text bild karta   info, a-ö

Brottet

Gotland | Fleringe socken | Kalkbrott | Utskrift | Mobilsida
Brottet
Brottet, foto Bernt Enderborg

Brottet i Fleringe är inget vidare badställe


Järnvägen som gick mellan Bläse Kalkbruksmuseum och Brottet var i drift mellan 1895 och 1954. Nu fungerar den som en turistförströelse och man kan åka fram och tillbaka från museet till Brottet.

Brottet till Bläse Kalkbruk, Fleringe

I de låglänta delarna på den västra sidan, dit bilvägen går, ser man dåtidens ointresse för naturen. Man har lagt ifrån sig dynamiten och gått därifrån.

Brottet till Bläse Kalkbruk, Fleringe

En bit på vägen från Bläse till Brottet går vägen upp till Medebys - den slutar vid gården och fortsätter inte, kör alltså inte den vägen - och just där står en gammal ruin av en kalkugn. Väggarna är nog till viss del uppstaplade i nutid och jag vet inte om det var en privat kalkugn som någon slitvarg till bonde har byggt eller om den tillhörde något större företag.

Brottet till Bläse Kalkbruk, Fleringe

Den sista vägstumpen får du gå, sönderbankat månlandskap på ömse sidor.

Brottet, Fleringe

Snart ligger den tysta vattenspegeln framför fötterna. Det är nog inte något badställe.

Brottet, Fleringe

På något sätt blir jag alltid beklämd av kalkbrotten. Jag vill höra skogsvindsackord men hör bara dynamit, vrålande motorer och dessa eviga släggor.

Brottet i drift, Fleringe

Ovan ser du ett kort som Kenta Hansson tog då han besökte Bläse kalkbruksmuseum; korten återfinns på tavlor i en av bodarna. Killen med bar överkropp är Georg Moberg men jag vet inte i skrivande stund när de ursprungliga korten togs, och inte heller vad fotografen till dessa kan tänkas ha för namn.

Om du kikar på ett modernt kalkbrott, som ett av Cementas, så är det rätt ordentliga grejer, nåt så stort finns inte från förr, men kikar du runt på Gotland så kommer du att hitta många, många stora kalkbrott och därtill tusentals mindre ute i skogarna, ända från 1200-talet (förmodligen tidigare också) som t ex i Norrlanda. Det är också många, många gutar genom århundradenas starka armar som har sovit väldigt gott om nätterna.

Tågen vid Bläse kalkbruk

Ett kort till från Kenta Hansson - tackar! Om du besökte sidan om museet så såg du ett fint och blankt tåg, det som man kör med i dag, på riktigt var det flera tåg som inte var lika vackra alla gånger.

Jag har svårt att bli så där betuttad av det sällsamt vackra i kalkbrotten, som Blå lagunen, Bungenäs, Furillen, Hide och S:t Olofsholm. Visst är det vackert, annorlunda miljö och så där, men fy f...
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Fleringe socken

Vägbeskrivning


Fleringe socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Kalkbrott.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

1) Brottet är

Nyrajsu är namnet på träsket norr om Brottet - inte namnet på Brottet - det kallas just "Brottet".

Och den frustrerade badentusiast som inte hittar till Brottet behöver inte deppa. Det erbjuder dåliga badförutsättningar: grunt och dyigt med mycket sediment som virvlar upp från botten.

--- webmastern kommenterar ---
- Tack för din hjälp! Vi byter ut namnet på sidan.

Vidare hoppas jag att bl a du kan hjälpa oss med ortnamn i den tillämpning vi håller på med. den är ine klar än, men tanken är att alla som vill skall få möjlighet att lägga ut namn och måhända lite kort info om olika platser på Gotland. Vi har bara börjat, och den interaktiva delen är inte färdig ännu, men vi har lagt ut alla kordinater från Geonames (många felaktiga), se ortnamn (klicka på någon bokstav överst på kartan) - man får en vägbeskrivning till alla platser.

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Kalkbrott: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Fleringe: länkar, karta.