text bild karta   info, a-ö

Vad har han med sig

Gotland | Martebo socken | Skulptur
Vad har han med sig
Vad har han med sig, foto Bernt Enderborg

Ett bultlås att kedja Djävulen finns bland de vackra medeltidsskulpturer på Martebo kyrka


Skulpturen på bilden ovan återfinns på Martebo medeltida kyrka. Bilden visar ungefär hälften av den lilla skulpturgruppen, resten visar den onde liggande, ful som stryk men bunden. Men vad är det vi egentligen ser?

- Jo, det är förstås Jesus själv som bl a befriar Adam och Eva från Helvetet, det ser man, men vad är det för attiraljer han har med sig. Jesus tar tag i Adams arm och drar honom till sig, och i den andra handen håller han en dammsugare eftersom han tänker städa.

Varför står det 'Jo' i texten ovan när de borde stå 'Ja'?
- Jo, därför att på Gotland säger man så. Huruvida en fråga är negerande eller inte intresserar oss helt enkelt inte. Ungefär som att vi säger 'han' när det borde heta 'honom' - intresserar oss inte, eller som min syrra brukar säga: 'Dei heita int hajta, dei hajta heita.'


Nåja. Skulpturerna på Martebo medeltida kyrka är vackra, intressanta och ganska många. Jag är inte helt säker på att det är en dammsugare som Jesus har med sig till Helvetet, men helt omöjligt kan väl inte heller det vara. Det är i vart fall mödan väl värd att stanna till vid kyrkan en stund att begapa. En länk till lite info om den medeltida kyrkan, vägbeskrivning och sånt, finns längre ner på denna sida.

Lite språkhjälp till.
- Vad betyder det där som min syrra brukar säga? Översatt till svenska skulle meningen bli: 'Det heter inte heter, det heter heter' eller om man hellre vill de: 'Det heter inte het, det heter het'.

Ordet 'hajta' betyder inte bara 'heter' utan kan lika gärna betyda 'het'. Om en gute står och håller ett glödande järn i handen så kan han gott säga: Fi kattu va den va hajta do! (Fy för katten vad den var varm). Eller om någon frågar en gute vad han heter så kan han mycket väl säga: Botvid'n hajta ja - vilket på vägskyltssvenska nog betyder att: Jag kommer från Botvide, och det är vad folk kallar mig så därför heter jag också det eftersom så har det varit sen urminnes tider. Dock inte i Visby, folk kan ju inte heta Stortorget eller kung Magnus väg eller så, Lübeckergränd.
/text och foto Bernt Enderborg
Martebo socken

Vad har han med sig

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Martebo socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Vad har han med sig är en del av information om Skulptur på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2928

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
4 bäddar - Gårdsstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.