text bild karta   info, a-ö

Stavgards järnåldersby

Gotland | Burs socken | Museer | Utskrift | Mobilsida
Stavgards järnåldersby
Stavgards järnåldersby, foto Bernt Enderborg

Här bedrivs lägerverksamhet för skolungdom som önskar leva järnåldersliv. Men du är förstås välkommen att besöka området för att få en uppfattning om hur de tusentals övergivna husen från århundradena efter Kristus kan ha sett ut.


Stavgard är inte ett museum i ordets rätta bemärkelse utan en lägerskola, en järnåldersby, men vi har tagit med Stavgard som är värt ett besök i alla fall.

Stavgard är förstås ett knepigt namn, ty det är ju mera en byggnadsstil än ett platsnamn; det finns flera ställen som heter så på Gotland, t ex Stabbgard i Stånga. Men Stavgard bär sitt namn med rätta eftersom stället är "nerlusat" med fornlämningar, stensatta vägar, och annat liknande. Gotland största forntida husgrund, en kämpagrav som det av obekant anledning kallas, återfinns alldeles i närheten av Stavgard, det finns rösen och gravar i mängder.

Ett besök på Stavgard i Burs socken på sydöstra Gotland tilltalar fantasin. De små husen, hur det luktar i dem och så ser man att skolungdomar använder platsen på järnåldersvis om någon grupp inte finns på plats.

Stavgard i Burs

Under våren 1975 genomförde en grupp högstadieelever från Högbyskolan, i Hemse på södra Gotland, ett temaarbete. Genom praktiskt arbete i forntida tekniker skulle eleverna studera och ta reda på hur människan levde och verkade under brons- och järnåldern. Som avslutning på arbetet flyttades verksamheten ut till en skogsglänta i närheten av "Stavars brye" vid Bandelundaviken i Burs socken. Eleverna skulle övernatta och själva leva som järnåldersmänniskor.

Eldar, husbygge, matberedning, keramikbränning, fiske och förberedelser inför "blotet" vid soluppgången var en del av det gruppen gjorde första dagen. I daggvått gräs frambars nästa morgon offer till gudarna. Blommor, lerkrukor och rökta abborrar lades ned vid bautastenen i Stavars änge. Önskningar uttalades om goda skördar, lyckad jakt m.m. Sakta reste sig solen över trädtopparna och det sista offret bars fram. En önskan om att hitta pengar riktades till solen. Senare samma dag, i ett kaninhål bara några meter från offerstenen, hittade eleverna en silverskatt från 900-talet.

Stavgard järnåldersby

Med lärarna Harriet Löwenhielm och Pär-Gunnar Werkelin i spetsen började en grupp entusiaster bygga en fast lägerskola, inte långt från platsen där "Stavars skatt" hittades.

Stavgard är öppet för besök under juli, kl. 11-16. Guide finns på plats!

Stavgards lägerskola drivs av en ideell förening som har varit verksam sedan 1976. Föreningen arbetar tillsammans med grundskolan för att kunna prova andra arbetsformer. Lägerskolan erbjuder förutom praktiskt teoretiskt arbete fina naturupplevelser i ett landskap där historiens vingslag susar.

Stavgards järnåldersby i Burs

Under vår och höst är Stavgard öppen för skolklasser och grupper. Är du lärare eller elev och tycker det skulle vara spännande att förlägga ett skolläger hit, kontakta Gotlands Museum: anso.norling@gotlandsmuseum.se.

Stavgards järnåldersby

Vad man arla i urtid hade för tro, hur mer eller mindre pneumatiska gudar dyrkades, om de gjorde sånt, och vilka andra hyss de kan tänkas ha haft för sig vet man väldigt lite om. Vid Stavgard återfinns något som kallas "Offerbrya" och det finns en stensatt väg fram till den.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Burs socken

Vägbeskrivning


Burs socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Museer.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan