1200-talskyrka med många kalkmålningar, bl a S:t Dionysius
Långhus och kor 1200-tal. Det något äldre tornet var ursprungligen anslutet till en äldre kyrka på platsen. Eldhärjad 1908.
Talrika kalkmålningar från 1200-, 1300- och 1400-talen, alla tidigare överkalkade men framtagna och restaurerade 1909. Målningarna är mestadels en hopen stora helgon och en mördad biskop (det sägs vara S:t Dionysius som blev halshuggen i Paris anno 262 efter Kristi födelse). Ovanstående målning återfinns dock i taket och visar ett par jägare som försöker skjuta ett par underliga fåglar i ett underligt träd; det sägs vara livets träd där onda makter (jägarna) försöker skjuta ner människosjälar, som alltså är i fågelform.
Inventarierna i huvudsak 1700-tal med undantag av dopfunten från 1100-talet.
I kortet finns några gravstenar med runskrift, bredvid altaret, en med minuskelskrift, om sådant kan intressera.
Öppet för besök
De medeltida kyrkorna på landet är vanligen öppna dagtid för besök mellan 15 maj och 15 september, såvitt det inte restaureras, men ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.
Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.
Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Vägbeskrivning
Othem socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.