text bild karta   info, a-ö

Rågvallmo - akartulpan

Gotland | Flora | Utskrift | Mobilsida
Rågvallmo - akartulpan
Rågvallmo - akartulpan, foto Bernt Enderborg
Rågvallmo lyser som utspridda rubiner på åkrar och längs vägar, men i bland ser man hela fält lysa röda. Få blommor har sådan intensiv röd färg. På gutniska kallas Rågvallmon för "akartulpan" eller "kragtulpan.

Rågvallmo

Vallmosläktet vid lärt namn Papaver är ett- eller fleråriga örter med mjölksaft, ensamma stora blommor, två foderblad, fyra kronblad, legio ståndare samt en pistill. Frukten ser ut som en urna, säger uppslagsverket, en kapsel.

Rågvallmo

I Sverige finns det fem arter. Tvenne vilda i fjällen, gula, övriga är röda och har invaderat via utsäde. De som blommar i åkrarna och annars lite här och var i enstaka exemplar är den röda Kornvallmon, Papaver rhoeas, och rågvallmo, Papaver dubium, eller åkervallmo – båda anses vara ogräs.

Som alla knarkare vet så gör man opium av den sydeuropeiska vita opievallmon, Papaver Somniferum, som har stora vita blommor, men i vårt klimat, på våra breddgrader, se kommentaren nedan, så kan man inte utvinna opium ur blommorna.

I köksfönstren ser man emellanåt vallmo, men då är det nog Sibirisk vallmo, Papaver nudicaule, med rödgula eller vita blommor, eller Jättevallmo, Papaver orientale, med stora röda blommor.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Papaver somniferum

Här har det blivit lite fel. Det är tillåtet att odla Papaver somniferum i Sverige. Och de vi odlar här går nog inte att utvinna opium från pga klimatet.

--- webmastern kommenterar ---

- Tack för din kommentar!

Vi uppdaterar texten omgående.

/webmastern

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Flora: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.