text bild karta   info, a-ö

Jesus - var det en bråkstake

Gotland | Martebo socken | Skulptur
Jesus - var det en bråkstake
Jesus - var det en bråkstake, foto Bernt Enderborg

Skulpturen på Martebo kyrka kan få en att tänka på vad han egentligen sa


Var Jesus en slags forntida Tomas di Leva som gick omkring och upprepade att vi allihop skulle oavbrutet älska varann? Eller var han en sån som Paulus tycks säga, nämligen gilla läget, lyd din herre, finn dig i din slavlott, kvinnan skall underkasta sig mannen som mannen underkastar sig församlingen osv strunt?

- Blev han mördad för sånt? Är det förresten vad som står ovanför Aulan i Uppsala Universitet - tänka fritt är stort, tänka rätt är större - att man skall hålla med? Var Jesus en himmelsk stoiker? Himmelrikets utflöde av social kompetens?

Men han sa också att man inte skall lova och svära nånting. Inte vid himmelen, inte vid denna jordens herrar, inte vid ditt huvud - ditt tal skall vara 'ja ja, och nej nej'.

Såvitt jag begriper säger Jesus inget mindre än 'tänk själv'. Han säger att det inte är påven som skall tänka, inte biskopen, inte prällen, ämbetsmannen, byråkraten, kungen eller Göran Persson. Ingen av alla denna världens krigs-, bind- och maktgalna herrar och damer skall tänka åt dig. Gör det själv! Tänk själv!

Men du får inte vara oärlig, som en landshövding, och du skall älska din nästa som dig själv - fast det är bara ett annat sätt säga att i så fall tänker du inte. Det är rent av som innevånarna på Krikkit i boken Liftarens guide till galaxen som första gången de får syn på stjärnhimlen då det moln som omgivit deras planet skingras konstaterar att: 'Detta måste förstöras' (resten av Universum alltså).

- Såna här 'konstiga grejer' står jag och tänker på då jag tittar på t ex de medeltida skulpturerna på Martebo kyrka - vad tänker du på?
/text och foto Bernt Enderborg
Martebo socken

Jesus - var det en bråkstake

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Martebo socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Jesus - var det en bråkstake är en del av information om Skulptur på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=3312

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
4 bäddar - Gårdsstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.