text bild karta   info, a-ö

Ruin, Gotland, bilder




Missa inte våra guider till Gotland »

Allmänt ruiner

Allmänt ruiner, Visby

Linné tyckte att Visby liknade själva Rom i modell. Många, stora kyrkor var ruiner redan då, och Linné säger att han fick historiska tankar. Och det får man nu också i Sveriges vackraste stad - rosornas och ruinernas stad.
Drottens ruin

Drottens ruin, Visby

Namnet Drotten, som ruinen har, betyder bossen. Något helgon vid namn Drotten har aldrig funnits. Detta är en av syskonkyrkorna, den andra är S:t Lars.
Helgeands kyrkoruin

Helgeands kyrkoruin, Visby

Ruinen efter Helgeand är vacker, åttakantig. Forskarna bråkar om vad det egentligen är för en kyrka det där, ty det kan vara S:t Jakob som grundlades av en biskop från Balticum. Svärdsriddarorden har också haft lokaler här, men de är borta nu.
Hellvi medeltida prästgård

Hellvi medeltida prästgård, Hellvi

Hellvi medeltida prästgård
Ryska kyrkan

Ryska kyrkan, Visby

Ruinerna av Ryska kyrkan finns kvar som besöksmål under marken, men jag tror inte att man får besöka det hela hur som helst - det var ryssarnas kyrka
S:t Clemens ruin

S:t Clemens ruin, Visby

Ruinen efter S:t Clemens kyrka är vacker och välbevarad - det påstås att den var församlingskyrka för köpmän från Danmark, men bevisen för detta är tämligen obefintliga
S:t Göran - kyrkoruin

S:t Göran - kyrkoruin, Visby

S:t Görans kyrka, del av Spitalhuset, var den största i Norden
S:t Hans och  S:t Pers ruiber

S:t Hans och S:t Pers ruiber, Visby

S:t Hans och S:t Per i Visby är sammanbyggda - många tror att Gotlands första kyrka byggdes på denna plats
S:t Lars ruin

S:t Lars ruin, Visby

Ruinen av S:t Lars är en av de så kallade syskonkyrkorna - den har en grekisk-byzantisk grundform, som ett plus ovanifrån
S:t Nicolai ruin

S:t Nicolai ruin, Visby

Ruinen efter dominikanernas S:t Nicolai har nu blivit omhändertagen av en projektgrupp så nu får man väl se sig i månen efter att besöka ruinen utan biljett. Sveriges förste författare, Petrus de Dacia, var prior i konventet.
S:t Olof ruin

S:t Olof ruin, Visby

Ruinen efter kyrkan vid namn S:t Olof ligger inuti Botaniska trädgården, som också den är värd ett besök
S:ta Carin ruin

S:ta Carin ruin, Visby

Visbys vackraste kyrkoruin - vill du bara se en ruin, välj S:ta Carin
S:ta Gertrud ruin

S:ta Gertrud ruin, Visby

S:ta Gertrud i Visby är ruiner efter ett litet kapell strax bredvid S:t Nicolai - lärt folk bråkar om vad det är det där
Solberga Kloster ruin

Solberga Kloster ruin, Visby

Av Solberga kloster strax utanför ringmuren i Visby har det grävts fram lite murar ur marken till allmän beskådan. Runt kloster ligger massgravarna från slaktningen av gutar 1361, ett samtida ringkors på platsen minner oss om Valdemar Atterdags krigståg.
Visborgs slott

Visborgs slott, Visby

Visborgs slott i Visby har aldrig varit intaget med våld. Det byggdes i början av 1400-talet, då storherrar började få tag i eldvapen, och förstördes i slutet av 1600-talet.