårdsägare i Danmark, foto Bernt Enderborg
I tornrummet bakom orgeln i Stenkumla kyrka står också ett vittnesbörd om gutarnas handelsverksamhet:

butmuntr : auk : butraifR : auk : kunu[ar : þaiR : raistu : stain ...arþi : karþ] : auk : sunarla : sat : miþ : skinum : auk : han : entaþis : at : ulfshala : þa : [han : hil(k)(i)...]

Botmunder, Butraifer och Gunvar, de reste en sten efter någon som hade gård och sunarla satt med skinn och vars liv lyktades (ändades) på Ulfshale, en udde på Möen i Danmark. Ristningen är från vikingatiden, cirka 1100 säger forskarna, som väl har kommit fram till tidsangivelsen genom jämförelser på något sätt (kanske orättvist eftersom mycket verkar ha varit tidigare på Gotland jämfört med fastlandet varför stenen gott kan vara äldre).

Skinnhandel verkar ju ha varit en ganska stor verksamhet under vikingatiden, och det brukar sägas att gutarna köpte skinn i Ryssland, Finland och på Birka (Sigtuna när Birka hade gått under). En arab vid namn Ibn Fahlad träffade på 900-talet folkslaget ruser. Han beskriver bland annat hur de klädde sig, och av damernas klädedräkt att döma förefaller det ha varit gutar han träffade.

Men Ibn Fahlad berättar också att ruserna sinsemellan gjorde upp affärer i skinn - de använde alltså skinn i stället för pengar, vilket borde ha framstått som primitivt för honom men det måste också ha varit ett enkelt sätt att skydda sig mot inflation - som bekant har det upphittats en attans massa arabiska silverslantar på Gotland, närmare 80% av alla i hela Sverige.

På 1100-talet började gutarna prägla egna pengar, som spreds som en internationell valuta runt Östersjön, varför gårdsägaren i Danmark nog gjorde affärer i reda gutniska pengar - Sveriges mest långlivade valuta.

Givetvis var det också så att gutarna sålde skinnen från sina egna lamm (får) men det brukar sällan omnämnas i skrifterna av någon anledning. Och så gör vi förresten fortfarande.
/text och foto Bernt Enderborg
Stenkumla socken

Gårdsägare i Danmark

kartan.

Stenkumla socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Runor.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=2880

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

1) Svårbegripligt

Svårt att förstå vad som avses med "gårdsägare i Danmark" om det inte menas att brödernas släkting ägde mark där, men det säger ju inte runinskriften, bara att han dog där...

--- webmastern kommenterar ---

I princip håller jag som amatör med dig men runologerna säger att han hade en gård i Danmark. Jag får besöka bibblan och se om jag kan hitta någon närmare motivering till varför de säger detta. Fast jag måste tillstå att jag emellanåt har gräsligt svårt att förstå ett och annat av vad de säger.

Tack för din kommentar!

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Runor: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Stenkumla: länkar, karta.

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till runor på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.