text bild karta   info, a-ö

Skeppssättningar vid Digerrojr

Gotland | Garda socken | Skeppssättningar
Skeppssättningar vid Digerrojr
Skeppssättningar vid Digerrojr , foto Bernt Enderborg

Förutom det gigantiska stenröset hyser denna bronsålderskant av Gotland bl a också skeppssättningar, skön skog att promenera


Digerrojr i Garde socken är väl mest känt för det gigantiska bronsåldersröse som ligger där (det ligger förresten flera rösen där). Men det finns flera sevärda saker i skogen. Några skeppssättningar, stensättningar (runda gravar), bautastainar och en slipskåresten kan det skarpögde få se.

Digerrojr är väl värt ett besök, men det är väl inte så där lätt att hitta.Från parkeringen och ner till röset, som förresten kallas Graips rojr, promenerar en skön skogsstig vägen fram. Håll ögonen öppna, små änglar, blomster, står i skuggorna och resterna av en skeppssättning finns längs stigen:Det finns förmodligen troll och annat i environgerna, se Fålltare fylling.De här resterna av en skeppssättning längs stigen ner till Digerrojr ingår i ett mindre gravfält. Det finns också en rund grav, s.k. stensättning, och fyra resta stenar på platsen, sistnämnda kan vara resterna av ytterligare en skeppssättning.Nere vid röset går en stig åt norr. Längs den stigen så kan Du få se en slipskåresten (granitblock), några gravar och flera skeppssättningar (de flesta i dåligt skick).Flera skeppssättningar återfinns vid Digerrojr, och skall sanningen fram så finns i skogarna mellan Digerrojr och Gålrum ganska gott om fornlämningar.
/text och foto Bernt Enderborg

Garda

Garda socken Hitta Skeppssättningar vid Digerrojr på kartan, klicka här, där du också kan flytta resans startpunkt genom att dra i A:et. Du kan också skicka denna med epost till en vän, och därtill få en vägbeskrivning hem.

Garda socken är gulmarkerad på kartan, klicka på den och en karta över socknen med utflyktsmål visas.
"Skeppssättningar vid Digerrojr" är en del av vår information om Skeppssättningar på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=1863

Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Kräklingbo
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
8 bäddar - Bastun
10 bäddar - Skolan
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skeppssättningar på Gotland.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.