text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Gnisvärd fiskeläge
Bodarna vid Gnisvärd är uppförda under olika tider, de flesta under 1900-talet. I dag finns det närmare ett 40-tal, varav de med gavelingång hör till de äldsta.



Här har under långa tider fiskare från många platser på ön dragit upp rikliga fångster av strömming, och förmodligen också lax, torsk och flundror.



Emellanåt hör man att fiskeläget kallas Gnidsvärd, vilket kommer från prosten Strelow som anno 1633 skrev en Gotländsk krönika där han berättar att tyskar med sjöröveri svårt hemsökte farvattnen runt Gotland, men att de gutniska hövdingarna slog sig samman och tog sig an rövarna. När de var färdiga med sjötåget så gick de i hamn just här, vars namn kommer sig av att gutarna efter förrättat värv gned sina svärd rena från sjörövarblod i sanden - utförligare om sjörövarna finns på sidan om hamnen.

Strax norr om Gnisvärd sägs att en vikingatida hamn har funnits ehuru några spår efter denna inte finns att se. Det har hittats lite glas, brons - gamla saker - och arabiska mynt som måhända kan styrka att också vikingatida handel bedrivits.



På området finns ett litet kapell från 1830-talet. Det är uppfört på platsen där det tidigare låg ett kapell, vilket troligtvis byggdes redan under 1600-talet.

Det händer väl att folk vill gifta sig där, men jag vet inte hur man därmed går till väga (kika i giftermålsguiden, där kanske det står, allra helst under Vigselförrättare och Tofta socken förresten). Det finns förresten en sorts ministrand med ramp alldeles söder om hamnen för den som är i behov av ett hastigt dopp; en liten sandremsa finns för den som vill sola.

Gnisvärd är vackert, men om du vill kika på ett riktigt fint gotländskt fiskeläge med år på nacken så rekommenderar vi Tomtbod på andra sidan Gotland i stället./text och foto Bernt Enderborg