text bild karta   info, a-ö

Skeppsristningar i Ala

Gotland | Ala socken | Historia
Skeppsristningar i Ala
Skeppsristningar i Ala , foto Bernt Enderborg
I Ala medeltida kyrka finns några skeppsristningar på tornets väggar, åtminstone några av dem torde ha avsevärd ålder, nog medeltida.Det finns olika skeppstyper, ovanstående är en kogg. Den första avbildningen av en kogg, förresten, finns på Fide kyrka, se Skeppsristningen i Fide.

Som syns på bilden ovan klottras det också.Votivskepp hänger i många kyrkor, dvs modeller av skepp som har skänkts till kyrkan för att minna om något särskilt, kanske drunknade sjömän eller underbara räddningar. Måhända kan man anta att ristningarna fyller alldeles samma syfte, ett långtidsminne.Skeppsristningarna i Ala nämns i Arkeologisk tidskrift, Nicolay nr 110, 2010, en pdf-fil, där den kan läsa som önskar lite mer information och spekulationer. Artikeln anlägger 'Ett medeltida katolskt perspektiv på skeppsbilder i kyrkor' ty Gotland var katolskt när skeppen ristades.

Hur många människor från Ala som har försvunnit i havets förbannade djup vet jag inte, jag har aldrig sett någon uppgift härom, men det kan nämnas att i boken om 'När och närkar' har man gjort en lista för några århundraden, och det är sorglig läsning eftersom det är väldigt många som mist livet till sjöss. Och förmodligen är förhållandet likadant i Ala socken. Någon borde förresten doktorera på sådana saker emedan det antagligen går att rota fram hårresande saker i kyrkoböckerna.
/text och foto Bernt Enderborg

Ala

Ala socken Hitta Skeppsristningar i Ala på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Ala socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"Skeppsristningar i Ala" är en del av vår information om Historia på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2001

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Kräklingbo
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
8 bäddar - Bastun
10 bäddar - Skolan
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Gotlands historia i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.