text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Glasmästarna
Uppslagsverket Focus 1976 säger att glasmåleriets blomstringstid inföll under medeltiden. Färgade glasbitar fogades i en mosaik som hölls samman av ett spröjsverk av blystavar, som därmed utgör huvudkonturerna. Detaljerna målades med blyoxid, svartlod, som brändes fast. Bilden ovan visar hur Jesus återuppväcker Lasaros och finns i Sjonhem kyrka.

Glasmåleriets hemland är Frankrike, där omkring 30.000 m2 medeltida glasmålning har bevarats utförda av mästare som kallades för vitriarier.

Vad gäller Norden så är det bara på Gotland som medeltida glasmålningar har bevarats i någorlunda fullständigt skick, och experter säger att man kan följa en verkstad som grundades omkring 1230 av sachsiska mästare och höll öppet till senare hälften av 1300-talet.

På Gotland finns glasmålningar bevarade i ett 30-tal kyrkor. De äldsta bevarade sägs vara utförda av Dalhemsskolan, verksam vid pass 1220-80, där t ex konstnärer vid namnetiketter som Dalhems huvudmästare, Judasmästaren, Slik- och Endremästarna samt en tysk mästare kallad "Den intellektuelle" har verkat. Deras alster som bär spår av bysantiskt inflytande finns i de medeltida kyrkorna i t ex Barlingbo, Eksta, Lojsta, Rone och Sjonhem.

Lye kyrka - en klass för sig själv
Lye kyrka har bevarade målningar från 1300-talets förra hälft som sägs stå i en klass för sig själva i Norden - en svit med 34 rutor - och den vitrarie som har målat har till och med förärats ett eget uppslagsord i konstlexika: Lyemästaren (åker man till Lye så skall man förresten passa på och ta sig en ordentlig koll på väggarna här och var inuti kyrkan ty folk har ristat runor i kalkputsen och hälsar oss från längesen svunna tider). Här finns mer bilder på glasmålningarna i Lye.

Glasmålningarna är alla ytterst sevärda!/text och foto Bernt Enderborg