text bild karta   info, a-ö

Örnstenen i Endre - Arnstaini

Gotland | Endre socken | Kuriosa
Örnstenen i Endre - Arnstaini, foto: Bernt Enderborg
Örnstenen i Endre - Arnstaini, foto Bernt Enderborg

En minnessten från medeltiden


Fem år efter att Valdemar Atterdag anno 1361 erövrade Gotland var prästen i Endre, herr Jörgen, på väg hem från Visby. Under ett samtal med sin klockare attackerade en örn plötsligt och avlivade honom.


På båda sidorna av stenen finns en nattvardskalk och en korsmärkt oblat alldeles ovanför (nog inte 'Lettströms majsoblater ā 1 kr skålp.' som Strindberg talar om, se Passionsfriser).

Av någon anledning kallas detta kors för konsekrationskors. Sådana kan säkert ha många funktioner men ett av dem är som invigningskors för katolska kyrkor. I medeltida kyrkor, säger någon okänd på Wikipedia, tecknades korsen av biskopen av vigd olja som sedan fylldes som cirkelkors - sådana kan du få se på väggarna i många gutniska kyrkor på landet.

Lite spekulation för skoj skull
Förbindelsedikten, dvs den medeltida dikt som knyter samman de tillika medeltida Eriks- och Karlskrönikorna, säger att när Atterdag lämnade Gotland tillsatte han egna fogdar, danskar sålunda, för att hålla ordning på ön, men att dessa fogdar strax blev ihjälslagna av gutarna. Och tur var kanske det, ty eljest måhända bönderna på Gotland småningom mer eller mindre blivit livegna som deras stackars kolleger i Danmark.

- Och varför då inte dra till med att herr Jörgen förutom präst just var en av dessa fogdar - som oturligt blev ihjälriven av en örn - allra helst som det inte tycks stå att finna några uppgifter om denne medeltidsman för övrigt.


Bara för att visa att Endre ingalunda enbart är utmagra hällmarker, som vid Ölbäck, lägger jag in en bild tagen nerifrån gården Lera upp mot kyrkan, som syns mitt i bilden. Det skulle väl smaka vilken dansk som helst att ha en gård där, eller en skattepliktig sån (tionde).

I rubriken ovan står det örnstenen men så fanns det nog inget som hette på Gotland 1336 utan folk bör ha sagt Arnstain, Arnstaini eller något åt det hållet, vilket dock betyder alldeles samma sak.

Tack till Endre Bygdegårdsförening


Till sist skall vi tacka Endre Bygdegårdsförening och Leif Zachrisson för den vägbeskrivning vi fick till Arnstaini. Rosen ovan är ett vykort som härmed är Endres - klicka på bilden.

- Tack Bygdegårdsföreningen och tack Leif Zachrisson!
/text och foto Bernt Enderborg
Endre socken

Örnstenen i Endre - Arnstaini

kartan.

Endre socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kuriosa.

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=1956

Visby omnejd stugor

4 bäddar - Lägenhet
4 bäddar - Visby. Lägenhet
5 bäddar - Uthyres
5 bäddar - Gotlandshus
6 bäddar - Uthyres


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

1) Rätt årtal

Jag har för mig att Örnstenen eller om man så vill Arnstaini gjordes då Jurgen/Jürgen/Jörgen eller vad nu prästen hette dödades 1336. Men i texten på guteinfo sätts stenen i samband med tiden efter 1361.

Hur som helst verkar denne präst som dödats av en örn vara den förste vad man vet som dött i en trafikolycka i Sverige.

MVH Henrik Andersson, Hemse

--- webmastern kommenterar ---

Hej Henrik!

Jag tycks ha blandat ihop något, och kommer att fixa till sidan.

- Tack för din hjälp!

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Kuriosa: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Endre: länkar, karta.

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.