text bild karta   info, a-ö

Isolerad avkrok

Gotland | Kåseri | Utskrift | Vykort
Isolerad avkrok
Isolerad avkrok, foto Bernt Enderborg


Om huvudledaren i DN den 20/2-2006 (jag har bara läst nätversionen) skulle man kunna säga att någon konspirationsteoretiker har ansträngt sig för att de paragrafer i lagen som handlar om förtal och förolämpning skall komma till användning. Men jag antar att DN är ganska bra på att veta var gränserna går för vad man får skriva, hur man kan förolämpa och skända under tryckfrihetens insegel, så jag skall inte orda om sånt.

Åtminstone en av lokaltidningarna här på ön reagerade nämligen på artikeln eftersom konspirationsteoretikern i DN tar sig för att skriva att Gotland är en isolerad avkrok.

- Aja baja! Isolerad avkrok va?

Nu säger skribenten i DN att Gotland är en isolerad avkrok på tal om heroinmarknaden, dvs det skrivs att "Sannolikt för att ingen människa skulle komma på tanken att transportera narkotika från storstädernas marknad till en isolerad avkrok."

Vad skribenten egentligen menar är nog att ingen ledarskribent på DN skulle komma på tanken att transportera narkotika från storstädernas marknad till en isolerad avkrok. Fast jag undrar jag. När välunderrättat folk som skribenter i DN inte kommer på saker och ting så är det väl föga troligt att polisen skulle kunna komma på det, alltså borde det vara tämligen riskfritt för en bandit att förvara något ton heroin på Gotland. Lägger man till att Gotland näppeligen besitter de stora marknadernas polisiära resurser för att stoppa den internationella narkotikahandeln genom att bråka med användarna, så blir ju banditernas risker ännu mindre. Om det inte var för att DN har skrivit att det är korkat att förvara heroin på Gotland så är det nästan där jag skulle ha förvarat heroin, om jag haft sånt.

Nåja. Det är väl inte så DN tänkte, kan tänka. I stället får man utgå från att det som egentligen menas är att det är för dyrt att ta färjan fram och tillbaka. Alltså: ingen skulle vilja förvara heroin på Gotland för att sälja det portionsvis till de stora marknaderna i Stockholm eftersom heroinet blir dyrare med transport- eller portokostnader. En resa med en vanligt familj och bil kostar nämligen uppåt tio gånger mer än vad det kostar att köra bil motsvarande sträcka. Och hur man än ser på saken så är det ju en fördyring för de stora marknaderna i Stockholm.

Det finns väl en och annan som inte begriper den fina kråksången i DN:s artikel, dvs man stöder önskemålen om vägpriser till Gotland, men om du tar ut huvudet ur arsl-t så förstår säkert du också.
/text och foto Bernt Enderborg

Länk till sidan: http://www.guteinfo.com?id=1818

Kulturevenemang på Gotland


 

2019

 

juni

19Bottarvekalendern 2019 »
B&M Djurpark i Stenkyrka »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Trädgårdsveckan »
22Midsommardagen »
24Bergmanveckan »
26King Lear - Shakespeare i Roma »
 
 

juli

8Barnkörveckan »
10Stångaspelen »
22Gotland Chamber Music Fest. »
25Spela och sjung med Gutebälgarna »
29Russpremiering »
 
 

augusti

4Medeltidsveckan »
12Gotland Art Week »
16Gotlands Deckardagar »
25Summaratingg »
 
 

september

7Havdhem marknad »
14Kulturarvets dag »
Kräklingbo marknad »
15Medeltidskyrkorna stänger »
21Fårönatta »
28Klinte marknad »
 
 

oktober

2Hemse torgdag »
28Höstlov, läslov på Gotland »
 
 

november

2Alla helgons dag »
10Fars dag »
11Internationella dagen »
 
 

december

27Mulde World Cup »
 

2020

 
 

januari

21Kramens dag »
25Buldardagen »
 
 

mars

14Skaparfestivalen »
21Rocka sockorna »
 
 

april

11Vattensågning i Hejde »
Bokmässa »
12Påskdagen »
30Valborgsmässoafton »
 
 

maj

15Medeltidskyrkorna öppnar »
21Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Öppna Ataljéer »
25Handduksdagen, kultur »
30Tingstädedagen »
31Pingstdagen »
Mors dag »
 
 

juni

6Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »Se vidare Boendesidan