Från klintkanten vid Kyllaj möter en hänförande utsikt över raukar, kalkruiner, hamnar, hav och skärgård med holmarna Klasen, Fjaugen och Lörgeholm.
Här har brutits kalk i klintkanten sedan mycket långt tillbaka. Kalkbränningen kom igång vid pass 1650. Kalken bröts i omgivningarna, forslades till kalkugnarna vid klinten och brändes.
Den brända kalken förvarades sedan i de stora kalkladorna vid hamnen där en del läskades med vatten och packades i tunnor. Kalken skeppades så på skutor till olika hamnar längs Östersjön.
Av den forna industrin ses de äldsta kalkugnarna alldeles intill klinten. Vid hamnen byggdes år 1882 en stor sexkantig ugn, som eldades med ved.
Tegelugnen med den höga skorstenen tillkom vid sekelskiftet och eldades med kol. Vid hamnen ligger ruiner efter de stora kalkladorna. I vattnet finns ännu de väldiga stenkistorna, som hörde till hamnen.
Också vid Lörge började man skeppa kalk på 1650-talet. Idag finns här rester av kalkugnar, kalklador och några raserade bryggor som hört till den gamla hamnen.
Bilderna är förresten tagna den 25 mars 2006, och då låg alltså ännu snön kvar på denna del av Gotland.