text bild karta   info, a-ö

Huru svin i ollonskog må hållas

Gotland | Martebo socken | Skulptur
Huru svin i ollonskog må hållas
Huru svin i ollonskog må hållas, foto Bernt Enderborg

Grisar är orena djur och får därför symbolisera svinaktigheter


För den som inte känner till det så finns en obsolet (utdaterad) lag från 1734 i lagboken som stadgar om 'Huru svin i ollonskog må hållas' - viktiga saker för inte så länge sen.

På Martebo medeltida kyrka går ett svin omkring och smaskar ollon under välhängda grenar. Vilka religiösa slutsatser som kan dras ur detta är inte gott att veta. Visst lät Jesus ett antal demoner fara in i en hjord med svin men om det har något med ovanstående gris att skaffa vet väl ingen människa.

Det kan ju inte heller gärna vara en illustration av det förlovade landet. Grisar är ju orena djur enligt uppräkningar i Moseböckerna, trots att de såväl fanns i paradiset som seglade med gubben Noak.

Är grisen rent av från Petrus' uppenbarelse, den som medförde att vi kristna människor äter i stort sett vad som bjuds? Eller plöjde möjligen sådana grisar med trynet Martebo kring då skulptören funderade motiv?

Jag får fråga någon expert någon gång. En gris va? Vi får väl kalla den Orn(e) i stället för Arn(e) så länge (kanske man borde skriva en bok om). Eller är det hållon den lilla grisen äter? Tidelipom.

Det ser ut som att grisen har ett par kultingar hängande i spenarna på bilden ovan. Det kanske är en motsvarigheter till de romerska Romulus och Remus (visst hette de så) som ju diar den där romerske vargen vad den nu hette igen.

Hur skall man veta vad det är för en gris? Undervisning om lokal kultur är ju borttagen från skolan och ersatt av doktorsavhandlingar som aldrig någon läser eller broschyrer där man kan lära sig isländska sagor. Ungarna på Gotland får lära sig ytterst lite om Gotland, förutom marknadsföringssmörjan. Kanske den där lagen inte är obsolet trots allt...

Nåja. Martebo medeltida kyrka är intressant för den som tycker om skulptur. Skada att man vet så lite om vad allt föreställer. Att Jesus befriar Adam och Eva ser man ju, djävulen fjättras, men allt det andra. Vad gör de? Vad är det för nåt? Vad skulle alla skulpturer vara bra för? Vad vill de mig?
/text och foto Bernt Enderborg
Martebo socken

Huru svin i ollonskog må hållas

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Martebo socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Huru svin i ollonskog må hållas är en del av information om Skulptur på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2564

Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
4 bäddar - Gårdsstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

Kommentarer till denna sida

Guide till Gotland

Översikt, allmän information: Guide till skulptur på Gotland, se också Konsten i årtal.

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.