text bild karta   info, a-ö

Stenåldern = Big bang - 1.600 f.Kr.

Gotland | Historia | Utskrift | Mobilsida
Stenåldern = Big bang - 1.600 f.Kr.
Stenåldern = Big bang - 1.600 f.Kr., foto Bernt Enderborg
Stenåldern delas vanligen i två perioder:
  • Äldre stenåldern
  • Yngre stenåldern

    Anledning till denna indelning är jordbruk. Under äldre stenåldern var det förmodligen jakt och fiske som stod för utkomsten medan under yngre stenåldern hade människorna blivit bofasta och lärt sig jordbruk.

    Stenåldern kallas ju så därför att man tillverkade det mesta av sina nyttoprylar i ben, horn eller sten; några metaller kunde man inte använda. Den äldre stenåldern är förfärligt lång. Den yngre stenåldern beräknas till 1.000 år och slutar omkring 1.800 år f.Kr.

    I förbigående kan vi upplysa om att det var Erik Gustaf Geijer som först i Sverige använde indelning i stenålder, bronsålder och järnålder i Sverige. Han hade nämligen varit och tittat i ett danskt museum där en museiman har tagit sig för att dela upp fornfynden i dessa områden. I stället för "grejerna till höger och grunkorna till vänster" så hade han alltså lagt stenfynden för sig, bronsfynden för sig osv.
  • /text och foto Bernt Enderborg

    Platsguide

    Guteknappen - platsguide

    Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

    Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


    Se vidare Boendesidan