text bild karta   info, a-ö

Apollofjäril

Gotland | Fauna
Apollofjäril
Apollofjäril, foto Bernt Enderborg

Fjärilar på Gotland


Vingade Apollofjäril'n är en karaktärsart på Gotland och kan ses på hällmark mitt i högsommaren. Den är ingen snabb flygare men ack så vacker.

- Gå ut på hällmarken, dra handen genom blommande backtimjan och njut av Apollofjärilen.

Apollofjäril

Det ungefär 100 år gamla uppslagsverket säger att "Färgen är hvit, med svarta fläckar på fram- och röda ögonfläckar på bakvingarna."

- Visst.

Det är Europas största dagfjäril, vingspannet kan bli över 9 cm, och tillhör familjen Riddarfjärilar, Papilionidae. Men nominatformen, arten är indelad i olika arten, dvs den art varav fjärilen fått sitt namn av, Apollofjäril, är mindre och finns bara på Gotland ehuru den grekiske guden såvitt mig bekant inte har synts till på de gutars ö.

Länsstyrelsen framhåller att de numera bara förekommer på Gotland och lokalt längst fastlandets ostkust från Småland till södra Uppland, och då måste det väl röra sig om olika underarter; Västervikstidningen säger dock något kryptiskt att den är vanlig över stora delar av södra Sverige och att: "Förutom Gotland finns den i dag endast på Gotland samt utmed kusten i Södermanland och framför allt i Västerviks kommun."

Apollofjäril

Jag skall också tala om att ovanvisade exemplar fanns på Östergarnsberget, som till skillnad från Ljugarn ligger på Östergarnslandet.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=2179


Fler evenemang i Kalendern


Se vidare Boendesidan

Guide till Gotland

Guider till Gotland - över 30 översikter inom olika områden.