text bild karta   info, a-ö

Raukar vid Lickershamn

Gotland | Stenkyrka socken | Rauk
Raukar vid Lickershamn
Raukar vid Lickershamn, foto Bernt Enderborg

Litet raukområde alldeles före LickershamnRaukarna vid Lickershamn står på vänster hand en bit före man kommer ner till hamnen; du ser raukgubbarna till vänster.Det finns en liten parkeringsplats och en bänk för kaffekorgen i detta underliga gotländska landskap.Också när man gått upp på backen, via trappan och raukporten, finns en bänk att njuta utsikt och vila knotorna.Du ser porten till backen på vars andra sida en liten trappa finns. Skymtar du blått mellan trädtopparna på bilden så är det havet.Fotot är taget uppe på backen mot öster, dvs inåt land. Och som du ser så står det raukar ovanpå själva backen, vilket borde betyda att de är yngre än istiden ty nog borde det tjocka istäcket som försvann för 10.000 är sen ha malt raukarna till kalkdamm. Det är i själva verket ett ganska ungt landskap men på något sätt känns raukarna uråldriga och står kvar som utropstecken för evighet.Mot väster ligger havet efter en liten dunge med lövträd. Några vackra villor, en hopen fritidshus och en hamn som inte vet vad det andra är för nåt.Raukarna står på en klippkant, en klint som vi säger, och det är vad kusten utgörs av på denna del av Gotland. Lite länge söderut står Jungfrun och håller balansen, och norrut har tiden skapat en liten vik men strax står där klintar igen, som i sin tur efter några kilometer drar sig tillbaka för den underbara sandstranden vid Ihreviken i nästa socken som heter Hangvar; ett ortnamn som utforskare av sådana tror betyder "de hängande klipporna" eller något åt det hållet (rent amatörmässigt kan man fråga sig om inte Hangvar helt sonika betyder att landet innanför var skyddat av klippor; det ligger därtill fornborgar här och var på klintarna, lättåtkomliga såväl i Lickershamn som vid Ihreviken).Här ser du lite av trappan som tar dig genom porten upp på backen. Det är ett bra ställe att låta ungarna springa och klättra en liten stund, men håll ögonen på dem, det är högre än vad man tror av bilderna.

Och visst duger väl Lickershamn som badplats, men det måste nog sägas att närbelägna Ihreviken är bättre. Å andra sidan står Gotlands högsta rauk på promenadavstånd på Lickershamn, Jungfrun, till vilken vänliga stigar leder dig och du har på sina ställen en härlig utsikt över viken.
/text och foto Bernt Enderborg
Stenkyrka socken

Raukar vid Lickershamn

kartan. Flytta startpunkt genom att dra i A:et, närmaste väg till tätorter från målet, skicka länk via epost.

Stenkyrka socken

är markerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Raukar vid Lickershamn är en del av information om Rauk på Gotland, som du kan få mer information om genom att klicka här.

Länk till denna sida: http://www.guteinfo.com?id=2224

Evenemang inom natur på Gotland


 

februari

26Första vårdagen »
 
 

juni

2Natur- och kulturvandring i Alskog »

Fler evenemang i Kalendern

Stugor västra Gotland

2 bäddar - Bysen
3 bäddar - Blåhammar Uppe
3 bäddar - Lillstugan
4 bäddar - Skogs
4 bäddar - Kroks Tofta, Kastanjegården
4 bäddar - Blåhammar S
4 bäddar - Röda stugan
5 bäddar - Grytet
5 bäddar - Lyan
5 bäddar - Nästet
5 bäddar - Blåhammar N
5 bäddar - Ingenjörsvillan
6 bäddar - Strandänget Kovik
10 bäddar - Matsalen


Se vidare Boendesidan